fbpx
Сьогодні
Туризм 17:59 17 Сер 2021

Куди поїхати у Вікенд Незалежності: місця, де народжувалась вільна Україна

Від Середньовіччя до сьогодення. Від Хуста до Слов’янська. Прослідкували історію України географічно — гайда у мандрівку часом та Україною!

English version here

Фото: Рубрика

Уже за тиждень, 24 серпня, Українській Незалежності виповниться 30 років. Саме 24 серпня 1991 року було підписано Декларацію Незалежності, яка остаточно постановила тоді вже очевидний факт: УРСР в складі Радянського Союзу припиняє своє існування, щоби почати нову сторінку своєї історії як вільна демократична держава.

Але незалежність України — це не лише про останні 30 років. Протягом багатьох століть українці боролися за суверенітет своєї країни. У різні часи ті чи інші місця були колисками української свободи, тож "РУБРИКА" вирішила згадати, де та як формувалася українська державність.

Довгий вікенд уже близько — зберігайте собі ідеї, куди можна відправитися у подорож Україною, аби зустріти її ювілей та пригадати історію становлення Незалежності.

Середньовічна доба

Львів

Львів

Львів було засновано у першій половині 13 століття, а з 1272 року це місто стало столицею Галицько-Волинського князівства. Протягом Середньовіччя місто було центром культурного та економічного розвитку України, незважаючи на панування інших народів на теренах України.

За часів  Австро-Угорщини Львів був найрозвинутішим містом на території західноукраїнських земель. Йому завжди була присуща королівська велич галицьких князів — парки, садиби, театри та вулиці досі зберегли атмосферу стародавніх часів, тому це місто прекрасне у будь-яку пору року. Під час святкування 30-річчя Незалежності мешканцям та гостям міста пропонують відвідати безліч заходів — святкові концерти, майстер-класи, легкоатлетичний забіг та парад.

Луцьк

Луцьк

За Іпатіївським літописом, Луцьк було засновано 1085 року, та згодом місто стало столицею удільного князівства. Піднесення ролі Луцька в якості столиці Волинської землі у складі Великого князівства Литовського тісно пов'язане з князюванням Любарта-Димитрія у другій половині ХІV століття, після правління якого Луцьк залишився  резиденцією литовсько-руських князів і до сьогодення є головним містом Волині.

Під час цьогорічних святкувань місто запланувало кілька святкових концертів, свято хорової музики, книжковий ярмарок та виставку майстрів народної творчості.

Козацька доба

Запоріжжя

Запоріжжя

На теренах сучасного Запоріжжя у середині 16 століття було засновано першу Запорізьку Січ на острові Хортиця. І хоча вона проіснувала лиш декілька років, і після цього було 7 різних Січей на території Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей, саме філософія та принципи першої Січі Дмитра Вишневецького заклали тренд української історії на два сторіччя вперед.

24 серпня святкування на Хортиці включатимуть в себе історичну реконструкцію козацької ради, святкові концерти та військовий парад.

Чигирин

Чигирин

Указ про заснування міста Чигирин у Черкаській області видав у 1589 році польський король, а вже на початку 16 століття місто тало козацьким зимівником, що мав невелику фортецю. З 1648 по 1676 роки Чигирин був резиденцією славетних українських гетьманів — Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Юрія Хмельницького, Павла Тетері, Петра Дорошенка і столицею гетьманської Української держави.

За часів Хмельницького Чигирин був одним із найбільших міст тогочасної України. Тут мешкало понад 50 тисяч осіб, розміщувалися державна та військова адміністрації, стояла гетьманська резиденція та палац. Під стінами цього міста протягом 5 років точилася боротьба за козацькі землі між Османською та Російською імперіями, яка закінчилася повним руйнуванням міста у 1681 році.

Нині містечко є невеликим селищем міського значення, де досі зберігається козацький дух, а з цікавих місць для відвідування — резиденція Богдана Хмельницького та археологічний музей.

Батурин

Батурин

Перші письмові згадки про Батурин датуються 1625-им роком. Понад три століття тому був він столицею Лівобережної України – свідком багатьох політичних інтриг, військових звитяг і трагедій. Ще у 1669 році гетьман Дем'ян Многогрішний вибрав Батурин за свою резиденцію, потім звідси правив Україною Іван Самойлович, з 1672 по 1708 рік — Іван Мазепа, а у 1750-1764 роках – останній гетьман України Кирило Розумовський. Ось тому і називають Батурин гетьманською столицею.

Протягом гетьманування Мазепи, який приділяв велике значення українській культурі місто досягло своєї величі. У Батурині з'явилося багато мурованих будівель з прекрасною європейською архітектурою, а населення нараховувало 20 тисяч осіб. У 1708 році російське військо вщент зруйнувало Батурин та його мешканців — сталося це після відомої Полтавської битви. Тільки у 1750-х роках гетьман Кирило Розумовський, знову перенісши сюди столицю, починає відбудовувати місто.

Після ліквідації гетьманщини у 1764 році, Батурин занепадає аж до початку незалежності України, коли у 1994 року тут утворили Національний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця", до складу якого увійшло 39 об'єктів унікальних пам'яток історії, археології та природи, разом із палацом гетьмана Розумовського. 

Глухів

Глухів

Глухів — одне з найдавніших міст України, засноване у 992 році. Свого розквіту воно здобуло аж у 18 столітті під час так званого Глухівського періоду в історії Гетьманщини. З 1709 по 1764 роки Глухів був резиденцією гетьманів після руйнації Батурина.

Після ліквідації гетьманської держави у 1764 році з частини Лівобережної України була створена 1765 року Малоросійська губернія з адміністративним центром у Глухові.

З козацької доби частково вціліла фортеця із мурованою Київською брамою, а також Радний майдан, Миколаївська та Вознесенська церкви. Пройшовши вузенькими вуличками, можна вийти до Тріумфальної арки. Ця пам'ятка архітектури позначає стару межу міста та знаходиться на верхівці оборонного валу козацьких часів.

Початок 20 століття

Харків

Харків

Після заснування УРСР Харків, а не Київ, стає столицею утвореної республіки та зберігає цей статус аж до 1934 року. Харків називають "Першою столицею радянської України", і за 16 років Харів насправді став культурним осередком країни. Проте на долю міста випало і немало страждань за цей короткий період — у літературі Харків не раз називали "столицею Голодомору" та "розстріляного відродження".

У дорадянський період Харків був завжди найбільшим містом Лівобережної України, тут було засновано перший на Лівобережжі університет у 1805 році, тут жив та творив Григорій Квітка-Основ'яненко, а також інші відомі в літературі постаті (Павло Тичина, Володимир Сосюра, Василь Еллан-Блакитний, Остап Вишня, Іван Багряний та інші). 

На честь 30-річчя Дня незалежності у місті відбудуться покладання квітів до монументу Незалежності, святкова програма «Кольори України» у парку Горького та хореографічно-театралізована вистава на площі Свободи. 

Хуст 

Хуст

Це затишне містечко на Закарпатті було засноване у 1090 році як центр соляного шляху з Солотвино до дунайських міст, та з давніх часів тут існував Хустський замок, неприступна фортеця, яка протягом багатьох століть була стратегічним укріпленням Закарпаття. Навіть турки під час своїх набігів на Україну намагалися обходити його стороною.

Замок згорів від ударів блискавки у 1766 році, після чого містечко втратило свою значущість. У 20 столітті до початку Другої Світової війни у 1939 році, на території Закарпаття було проголошено незалежну державу — Карпатську Україну — зі столицею у Хусті.

Незалежними карпатці були декілька місяців, після цього Угорщина відновила владу на території. Через це Хуст часом жартома  називають одноденною столицею. Хоч цей період і тривав недовго, він яскраво відображає настрої тогочасних українців у боротьбі за свою незалежність. 

Сьогодення — місця сили

Слов'янськ

Слов'янськ

Перші згадки про поселення датовані першою половиною 17 століття, офіційно поселення засноване у 1676 році. Місто завжди було пов'язане з видобутком харчової солі, родовище якої знаходяться неподалік біля Торунських озер. 

Слов'янськ нерозривно пов'язаний із новітньою історією України. Під час загарбання Донбасу терористичними угрупуваннями з РФ у 2014 році, Слов'янськ був першим містом, що було захоплене, проте місцеві жителі проявили неабияку стійкість у своїх переконаннях щодо рідної країни.

Разом із українськими військовими вони зробили все можливе, щоб над містом майорів український прапор. Місто було звільнене протягом наступних 3 місяців і вже ніколи не поверталося під контроль Росії. Нині Слов'янськ є провідним містом Донбасу, культурним та економічним центром.  

Канів 

Канів

Перші згадки про місто відносять до кінця 11 століття, а відомим це місто зробили його кручі — Каневські гори, де вічний спокій знайшов один із найвідоміших українців — Тарас Шевченко. Тому з 1861 року це місто має свою нову історію.

У Каневі багато місць, пов'язаних із життям та смертю поета — тут жила його кохана, тут досі зберігся собор, де відспівували поета, шлях, який подолано з його домовиною, вважається священним, а після похорон Шевченка Чернечу гору одразу перейменували на Тарасову.

Нині Канів є культурним центром України, тут діє Шевченківський історико-культурний заповідник, який першим в Україні здобув статус національного. А ще, це справді наймальовничіший куточок Дніпра, який назавжди закарбовується в пам'яті у всіх, хто сюди потрапляє. 

Київ

Київ

Над усіма століттями майорить наша Столиця. Протягом усього періоду існування української державності Київ тримав воєдино всі міста та відчайдушно приймав всі виклики історії — і в часи існування Київської Русі, і під час татаро-монгольського нашестя; саме Київ був одним з головних адміністративних центрів Великого князівства литовського та найбільшим козацьким полком, став оплотом боротьби за незалежність під час розпаду Російської імперії. Саме Київ став столицею УРСР, за яку у 1943 році боролися вся країна. 

Після здобуття Незалежності виклики для Києва не були завершені — Революції на граніті, Помаранчева революція та Революці Гідності досі відкликаються у серцях сучасних українців. Тому наша столиця залишається справжнім бійцем за свободу понад віками.

Цьогоріч у Києві заплановані наймасштабніші святкування Дня незалежності — фестивалі, урочисті концерти, велопробіги, спортивні чемпіонати, масовий заплив, культурно-освітній марафон, виставки та інтерактивні заходи — всього 67 різнопланових заходів.

831

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: