fbpx
Сегодня
Неравнодушные 09:00 22 Янв 2020

Вдохновленные Украиной: 5 творческих дел, которые вас удивят

В любви к родине много лиц. Ко Дню Соборности подготовили для вас примеры того, как легко любить свою страну в том, что делаешь (укр.)

Україна — це, в першу чергу, ми, люди. Наша країна складається з кожного з нас, а ще з того, що ми творимо в ній. Днями ми писали про змінотворицю Олександру Азархіну, яка залишила Крим, щоб і далі розбудовувати Україну. Таких людей насправді безліч. Сьогодні зібрали п'ять зовсім різних історій українців, яких утім об'єднує одне: вони роблять свою справу з Україною в серці.

Світ українського міфу

письменниця Дара Корній

Коли твоя суперсила — це розповідати історії, то нею неодмінно треба користуватися. Що і робить українська письменниця Дара Корній. Вона є відомою передовсім своїми фентезійними романами. Уже у них авторка чітко позначила свою позицію: черпати натхнення саме з українських міфології, фольклору, звичаїв. 

Уже який рік пані Дара працює над новою серією художньо-популярних книг, присвячених українській міфології. У "Чарівних історій українського міфу" вже вийшло два томи: про духів природи і про духів дому. Попереду ще принаймні один. Це не наукові роботи, у них має місце інтерпретації та творчій інтуїції. Польові дослідження, робота з джерелами та систематизування знайденого у книзі — це велика робота, зроблена з Україною в серці. Навіщо? Тому що Дара Корній вірить у силу пам'яті і у те, що без неї легко втратити коріння. Поширення знань про вірування наших предків — чим не спосіб подивитися вглиб коріння? І якщо любити українське, то чому б не почати з давнього?

Сама Дара Корній про свою роботу говорить так: "Дуже хочеться, щоб цей шар нашої культурної спадщини, міфопоетичний космос праукраїнських істот-духів нарешті посів гідне місце в системі світоглядних знань сучасних українців".

Традиції козацького війська

Традиції козацького війська

Що ви знаєте про військо Богдана Хмельницького? Напевне, одразу згадуються козацькі повстання, Українська Національна революція, битва на Жовтих водах і шкільна парта. Військо ж ми уявляємо собі досить примарно. Мали шаблі і мушкети… Були одягнені у шаровари і носили чуби? Антон та Катерина Дербілови знають про військо Богдана Хмельницького кожну дрібничку. Подружжя скульптора та художниці з Харкова в сімейній майстерні відроджують славнозвісне військо в мініатюрі. Солдатиків майстри відливають з олова, звертаючи увагу на найменші деталі. Робота над кожною фігуркою вимагає в майстрів близько трьох днів — від створення каркасу до надання козакам автентичних кольорів, але результат того вартий: тепер вершники і піхота Богдана Хмельницького вишукуються просто на столі.

Традиції козацького війська

Те, з якою увагою до дрібниць створені ці фігурки, справді вражає: від найменших елементів одягу та оснащення до поз, у яких козаки готувалися до бою, — все виконано з хірургічною точністю відповідно до історичних фактів завдяки роботі пари з істориками та реконструкторами. Так, з любов'ю до історії України Дербілови створюють унікальні іграшки. Є серед козаків і невеличкі несподіванки, ось, наприклад, як різдвяна фігурка: замість мушкета козак несе ялинку 🙂

Українська мова в Тік-Тоці

Данило Гайдамаха

Якщо ви старші за покоління Z і досі не розумієте, у чому сенс відео на Tik Tok, зараз це може змінитися. Більше того, зараз ви зможете відчути непереборне бажання встановити цей додаток і підписатися там відразу на хлопця на ім'я Данило Гайдамаха, або @chornobrovy. Данилу 19 років, він народився в російськомовній сім'ї кримських батьків у Києві, але в університеті зробив свідомий вибір цілком перейти на українську. Більше того, хлопець вирішив не обмежуватися собою і поширювати любов до українського в соціальних мережах: в Інстаграмі і Тік-Тоці. І йому це вдалося. На першій платформі Данило має вже понад 11 тисяч підписників, а на другій — майже 90 тисяч! У своїх постах та відео Данило в свіжому та дотепному (хоча тут радше підійде неологізм — "тіктоківському") форматі просуває українську мову, культуру, історію. А разом з ними — і гарний настрій. Ось він який — новий і правильний брендинг 🙂 Панове бумери, панове міленіали, нам однозначно є чому повчитися.

Мальована душа

Оля Рондяк

Фото DR

Ольга Рондяк — художниця, народилася вона в Америці у родині емігрантів. Але повернулася в Україну, щоб продовжувати творити тут. Її мистецтво просякнуто українськими мотивами, історією, свідомістю. З 2013 року вона пише портрети жінок, створює колажі та скульптури-мотанки. Про них Ольга говорить так: "Мотанка не лише оберігає Україну, а й об'єднує українців для зцілення від ран минулого. Тому я створила мотанки з гіпсу – матеріалу, який застосовують для зцілення зламаних кісток".  Роботи художниці виставляють як в Україні, так і в США (окрім інших країн світу), і поточний її проект — "Метемпсихоз" — діятиме у Києві та Нью—Йорку. Так Ольга Родняк висловлює власну любов до України і розповідає про українську культуру та історію всьому світові. Роботи художниці спираються на українське минуле, і так допомагають замислитися про українське теперішнє і майбутнє.

Вогник у вікні

А львівський архітектор Остап Павловський у цікавий спосіб будує будинки. Точніше, будинки-світильники. Він створює світильники у вигляді бойківських хат. На вид вони — копії карпатських хат, але виконані з різнобарвного скла і коли їх запалити — то здається, ніби це будиночки з якоїсь казки. Лампи майстер виготовляє у технології Tiffany, і кожна лампа є унікальною, вони не повторюються. Напевне, як і самі бойківські хати, які бойки будували з ялицю і смереки. Архітектурно ці хати (або "хижі", як їх ще називають) особливі тим, що особливо масивним у них робився дах — як правило, він був втричі більший від зрубу і нависав над стінами будинка. Створюючи свої лампи за подобою цих хат, Остап Павловський повертає нас до української історії, традицій, народної культури. 

3731

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: