fbpx
Сьогодні
Здоров'я 10:47 16 Кві 2020

Коронавірус та пологи: що потрібно знати вагітним

Як захистити майбутнім мамам себе і дитину від хвороби, і чи безпечно в українських пологових будинках?

Фото unsplash.com

На жаль, від коронавірусу ніхто не може бути захищеним на 100 відсотків. Зараз, знаходячись на карантині, ми намагаємось перенести всі справи, які можна відкласти, але є й такі речі, що відкладати неможливо. Наприклад, народження дитини — як захистити майбутнім мамам себе та немовля від хвороби, та чи безпечно у пологових будинках?

Де буде народжувати жінка, якщо виявиться, що вона хвора на COVID-19?

Спеціалісти Королівського Коледжу акушерства та гінекології Великобританії у звіті наголосили на тому, що доцільним є мати окремий заклад чи його відділення, де народжуватимуть інфіковані жінки кожного міста чи певної місцевості. Це простіше, ніж в кожному закладі забезпечити розділення здорових та інфікованих, і запобігти циркуляції вірусу між ними з персоналом. 

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко зазначив, що в кожній області України будуть створені так звані «зелені» медустанови, в які не повинні потрапляти вагітні з коронавірусів, і «червоні», які зосередяться на лікуванні хворих вірусом. На сьогоднішній день такі медустанови створені тільки в Рівненській і Львівській областях. В інших пологових будинках України для таких породіль створені окремі палати.

В деяких українських містах місцева влада вже віддала відповідні розпорядження. Так, тимчасово виконуючий обов'язки директора департаменту охорони здоров'я Лвівської облдержадміністрації Андрій Васько каже, що вагітних із коронавірусною інфекцією у Львові прийматиме окремий пологовий будинок — на Мечнікова.  В Ровно для хворих на коронавірус родиль також відправлятимуть в окрему лікарню, таких в області виділено 2 — Саренська та Дубенська. Головний лікар Івано-Франківського пологового будинку повідомив, що у пологовому будинку пацієнток тестують на коронавірус, але, через обмежену їхню кількість не всіх — лише тих, що мають симптоми, скарги, або були в контакті з хворими. Міський голова Руслан Марцінків зазначив, що такий підхід є вкрай не правильним і доручив тестувати абсолютно всіх породіль, що прибувають в заклад.

Конкретної інструкції, як мають приймати пологи у хворих на коронавірус, немає — усе на розсуд лікарів на місці. Спеціальної інструкції для лікування інфікованих коронавірусом жінок немає. В Рекомендаціях, затверджених МОЗ, вагітним жінкам з підтвердженням/підозрою на COVID-19 проводиться терапія відповідно до вищезазначених рекомендацій, з урахуванням стандартів ведення вагітності. 

Коронавірус та пологи

Які можуть бути ризики для матері для немовляти?

Вагітні жінки, за наявними даними лікарів, не є більш вразливими до коронавірусу, але можуть мати більш тяжку симптоматику, особливо наприкінці вагітності. Тому пацієнтів, хворих на коронавірус відносять до групи ризику.

"Більш важкі симптоми, такі як пневмонія та виражена гіпоксія, широко описані при застосуванні COVID-19 у людей похилого віку, імуносупресивних та у тих, хто має діабет, рак та хронічні захворювання легень. Такі самі важкі симптоми можуть виникати у вагітних жінок. Їх слід негайно визначати та лікувати" — сказано у звіті Королівського коледжу Великобританії. 

В Україні на даний момент зареєстровано лише одну смерть вагітної жінки з підозрою на коронавірус, яка потім не підтвердилась. Випадок стався в Івано-Франківську, згодом мер спростував інформацію про те, що пацієнтка була інфікована COVID-19. Жінка перебувала на 36 тижні вагітності, дитину вдалось врятувати. За офіційною інформацією всі жінки, ПЛР-тест у яких показав позитивний результат, перебувають під наглядом лікарів. 

Статистика демонструє, що жінки, що хворіли на COVID-19, частіше мають передчасні пологи. Окрім цього, під час пологів жінок із тяжким перебігом COVID-19, може виникнути потреба вентиляції легенів. 

Проте, ризик таких ускладнень все одно залишається досить низким, — вважають лікарі. Щодня дані доповнюються. Поки що всі живі матері і їхні діти живі, а патологій немає. На відміну від грипу, що точно становить загрозу для плоду.

Чи може новонароджена дитина заразитись коронавірусом від матері?

Чи може бути дитина інфікована в утробі матері, в даний час незрозуміло. Це буде невідомо доти, поки вчені не з'ясують, перетинає чи COVID-19 трансплацентарний шлях до плоду. У випадках немовлят, народжених матерями, інфікованими COVID-19, жоден із немовлят не мав позитивного тесту на коронавірус. Зараз лікарі дотримуються думки, що шляхи зараження немовлят не відрізняються від шляхів зараження дорослих осіб: повітряно-крапельним шляхом через фізичний контакт з хворим. 

Коронавірус та пологи

Щодо грудного годування, дослідження, які проводились у Китаї підтверджують, що дитина не може заразитися коронавірусом через молоко матері. Під час епідемії вірусу SARS-CoV також не було виявлено випадків зараження дітей через грудне молоко, проте ризик заразитися іншими шляхами залишається. Щоб убезпечити дитину від захворювання, під час контакту з дитиною матір має бути в захисному респіраторі і мати чисті руки. Лікарі радять: розумним рішенням є апаратне зціджування молока з дотриманням максимальної частоти, та вигодовування дитини з пляшечки батьком чи іншою здоровою людиною.

Як діяти вагітним в умовах пандемії? 

Згідно з порадами, наданими  Американським коледжем акушерів та гінекологів, запобіжні заходи для вагітних жінок не відрізняються від тих, що вже є загальновідомими. Вагітним жінкам варто уникати скупчень людей, ретельно мити руки, мати з собою власний рушник, а не користуватися повітряними сушарками у громадських вбиральнях, мати із собою спиртовмісний антисептик і обробляти ним руки, якщо немає можливості їх помити, не торкатися обличчя, розраховуватися карткою, а не готівкою. Більше ходити пішки, менше користуватися транспортом. А загалом краще якомога більше залишатися вдома.

В разі, якщо вагітна має підозру на коронавірус, лікарі Британського коледжу акушерства та гінекології радять не їхати до лікарні, а зателефонувати своєму лікарю та обговорити ситуацію — описати симптоми, контакти, історію подорожей тощо. Після консультації лікар може порадити самоізолюватися (поки не буде інструкцій як діяти далі). Якщо ситуація невідкладна — потрібно викликати екстрену медичну допомогу. Якщо рекомендується відвідування пологового відділення чи лікарні, вагітним жінкам краще використовувати приватний транспорт та обов'язково зателефонувати і попередити про свій візит, перед тим, як приїхати до лікарні.

Читайте також:

Примарні тести на коронавірус: навіщо Україна закуповує тести з Китаю, якщо ми можемо виробляти їх самостійно

Підозра на Covid-19 і госпіталізація: реальні випадки пацієнтів

ПЛР, експрес і реалії: як пройти тест на коронавірус і де його знайти

Медреформа і коронавірус: чи готова українська лікарня? Репортаж із Бердянська

20426

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: