fbpx
Сьогодні
Небайдужі 09:00 22 Січ 2020

Натхненні Україною: 5 творчих справ, які вас здивують

У любові до батьківщини багато облич. До Дня Соборності підготували для вас приклади того, як легко любити свою країну у тому, що робиш

Україна — це, в першу чергу, ми, люди. Наша країна складається з кожного з нас, а ще з того, що ми творимо в ній. Днями ми писали про змінотворицю Олександру Азархіну, яка залишила Крим, щоб і далі розбудовувати Україну. Таких людей насправді безліч. Сьогодні зібрали п'ять зовсім різних історій українців, яких утім об'єднує одне: вони роблять свою справу з Україною в серці.

Світ українського міфу

письменниця Дара Корній

Коли твоя суперсила — це розповідати історії, то нею неодмінно треба користуватися. Що і робить українська письменниця Дара Корній. Вона є відомою передовсім своїми фентезійними романами. Уже у них авторка чітко позначила свою позицію: черпати натхнення саме з українських міфології, фольклору, звичаїв. 

Уже який рік пані Дара працює над новою серією художньо-популярних книг, присвячених українській міфології. У "Чарівних історій українського міфу" вже вийшло два томи: про духів природи і про духів дому. Попереду ще принаймні один. Це не наукові роботи, у них має місце інтерпретації та творчій інтуїції. Польові дослідження, робота з джерелами та систематизування знайденого у книзі — це велика робота, зроблена з Україною в серці. Навіщо? Тому що Дара Корній вірить у силу пам'яті і у те, що без неї легко втратити коріння. Поширення знань про вірування наших предків — чим не спосіб подивитися вглиб коріння? І якщо любити українське, то чому б не почати з давнього?

Сама Дара Корній про свою роботу говорить так: "Дуже хочеться, щоб цей шар нашої культурної спадщини, міфопоетичний космос праукраїнських істот-духів нарешті посів гідне місце в системі світоглядних знань сучасних українців".

Традиції козацького війська

Традиції козацького війська

Що ви знаєте про військо Богдана Хмельницького? Напевне, одразу згадуються козацькі повстання, Українська Національна революція, битва на Жовтих водах і шкільна парта. Військо ж ми уявляємо собі досить примарно. Мали шаблі і мушкети… Були одягнені у шаровари і носили чуби? Антон та Катерина Дербілови знають про військо Богдана Хмельницького кожну дрібничку. Подружжя скульптора та художниці з Харкова в сімейній майстерні відроджують славнозвісне військо в мініатюрі. Солдатиків майстри відливають з олова, звертаючи увагу на найменші деталі. Робота над кожною фігуркою вимагає в майстрів близько трьох днів — від створення каркасу до надання козакам автентичних кольорів, але результат того вартий: тепер вершники і піхота Богдана Хмельницького вишукуються просто на столі.

Традиції козацького війська

Те, з якою увагою до дрібниць створені ці фігурки, справді вражає: від найменших елементів одягу та оснащення до поз, у яких козаки готувалися до бою, — все виконано з хірургічною точністю відповідно до історичних фактів завдяки роботі пари з істориками та реконструкторами. Так, з любов'ю до історії України Дербілови створюють унікальні іграшки. Є серед козаків і невеличкі несподіванки, ось, наприклад, як різдвяна фігурка: замість мушкета козак несе ялинку 🙂

Українська мова в Тік-Тоці

Данило Гайдамаха

Якщо ви старші за покоління Z і досі не розумієте, у чому сенс відео на Tik Tok, зараз це може змінитися. Більше того, зараз ви зможете відчути непереборне бажання встановити цей додаток і підписатися там відразу на хлопця на ім'я Данило Гайдамаха, або @chornobrovy. Данилу 19 років, він народився в російськомовній сім'ї кримських батьків у Києві, але в університеті зробив свідомий вибір цілком перейти на українську. Більше того, хлопець вирішив не обмежуватися собою і поширювати любов до українського в соціальних мережах: в Інстаграмі і Тік-Тоці. І йому це вдалося. На першій платформі Данило має вже понад 11 тисяч підписників, а на другій — майже 90 тисяч! У своїх постах та відео Данило в свіжому та дотепному (хоча тут радше підійде неологізм — "тіктоківському") форматі просуває українську мову, культуру, історію. А разом з ними — і гарний настрій. Ось він який — новий і правильний брендинг 🙂 Панове бумери, панове міленіали, нам однозначно є чому повчитися.

Мальована душа

Оля Рондяк

Фото DR

Ольга Рондяк — художниця, народилася вона в Америці у родині емігрантів. Але повернулася в Україну, щоб продовжувати творити тут. Її мистецтво просякнуто українськими мотивами, історією, свідомістю. З 2013 року вона пише портрети жінок, створює колажі та скульптури-мотанки. Про них Ольга говорить так: "Мотанка не лише оберігає Україну, а й об'єднує українців для зцілення від ран минулого. Тому я створила мотанки з гіпсу – матеріалу, який застосовують для зцілення зламаних кісток".  Роботи художниці виставляють як в Україні, так і в США (окрім інших країн світу), і поточний її проект — "Метемпсихоз" — діятиме у Києві та Нью—Йорку. Так Ольга Родняк висловлює власну любов до України і розповідає про українську культуру та історію всьому світові. Роботи художниці спираються на українське минуле, і так допомагають замислитися про українське теперішнє і майбутнє.

Вогник у вікні

А львівський архітектор Остап Павловський у цікавий спосіб будує будинки. Точніше, будинки-світильники. Він створює світильники у вигляді бойківських хат. На вид вони — копії карпатських хат, але виконані з різнобарвного скла і коли їх запалити — то здається, ніби це будиночки з якоїсь казки. Лампи майстер виготовляє у технології Tiffany, і кожна лампа є унікальною, вони не повторюються. Напевне, як і самі бойківські хати, які бойки будували з ялицю і смереки. Архітектурно ці хати (або "хижі", як їх ще називають) особливі тим, що особливо масивним у них робився дах — як правило, він був втричі більший від зрубу і нависав над стінами будинка. Створюючи свої лампи за подобою цих хат, Остап Павловський повертає нас до української історії, традицій, народної культури. 

3731

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: