fbpx
Сьогодні
Корисності 08:55 31 Січ 2022

Правила гарячого шоколаду: чим корисний напій і 5 оригінальних рецептів

Сьогодні відзначаємо День гарячого шоколаду. Немає кращого способу це зробити, ніж потішити себе цим напоєм! "Рубрика" ділиться секретами приготування.

English version here

У чому проблема?

Тривожні новини й кінець січня — так собі поєднання. Новорічні свята, що трохи приміряли нас із тотальною сірістю, холодними вітрами і практично щоденною відсутністю сонця, вже давно минули. До весни ще не близько, до літа — ще довше, на вулицях досі лежать кучугури, а дні, як і раніше, — короткі й темні. Попереду лютий — найнеприємніший місяць зими. Похмурий, крижаний, нескінченний… Так і до депресивних думок недалеко.

Яке рішення?

Справді, останні зимові тижні — час, коли багато хто відчуває занепад. У цей час сили, енергія та настрій — на найнижчому рівні. Вчені навіть дали цьому періоду своє ім'я — лютневий блюз. Тож, щоб не провести залишок зимового сезону в смутку та тузі, треба терміново щось робити з цим підступним відчуттям розбитості та втоми.

Ми вирішили нагадати про надзвичайно простий, дієвий і доступний засіб, здатний підняти настрій навіть у найпохмуріший день. Тим більше, що сьогодні відзначається персональне свято цього чудодійного зілля — День гарячого шоколаду.

Як це працює?

гарячий шоколад вдома

Чашка гарячого шоколаду — це словесне поєднання будить фантазію. Але не тільки її. Смачний зимовий напій має багато корисних для організму властивостей:

  • Покращує процеси мислення та пам'ять.

Одразу кілька досліджень довели, що гарячий шоколад сприяє підвищенню активності мозку та покращенню загального стану здоров'я. Флавоноїди, що містяться в ньому, збільшують приплив крові і, відповідно, кисню до мозку.

  • Корисний для артеріального тиску.

Флавоноїди нейтралізують вільні радикали, що викликають старіння клітин, позитивно впливають на стан кровоносних судин. 

  • Містить антиоксиданти.

За даними дослідників з Корнельського університету, у шоколаді міститься більше антиоксидантів, ніж у зеленому чаї та вині. А коли шоколад нагрівається, ці антиоксиданти вивільняються.

  • Підвищує настрій.

Цей смачний напій допомагає боротися зі стресом та тривогою. Коли ми п'ємо гарячий шоколад, його хімічні сполуки стимулюють мозок вивільняти ендорфіни і серотонін, які викликають у нас відчуття задоволеності і радості, зменшують біль і стрес. Гарячий шоколад — це, безсумнівно, щастя в чашці!

  • Надає сил та енергії.

Як і кава та чай, гарячий шоколад містить кофеїн. Кофеїн є природним стимулятором, який часто використовується для забезпечення такого необхідного заряду енергії.

  • Допомагає триматися у формі.

Гарячий шоколад, звісно, калорійніший за узвар, але як десерт він стане гарною заміною висококалорійним солодощам на кшталт тістечок та тортів. Щоб зробити шоколад ще більш легким, варто використовувати кокосове або мигдальне молоко замість коров'ячого. І завжди пам'ятайте про цукор — чим його менше, тим краще

Крім того, гарячий шоколад — це ідеальний зимовий напій. Коли на вулиці холодно й похмуро, залишатися вдома під пледом з кухлем гарячого шоколаду в руках — одна з найкращих зимових традицій. Хоча б на годину забути про всі неприємності і стати самим собою, справжнім — часто це все, що потрібно кожному в буремні часи. 

А в нас точно вийде?

гарячий шоколад вдома

Терміни "гарячий шоколад" і "гаряче какао" іноді використовуються як взаємозамінні, але насправді між ними є різниця. Гаряче какао виготовляється з порошку, отриманого шляхом вилучення більшої частини насиченого какао-масла з мелених какао-бобів. Гарячий шоколад, з іншого боку, виготовляється безпосередньо з плитки шоколаду, що вже містить какао, цукор і какао-масло. Отже, основна відмінність між ними полягає в какао-маслі, яке робить какао значно менш жирним, ніж гарячий шоколад, проте зберігає при цьому всі притаманні оздоровчі властивості шоколаду. 

До речі, гарячий шоколад, яким ласували Малюк і Карлсон з повісті Астрід Ліндгрен, — це насправді какао. Так-так, класичний шведський varm choklad готується з какао-порошку.

Але будьте уважні — через велику кількість жирів гарячий напій з плитки шоколаду слід виключити людям із зайвою вагою та ожирінням. 250 ккал на одну чашку — це 1/10 частина від загального денного раціону середньої людини. Потрібно дуже постаратися, щоб безболісно включити таку страву у більш дієтичне меню. Алергіки та хворі, які мають проблеми з підшлунковою залозою, захворювання серцево-судинної системи, суглобів, нирок, сечостатевої системи, ротової порожнини також повинні проконсультуватися з лікарем щодо вживання цього десерту. У какао набагато менше протипоказань. Воно саме по собі містить набагато менше калорій, до того ж, можна самостійно регулювати рецептуру — кількість порошку, цукру, молока, щоб змінювати не тільки смак, але також насиченість і калорійність.

Тож, чим ласувати — гарячим шоколадом чи какао, вирішувати лише вам!

гарячий шоколад вдома

"Рубрика" підібрала для вас кілька оригінальних рецептів гарячого шоколаду. Але щоб напій вийшов дійсно смачним, варто дотримуватись кількох правил:

☕️ Гарячий шоколад можна приготувати з темного, напівсолодкого або гіркого шоколаду. Якісний шоколад під час розламування повинен хрустіти і смачно пахнути. Він має кристалічну структуру: якщо шоколад розтанув на сонці, то структура порушилася, хрустіти він більше не буде. Тільки шоколатьє можуть правильно темперувати шоколад, тобто повернути йому його властивості. Не робіть напій із поганого шоколаду.

☕️ Багато хто використовує замість шоколаду різні соуси або какао-порошки. Обов'язково читайте склад: у продукті не повинно бути крохмалю — його додають для надання в'язкості, але це неправильно. В'язкість у шоколаді повинна бути натуральною, тільки за рахунок какао-масла.

☕️ Щодо какао, перше, що слід відзначити: розчинний порошок або гранули не мають нічого спільного з натуральною сумішшю. Справжнє какао не розводять водою або молоком, його потрібно варити. Переконайтеся в тому, що на упаковці є позначка про неалкалізованість порошку. Це означає, що какао не обробляли, у нього не додавали підсилювачі смаку й кольору. Також зверніть увагу на відсоток вмісту жирів. У нормі їх має бути не менше 15%. Це свідчить про наявність натурального масла, яке є найціннішим компонентом какао-бобів.

☕️ Для какао та гарячого шоколаду підійде молоко чи вершки з жирністю 10%. Ультрапастеризоване молоко, яке не кисне по півроку, може дещо змінити очікуємий смак напою. Хороше молоко — з коротким терміном зберігання. Змішуйте, як вам подобається: хтось любить більш молочний смак, а хтось — більш шоколадний. Досвідчені кулінари стверджують: не існує єдино правильної пропорції.

☕️ Дорослим можна додати в шоколадний напій алкоголь. Ром, коньяк та віскі добре розкривають смак та аромат шоколаду. Тільки не переборщіть, на порцію достатньо 5 мілілітрів.

Але досить теорії. Час приготування гарячих шоколадних напоїв нарешті настав!

Гарячий шоколад по-шведськи

гарячий шоколад вдома

Улюбленець дітей та багатьох дорослих! Гарячий шоколад легко приготувати самостійно і він буде особливо розкішним, якщо ви покриєте його збитими вершками. Ідеально підходить для холодних зимових днів, а для прогулянок на свіжому повітрі перелийте напій у термос.

  • 400 мл молока
  • 1 ст.л. цукрової пудри
  • 2 ст.л. какао
  • Для подачі — 4 ст.л. збитих вершків

Приготування:

  1. Змішайте в невеликій каструлі какао, цукор і молоко.
  2. Нагрійте шоколад, збиваючи, доки він не почне кипіти.
  3. Вершки збийте в легку піну.
  4. Розлийте шоколад у дві чашки і зверху покладіть вершки. Злегка посипте какао-порошком і подавайте!

Паризький гарячий шоколад 

гарячий шоколад вдома

У французькому гарячому шоколаді не так багато цукру, як у звичайному гарячому шоколаді. Насправді, ви маєте повний контроль над цукром залежно від того, який шоколад використовуєте. Замість надмірно солодких десертів, до яких більшість із нас звикли, у паризькому гарячому шоколаді акцент робиться на самому шоколаді.

  • 130 г темного шоколаду (70% какао)
  • 300 мл молока
  • 1-2 ст.л. коричневого цукру

Приготування:

  1. Розламайте шоколад на маленькі шматочки або порубайте ножем.
  2. Нагрійте молоко в каструлі середнього розміру. Коли молоко нагріється, зніміть з вогню і введіть шоколад, помішуючи, поки шоколад не розтане.
  3. Для густого гарячого шоколаду поверніть на вогонь і варіть на дуже слабкому кипінні близько 2-3 хвилин, постійно помішуючи. Будьте обережні та стежте за сумішшю, оскільки в перші моменти вона може википіти.
  4. За бажанням додайте коричневий цукор.

Гарячий шоколад по-англійськи з сіллю

гарячий шоколад вдома

Щоб скуштувати справжній англійський гарячий шоколад, необхідно запастись темним шоколадом відмінної якості, морською сіллю та молоком. Дивне поєднання? Так здається лише на перший погляд.

  • 300 мл молока
  • 40 г чорного шоколаду
  • 2 ч.л. окропу
  • 1 щіпка морської солі
  • 1 ст.л. вершків (опціонально)
  • 3 краплі ванільного екстракту (опціонально)
  • 1 щіпка цукру (опціонально)
  • 1 ст.л. рому (опціонально)

Приготування:

  1. Обдайте чашку окропом, щоб нагріти її стінки — це допоможе шоколаду розтанути.
  2. Шоколад дрібно наріжте та покладіть у чашку. Додайте сіль, а потім 2 чайні ложки окропу і перемішайте, щоб шоколад розтанув.
  3. Нагрійте молоко, не доводячи до кипіння, і акуратно додайте його до шоколаду, постійно помішуючи.
  4. Розтоплений шоколад можна змішати з молоком у блендері, щоб отримати приємну ніжну пінку.
  5. Подавати гарячий шоколад можна зі збитими вершками, додаванням ванільного екстракту або рому.

Гарячий шоколад по-іспанськи

гарячий шоколад вдома

В особливі або святкові дні на сніданок іспанці замовляють гарячий шоколад con churros — чашку густого гарячого шоколаду разом із тарілкою золотистого та хрусткого чуррос. Це те, з чого складаються мрії! 

  • 3 склянки молока
  • 140 г шоколаду (поділити на маленькі шматочки)
  • 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю
  • 2 ст.л. цукру
  • 0,5 ч.л. меленої кориці
  • 1 щіпка свіжомеленого мускатного горіха або каєнського перцю (за бажанням)

Приготування:

  1. Вилийте молоко в каструлю і доведіть до кипіння. Потім зніміть з вогню.
  2. У невеликій ємності розчиніть у трьох столових ложках холодної води кукурудзяний крохмаль.
  3. До молока додайте шоколад, помішуючи масу, поки шоколад не розтане повністю.
  4. Поверніть каструлю на плиту та доведіть масу до кипіння.
  5. Додайте цукор, корицю, мускатний горіх та кукурудзяний крохмаль.
  6. Помішуючи шоколад протягом трьох-п'яти хвилин на слабкому вогні, слідкуйте, щоб суміш поступово загуснула і плавно стікала по ложці.
  7. Якщо ви любите солодший гарячий шоколад, додайте більше цукру.
  8. Розлийте готовий гарячий шоколад по чашках та насолоджуйтесь.

Рожевий гарячий шоколад

гарячий шоколад вдома

Цей прекрасний напій готується з малинового пюре, білого шоколаду та суміші молока та вершків. Насичений, заспокійливий напій із смаком ягод та вершкового морозива ідеально підходить для того, щоб радувати себе цією смакотою не тільки взимку, а й протягом всього року. І запам'ятайте правило — рожеві напої мають бути доповнені збитими вершками та посипкою. Не боріться з цим, це — необхідність.

  • 350 гр малини, свіжої або замороженої
  • 2 ст.л цукрового піску
  • 2 склянки молока
  • 1/2 склянки вершків (33% жирності)
  • 180 гр білого шоколаду, дрібно нарізаного
  • 1 ч.л. ванільного екстракту
  • дрібка солі

Приготування:

  1. Посипте малину цукром і перемішайте. Залиште на 10-15 хвилин, поки ягоди не почнуть розм'якшуватися й пускати сік. Збийте малину в блендері, потім перелийте пюре через дрібне ситечко або марлю, щоб видалити насіння. У вас повинно залишитися приблизно 3/4 склянки пюре. Якщо вийшло більше, збережіть його для іншого використання.
  2. Змішайте молоко й вершки в середній каструлі і доведіть до кипіння, але не давайте кипіти. Зніміть каструлю з вогню і додайте подрібнений білий шоколад. Збивайте, поки шоколад не розтане, потім додайте ягідне пюре, ванільний екстракт і сіль.
  3. Подавайте одразу зі збитими вершками і свіжими ягодами зверху. Шоколад можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику. Розігрійте його перед подачею в мікрохвильовій печі або на плиті.

Ще більше корисних рішень!

гарячий шоколад вдома

Відсвяткувати день гарячого шоколаду можна й такими способами:

  • Приготуйте власноруч зефір та збиті вершки до гарячого шоколаду.

Приготувати збиті вершки та зефір напрочуд легко. Зефір — це просте поєднання фруктового пюре, яєчних білків, цукру та желатину, а збиті вершки — це просто збиті з цукром вершки. Знайдіть рецепт в Інтернеті та перевірте свої кулінарні здібності — отримаєте смачні домашні солодощі, щоб прикрасити свій шоколадний шедевр.

  • Влаштуйте дегустацію гарячого шоколаду.

Сьогодні існує нескінченний набір гарячих шоколадних сумішей: мексиканський гарячий шоколад, білий гарячий шоколад, гарячий шоколад creme de menthe, гарячий пряний шоколад… ну, ви розумієте. Зробіть цей день солодкою сенсацією для домашніх та друзів, приготувавши незвичайні смаки гарячого шоколаду, — це буквально переверне уявлення багатьох про знайоме ще з часів дитсадка "какао".

  • Насолодіться гарячим шоколадом, відправившись у місцеву кав'ярню чи кафе, де вміють гарно готувати улюблений напій.  

Справді, найкращий спосіб відзначити гарячий шоколад у всій його шоколадній славі — це просто випити його!

10955

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: