fbpx
Сьогодні
Рішення 13:40 15 Кві 2020

Карантин для дітей дошкільного віку: як підтримувати розвиток в онлайні

Дистанційний дитячий садок — чи це реально? Виявляється, що так. Розповідаємо про те, як його організувати і як це працює.

Фото Ukrinform

Діти 21-го століття дуже відрізняються від їхніх попередників. Вони активні, швидко розвиваються, мають швидкий процес мислення. Якщо раніше читати і рахувати дітей вчили в школі, то зараз вони мають іти туди вже підготовленими.  

Тож коли йдеться про заняття у дитячих садках, то перш за все, батьки хочуть, щоб діти вчились читати, писати, рахувати. Але найголовніше в заняттях з дошкільнятами їхня адаптація до процесів навчання та соціалізації. Соціалізувавшись в маленькій спільноті, дітлахам потім легше проходити цей етап в школі. Вони почуваються комфортніше, а також розуміють процеси, наприклад, хто такий вчитель, як складати портфель, для чого потрібен зошит. Якщо ж проходити цей етап у школі, дитина отримує додаткове психологічне навантаження на додачу до нових завдань, які повинна виконувати. Для занять у дитячих садках важливий не лише розвиток, а і звичайна психологічна адаптація дитини.

Зараз система освіти вимушена переходити до онлайн форматів. Окрім університетів і шкіл на такий режим перейшли і дитячі центри розвитку. Серед них дитячий центр «Щастя» в місті Кременчук. Ми поспілкувались з керівниками ДЦ «Щастя» Іриною Дишлюк та Антоніною Компанієць і дізнались, як це переходити в онлайн режим із тими, для кого навчання не є обов'язковим, — із дошкільнятами.

Карантин дитячий садочок

Про те, з якими проблемами довелося зіштовхнутися під час карантину

📍 Страх. Страх невідомого, адже заклади розвитку це завжди пряма взаємодія з дітьми і невід'ємний контакт. Заняття онлайн формату були вперше. Це, можна сказати, новий бізнес. Ніхто не знав, як це має працювати, і як спрацює по факту. Були великі ризики, що це взагалі не спрацює.

📍 Відсутність знань у новому напрямку розвитку. Онлайн заняття потребують коригування вже існуючих навчальних програм та знайомства з технічною стороною такого формату. Потрібно було навчитися самим, потім навчити педагогів, а потім навчити батьків.

📍 Відсутність інтернету. Виявилось, не всі мають до нього вільний доступ вдома або в місцях перебування карантину. Це дало нам змогу вивести в онлайн формат лише 50% наших клієнтів. Ми зробили висновки, що такий формат занять підходить не всім батькам, та і не кожній дитині. Ця послуга дуже відрізняється від оффлайн занять, у неї своя, інша аудиторія.

📍 Адаптація педагогів. Сльози, невпевненість, страх – вони пройшли через все. На жаль, з декількома педагогами довелося попрощатися, дехто по своїм, особистим причинам, навіть не спробував. Але залишилися ті, хто зміг швидко зорієнтуватися і взяти себе в руки. В кінці кінців перемогла команда. На власному досвіді ми знову впевнилися в тому, чого вчимо дітей: підтримка завжди важлива.

📍 Батьківський страх. Неможливо було переконати всіх у необхідності таких занять. Категорії батьків і їхні реакції були різні. У кожного була своя думка на рахунок таких занять. Ми працювали з запереченнями, але тільки 50% залишилися  з нами. Іноді у батьків складалася не зовсім правильна уява, як все має відбуватися. А іноді вони просто не хотіли напружуватися і вникати в новий формат навчання, хоча перші заняття проводилися на безкоштовній основі. Проте після того, як система запрацювала, деякі почали телефонувати і хочуть все ж таки спробувати. Вони можуть бачити в соц.мережах, як це відбувається і починають ставитись до такої системи трішки по-іншому. 

Про те, як перенести оффлайн програму в онлайн режим

📲 Технічна сторона. Ми використовуємо програму Zoom. В одній групі зараз до 5 дітей і програма дає можливість  дітям співпрацювати з усіма, а викладачам приділити увагу кожній дитині. Окрім цього програма дає можливість як батькам, так і викладачам з технічної сторони контролювати дитячі монітори, вимикаючи камеру або звук. Діти можуть відволіктись і почати гратися, видаючи гучні звуки або дитина може боятися камери і є можливість контролю процесу заняття, щоб воно пройшло максимально комфортно. Програма наразі має безкоштовний 40-хвилинний режим і для одного заняття цього цілком вистачає. Діти займаються по 2 рази на тиждень.

📲 Налаштувати контакт з батьками. Якщо живі заняття полягають у розповіді батькам про наші умови, на які вони погоджуються, то онлайн заняття це навчання не лише дітей, але й батьків. В першу чергу потрібно було навчити батьків користуватися програмами, протестувати відео, звук з кожним. Другий крок донести до батьків, що їхня задача закінчується після того, як вони виконали всі технічні складнощі, з підключенням і облаштуванням робочого столу. Наступні 40 хвилин це їхній особистий час, який вони можуть використовувати, як їм заманеться, окрім як перевіряти як займається їх дитина. Самостійно діти працюють набагато краще, ніж коли поруч є хтось, хто може підказати, допомогти намалювати і т.д.

Карантин дитячий садочок

📲 Продовжувати програму. Ми продовжуємо робити те, що вже робили. Так само розвивати, працювати на результат. Діти до 6-7 років всю навчальну інформацію сприймають тільки через гру, тому, ми навчаємо їх використовуючи сучасні методики, наприклад, читання за Поляковим, вивчення букв через образи за Пятибратовою, математика за Петерсон. Ми використовуємо багато різних методик. Найголовніше, їх можна використовувати якщо ви перевірили що вони працюють. Залежно від програми якою займаються діти (комплексний розвиток, підготовка до школи, англійська мова, художня школа) вони вивчають окремі блоки занять. Головна задача в навчанні зацікавити дитину. Якщо ви скажете дитині «Піди, сядь і намалюй метелика», більшість дітей скажуть, що вони не хочуть його малювати. А якщо ви скажете «Давай уявимо, що ми з тобою на великій галявині, ми потрапили до чудового лісу, там бігають білочки, зайчики, але там не вистачає когось, хто має красиві крила і вміють літати. Давай відгадаємо загадку хто це і намалюємо цього персонажа» – це вже гра, у якій діти залюбки беруть участь. Казки, фантазії включають уяву і дитина залучається до завдання. Інформація сприймається через наочність. Одній темі присвячується ціле заняття. Якщо вивчається тема комах, то ми танцюємо цих комах, фантазуємо та відгадуємо загадки по темі уроку, видаємо звуки як та чи інша комашка і малюємо їх, щоб побачити і запам'ятати. Така програма можлива як оффлайн, так і онлайн, просто діти роблять все це перед моніторами власних екранів.

📲 Використовувати плюси онлайн формату. Якщо живі заняття це більше контакту в плані тілесного і рухливого, то онлайн дають змогу використовувати презентаційний матеріал. Він яскравий і дає можливість продемонструвати дітям наочно деякий матеріал, який не можливо продемонструвати оффлайн, наприклад візуалізація польоту метелика. Ми маємо розвиваючі заняття, комплексний розвиток, підготовку до школи, англійську мову. Заняття будуються блоками і включають розвиток пам'яті, логіки, уваги, є танцювальні, рухливі блоки. П'ять-сім хвилин дитині вистачає для концентрації уваги на чомусь одному. Після цього ми міняємо завдання і діти не встигають втомитися.

Карантин дитячий садочок

Карантин дитячий садочок

Чи спрацювала ідея перейти в онлайн?

Так, звичайно! Ми побачили усвідомленість педагогів і активність у підготовці до занять. Виявилось, що проводити такі заняття це не тільки вчитися чомусь новому, а і отримувати задоволення від процесу. Відбулось поступове повернення батьків, що не наважувалися раніше підключитися, ідея почала працювати на нас і стала гарною рекламою. Наші клієнти зрозуміли, що вчитися онлайн, виявляється, не важко, ще й цікаво, адже ми перші хто відкрив он-лайн школу в нашому місті, і зараз вже третій Розвиваючий Центр відкриває он-лайн заняття. Окрім того виявилось, що ми тепер здатні охоплювати бажаючих розвиватися з будь-якого міста, без прив'язки до фактичного місця розташування. На додачу ми отримали багато позитивних відгуків наших клієнтів, слова вдячності, та підтримку від батьків.

Ми є Членами Ассоціації Дитячих Клубів України та спілкуємося в групах Керівників розвиваючих Центрів Одесси та Києва. Це дозволяє завжди володіти першою інформацією стосовно напрямків. Такі комунікації та досвід інших важливі. Наші друзі з м.Ірпінь спробували і запустили одну групу по підготовці до школи, коли ми ще вагалися. Вони надали нам та нашим педагогам гарні рекомендації щодо процесу запуску онлайн занять. На період нашого старту статистика по двом містам була 50 на 50. А вже на сьогодні 70% змогли переформуватися та вийти в онлайн. Зараз саме такий час, коли залишаться ті Розвиваючі Центри, що можуть переформуватися і підлаштуватися під ситуацію.

Також саме під час карантину є час для саморозвитку. Ми збираємося в онлайн форматах не тільки з дітьми, а й пропонуємо розвиток для батьків. Адже саме зараз батьки дуже багато часу проводять з дітками наодинці. Ми проводимо для них такі тренінги як «Справляємося з капризами та істериками на раз,два,три», «Таємниці ефективного спілкування з дітьми», «Життя без покарань», та «Таємниці дитячих емоцій».

Чому онлайн заняття з дошкільнятами мають сенс?

📌 МОЖЛИВІСТЬ побачитися та ПОСПІЛКУВАТИСЯ з педагогом та іншими дітьми. Звичайно, живого спілкування такі заняття не замінять. Але в реаліях сьогодення ми всі так чи інакше спілкуємось з обмеженим колом людей. У дітей це коло, зазвичай, обмежується батьками або ще декількома людьми. Ми в свою чергу можемо надати дитині змогу спілкування онлайн, і в безпечних для неї умовах.

📌 НЕ ЗАБУТИ ПРОЙДЕНИЙ МАТЕРІАЛ, ТА ЗДОБУТИ НОВІ ЗНАННЯ. Підтримка знань, отриманих за довгий період, для діток обов'язкова. Адже існує велика ймовірність того, що за відсутності занять діти, з часом, забувають все, що вчили. Звичайно, ми хвилюємося за кожного, тому це можливість приділити увагу знанням та продовжити розвиток, незважаючи на умови.

📌 ВИКОРИСТАННЯ ГАДЖЕТІВ ТА ТЕЛЕФОНІВ З КОРИСТЮ. Ми всі добре знаємо, що телефони та гаджети, на жаль, не дуже гарно впливають на розвиток дитини, адже діти "сидять" в них постійно, граючись в ігри, дивляться мультфільми та інше. Але це, також, невід'ємні атрибути сьогодення. Онлайн заняття це чудова можливість показати дітям, що техніку можна використовувати з користю.

📌 ДИСЦИПЛІНА. В сьогоднішніх умовах ми можемо спати скільки забажаємо, не бігти по годиннику на заняття, займатися вдома, коли є натхнення. Відпочинок це, звичайно, завжди добре. Але все повинно бути дозовано. Під час карантину діти забувають про розклад, про необхідність займатися і про дисципліну. Онлайн заняття це вихід! У них сформований особистий розклад, невеликі домашні заняття, і можливість налагодити графік та повернутися до розвитку.

Читайте також:

Як налаштувати дистанційне навчання: досвід та поради вчителів

Мама на карантині. Чим зайняти дітей вдома, щоб попрацювати

18921

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: