fbpx
Сьогодні
Здоров'я 13:35 23 Кві 2020

Коронавірус і діти: як Covid-19 протікає у найменших пацієнтів і в чому його небезпека

І що не менш важливо: як захистити свою дитину від коронавірусу

Діти теж хворіють коронавірусом, не в такій важкій формі, як інші вікові групи, але хворіють. Більше того, хоч хвороба протікає у найменших жителів планети в легкій формі, але вони є також переносниками інфекції. Світова статистика повідомляє: або діти менш сприйнятливі до інфекції, або ж їх менше тестують. Поки лікарі в усьому світі робить тільки висновки, але точних даних про цю хворобу у різних груп населення немає.

Станом на 23 квітня в Україні зафіксовано 7 170 випадків, серед них 475 дітей (близько 6,6%).

"Рубрика" розбиралася, як уберегти дитину під час пандемії, як хвороба протікає у дітей і чим відрізняються симптоми від хвороби у дорослої людини.

Як хворіють діти в інших країнах: трохи статистики 

У звіті Китайського Центру контролю і профілактики захворювань на 24 лютого йдеться про те, що діти у віці менше 10 років становили 1% (416 випадків) від 72 314 хворих Covid-19, а діти у віці 10-19 років – також 1% (549 випадків). Тобто загальне число дітей, які перехворіли коронавірусною інфекцією у Китаї становить 2 відсотки, при цьому летальні випадки були, але поодинокі. Помер 14-річний підліток.

Коронавирус и дети

У коментарі до цих цифр професор Віктор Карденас з Університету медичних наук Арканзасу зазначає, що статистичних даних недостатньо, щоб пояснити низьку частотність захворювань серед дітей. Вчений зазначає, що це важливо, адже легкі форми коронавірусної інфекції у дітей можуть бути більш серйозними, до того ж діти стають потенційними заразниками дорослих, для яких хвороба буде проходити в більш серйозній формі. Наприклад, 12-річна дівчинка з Бельгії і 13-річний хлопчик з Лондона померли від коронавируса в березні.

У більш пізньому китайському звіті, де аналізувалися більше 2 тисяч випадків захворювання дітей, йдеться, що все ж 6 відсотків від цього числа перенесли захворювання у важкій формі, але без летального результату. По суті це перше масштабне дослідження того, як коронавірусна інфекція переноситься дитячим організмом.

У США таже діти хворіють і є летальні випадки. Статистику публікують періодично.

Коронавирус и дети

В Італії тільки в березні один день відзначився госпіталізацією відразу 10 немовлят, але їх стан був задовільний.

Дивлячись на світову тенденцію по захворюваності серед дітей, Норвегія першою в Європі відкрила дитячі садки в якості послаблення карантинних заходів. Також зробила і Данія.

Поки є кілька теорій, чому у дітей хвороба, викликана коронавірусною інфекцією, протікає легше. Перша полягає в тому, що історично на прикладі віспи доведено, що імунна система дітей легше переносить вірусні захворювання. А друге припущення в тому, що Covid-19 використовує рецептори людського організму, які регулюють артеріальний тиск; у дітей ці рецептори не розвинені, як у дорослої людини.

У Центрі громадського здоров'я України повідомляють, що діти є важливими факторами передачі грипу в суспільстві. Для SARS-CoV-2 початкові дані показують, що діти інфікуються рідше, ніж дорослі, і частота випадків у віковій групі до 19 років є низькою.

"Попередні дані, отримані в КНР, показують, що діти заражаються від дорослих, а не навпаки", – кажуть у відомстві.

Коронавирус и дети

Небезпека коронавірусу для дітей

Covid-19 ще не вивчений настільки, щоб стверджувати, що для дітей вірус не такий небезпечний. У той же час практика лікування та перебігу хвороби в інших країнах свідчить про те, що дійсно симптоматично у дітей коронавірус проходить легше і вражає в основному верхні дихальні шляхи.

Доктор Комаровський, якому звикли довіряти батьки, розповідає в одному інтерв'ю, що діти не входять у групу ризику по коронавірусу, якщо у них немає серйозної фонової патології (імунодефіциту, інвалідності, онкології, хвороби дихальної системи, важкої неврологічної патології, туберкульозу, муковісцидозу). Втім, не всім його словами можна довіряти.

Найскладніший випадок протікання хвороби у дітей зафіксовано у Вінницькій області: там дворічний малюк пережив клінічну смерть. Лікарі кажуть, що дитина вже надійшла у вкрай важкому стані.

Близько тижня малюк перебував у відділенні реанімації на апараті штучної вентиляції легенів.

Найменший пацієнт в Україні – 2-місячна дитина народного депутата Ганни Скороход. Їх госпіталізували разом, хоча перший тест у дитини показав негативний результат, в той час, коли у мами був позитивний. Незабаром у дитини почали з'являтися симптоми: утруднене дихання, нежить, кашель і незабаром з'явилася температура. Зараз їхній стан стабільний.

Українські лікарі кажуть, що діти до 9 років в Україні найлегше переносять інфекцію.

Лікар-педіатр Наталія Кундіна в ефірі одного з телеканалів трохи згустила фарби з приводу захворювань коронавірусом у дітей і зазначила, що найважче хворіють діти перших років життя. Також лікар підтверджує, що більш схильні до важкої формі захворювання діти з хронічними хворобами.

"Десь 53% хворіють легко, 38% – в середньої тяжкості і 5,8% потребують допомоги, причому реанімаційної. Так, летальність у дітей нижче, ніж у дорослих, але вона є. Діти з хронічними захворюваннями також знаходяться в зоні ризику розвитку коронавирусной хвороби. І їм потрібно приділити максимум уваги з боку батьків – це і маски, і миття рук, і антисептики", – розповідає лікар.

Лікар зазначає, що симптоми хвороби у дітей:

  • нежить
  • діарея
  • біль у горлі
  • невисока температура
  • кашель

ЮНІСЕФ радить менше бувати на вулиці з дитиною, а також продовжувати її вакцинувати проти інших небезпечних захворювань. Організація розробила ряд рекомендацій для батьків, що вони повинні знати про епідемію, і про те, як захистити дітей від вірусу.

Коронавирус и дети

Госпиталізація дитини: маму взяти не можна лишити 

Госпіталізація дітей нічим не відрізняється від госпіталізації дорослого. У той же час, за правилами, якщо стан дитини погіршується, в стаціонарі або в боксі з ним може бути один з батьків. Так відбувається при будь-якій інфекційній хвороби у дитини. Тільки сімейні обставини можуть привести до того, що в разі підтвердження Covid-19 вашу дитину заберуть до лікарні саму. Наприклад, коли немає з ким залишити інших дітей в сім'ї.

Уже згадуваний 2-річний малюк з Вінницької області лежить у лікарні сам, з ним тільки бригада лікарів, яка не відходить від дитини, стежить за його станом. Але у нього ще четверо інших дітей в сім'ї.

Коронавирус и дети

Поради лікарів: як вберегти дитину від небезпечного вірусу 

Лікарі радять поставитися серйозно до дітей, які є як потенційними хворими, так і потенційними рознощиками небезпеки. Як же вберегти дитину і сім'ю від захворювання:

  • забезпечити дитину маскою – її носіння нічим не відрізняється від правил для дорослого
  • коли в літаку оголошують техніку безпеки, то радять батькам відразу надіти маску, а потім – дитині, тому що саме одному з батьків доведеться рятувати дитину, а якщо він/вона сам/а буде без маски, то не зможе нічим допомогти. Тому перша порада: забезпечте себе всіма необхідними засобами: антисептиком, масками та зайвий раз залишіться вдома
  • гуляти з дитиною на вулиці можна, але необхідно потурбуватися про те, щоб вона менше контактувала з різними поверхнями, адже коронавірус зберігається на залізі, дереві і пластиці довгий час
  • обмежити контакти дитини з дідусями і бабусями, тобто з людьми, які входять в зону ризику
  • при перших симптомах відразу звертатися до лікаря і бути з ним на звязку
  • дітину при легкій формі коронавірусної інфекції можуть залишити вдома, при цьому потрібно самоізолюватись з нею, щоб інші члени сім'ї не заражалися
  • дитина повинна добре харчуватися, кімната її повинна провітрюватися активно
  • виконувати всі інструкції лікаря; якщо стан малюка погіршується, викликати швидку допомогу
  • батькам потрібно бути в гарному настрої, адже дитина піддається батьківському настрою

В останньому пункті є хороші новини: мер Києва Віталій Кличко анонсував запуск з 23 квітня на платформі емоційної підтримки віртуального дитячого садка для дітей від 3 до 6 років.

Читайте також:

Карантин для дітей дошкільного віку: як підтримувати розвиток в онлайні

Коронавірус та пологи: що потрібно знати вагітним

28910

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: