fbpx
Сьогодні
Корисності 09:25 05 Січ 2022

Ферма на підвіконні: як виростити альтернативу овочам взимку

Звідки отримати характерні для свіжих овочів вітаміни, коли грядки замело снігом?

English version here

У чому проблема?

Протягом усього літа та на початку осені ми активно поставляємо нашому організму найрізноманітніші поживні речовини зі свіжих овочів та фруктів, а саме: вітаміни A, C, E, B2, B6, K, PP, мінерали заліза, калію, магнію, кальцію, фосфору, інших мікроелементів. 

Завдяки ним зміцнюється наш імунітет, відбуваються процеси кровотворення, через антиоксиданти сповільнюється старіння. Крім того, перевага в раціоні овочів і фруктів допомагає підтримувати фізичну форму, зменшує ризики постраждати від інфаркту, інсульту, атеросклерозу, тромбозу та інших важких хвороб, покращує розумову активність і забезпечує нас хорошим настроєм. 

мікрогрін

Тут важливо зазначити, що найбільша концентрація корисних речовин в овочах та фруктах міститься у перші хвилини після збору. Чим довше їх зберігають, тим менше вітамінів залишається. Тому-то в дитинстві часто радили зірвати два або три помідори, помити їх та відразу смакувати. А ще багато хто чув подібне повчання "Наїдайся досхочу, бо взимку не буде. Потрібно запасати вітаміни". І так, організм може накопичувати корисні речовини: зокрема, провітамін А з оранжевих і червоних овочів зберігається в організмі 3-5 місяців. Що ж робити взимку? 

Часто джерелом вітамінів має бути консервація. Наприклад, каротиноїди й лікопен — помаранчеві та червоні пігменти томатів і перцю, що покращують роботу імунної системи і захищають від вільних радикалів, витримують довге зберігання. Але слід визнати, що разом із консервованими помідорами і салатами ми споживаємо сіль, цукор, оцет та олію, а деякі овочі на етапі термообробки взагалі втрачають поживні речовини. 

мікрогрін

Тепличні овочі в свою чергу теж не завжди доступні. Що ж робити — як допомогти організму отримати всі потрібні вітаміни взимку?

Яке рішення?

мікрогрін

Дедалі популярнішим явищем в Україні стає вирощування мікрозелені. Хтось будує на цьому успішні стартапи, а хтось піклується про свою міні ферму на підвіконні вдома. 

"Мікрозелень максимально хороша альтернатива овочам на нашій тарілці. Вона містить навіть більше вітамінів та мікроелементів в своєму складі, адже концентрація поживних речовин в рослині на старті росту, це перші 7-14 днів, максимальна. За цей період вони не встигають абсорбувати токсичні викиди із зовнішнього середовища", — розповідає дієтолог та нутріціолог Вікторія Радісна.

мікрогрін

У мікрозелені також міститься багато хлорофілу — пігменту, потрібного для фотосинтезу. Потрапляючи в організм людини, він допомагає нервовим клітинам, клітинам м'язової і кісткової тканини активно споживати кисень, що забезпечує їхнє відновлення. Крім того, мікрогрін — майже гіпоалергенний продукт, який замість глютену містить клітковину. Це джерело рідкісних амінокислот (аргініну, ізолейцину, метіоніну, гістидину) і таких кислот як фолієва (необхідна для процесів кровотворення і незамінна в харчуванні жінок репродуктивного віку), аскорбінова (хороший антиоксидант), нікотинова й пантотенова. До того ж, додавши мікрозелень до страв, наш організм може отримати каротиноїди, які перешкоджають надлишковому поділу клітин і покращують імунітет, та рутин, який запобігає утворенню тромбів і має протизапальний ефект. Варто сказати, що кожен вид мікрозелені володіє власним набором поживних речовин, тож можна підібрати такий вид мікрозелені, який найбільше відповідатиме вашим особистим потребам.

мікрогрін

За словами Вікторії Радісної, є декілька варіантів інтегрувати мікрогрін у щоденний раціон

  1. Деякі види мають досить виразний і приємний смак, тому можна просто скубати стеблини з балконних грядок і одразу ж їсти. Такою порадою не знехтують і домашні улюбленці, особливо коти і кішки, ласі до соковитої трави. Отже, і їм не завадить власний контейнер мікрозелені. 
  2. Додавати мікрогрін до різноманітних салатів, яким ви надаєте перевагу.
  3. Використовувати його для приготування смузі.
  4. Прикрашати мікрозеленню тости, супи та інші страви.

мікрогрін

Керівник ферми з вирощування мікрогріну неподалік Луцька Андрій Шарук стверджує: "Мікрогрін — це їжа майбутнього. Прийде час, і він буде частиною звичайного щоденного раціону. Я б хотів, щоб люди прокинулись і зрозуміли, наскільки мікрогрін корисний. Наприклад, мікрозелень броколі чи червоної капусти містить у 40 разів більше вітамінів, ніж дорослі рослини відповідних культур. Тому малесенький пучок мікрогріну може значно вплинути на ваше здоров'я. В мене є багато прикладів, які підтверджують цю думку. Протягом кожного дня минулого року я їв мікрозелень і мав прекрасне самопочуття, незважаючи на важку фізичну працю".

Раніше чоловік жив в Празі і Турині, де, за його словами, надзвичайно популярні всілякі види салатів, такі як мангольд, кейл тощо. Коли він повернувся в Україну, то не знайшов тут такого різноманіття, хіба що у деяких фермерських господарствах. Саме тому Андрій Шарук вирішив зайнятися міксами салатів, а згодом і мікрозеленню.

Андрій зазначає: "Коли вперше посадив мікрогрін редиски, червоної капусти та амаранту надворі, то був вражений, як вона так швидко виросла. Я просто купив насіння, яке знайшов в інтернеті, подивився декілька відео на YouTube і зробив все чітко по інструкції, яку там надавали. Тоді я побачив у цій справі великий потенціал, адже мікрогрін росте дуже швидко та його можна вирощувати в будь-яку пору року".

мікрогрін як виростити

Як це працює?

Андрій Шарук поділився з "Рубрикою" власними порадами, з чого варто почати, якщо ви плануєте створити міні ферму, та на що треба звернути увагу:

  1. Обрати насіння певного виду рослини, мікрозелень якої ви хочете виростити. Якісне насіння — запорука успіху, як каже Андрій Шарук. Він радить почати з соняшника, гороху та редису, бо вони ростуть досить швидко та не потребують багато світла. Капусту, капусту червону, броколі, амарант, базилік, щавель виростити правильно важче, адже потрібно знати дуже багато нюансів.
  2. Насіння соняшнику та гороху слід замочити у воді на добу, дрібне насіння замочувати не обов'язково.
  3. Купити трей, невелику пластмасову посудину, куди ви будете насипати землю.
  4. Підібрати пухку землю для висадки. Бажано використовувати торф або купити грунт Eco Plus. 
  5. Насипати землю у трей та полити її; а тоді рівномірно розсипати насіння, але не надто густо, аби паростки не заважали одне одному розвиватися.
  6. Притиснути іншою посудиною трей і залишити на деякий час, щоб насіння зійшло. Зазвичай на цей процес потрібно три дні.
  7. Потім поставити на світло і за потреби час від часу поливати. Варто зауважити, що у холодну пору року виростити мікрогрін на підвіконні вам допоможе звичайна лампа або Led-лампа.
  8. На сьомий-восьмий день можна збирати врожай редиски, на сьомий-дев'ятий — соняшника, на дванадцятий — гороху. Гострими ножицями зрізати паростки над землею, щоб не пом'яти їх та зберегти весь запас поживних речовин.
  9. Зберігати мікрозелень варто у холодильнику не довше п'яти днів.

мікрогрін

Про що треба пам'ятати?

"Вирощування мікрогріну — це не проста справа. Щоб ретельно дослідити всі деталі цього процесу, потрібні терпіння та витримка", — наголошує Андрій Шарук.

У нього не все виходило одразу: чоловік активно експерементував з насінням, і часто воно було браковане. Тоді він почав замовляти його з Європи. Сьогодні купує на українських сайтах.

Наступна, досить поширена перешкода — цвіль. Вона з'являється переважно через високу вологість, погану вентиляцію, густий посів, кепське освітлення. Ось чому варто запобігати цим ризикам з самого початку.

Кожен вид мікрозелені насправді потребує особливих умов догляду, тому треба шукати великий обсяг додаткової інформації в Інтернеті і не боятися помилятися. Адже багато початківців з першими провалами втрачають ентузіазм і закидають цю справу, витрачаючи великі гроші на інвентар. 

мікрогрін

Ще більше корисних рішень!

Вікторія Радісна

Якщо все ж бажання займатися мікрозеленню і витрачати на це свій час у вас досі не з'явилося, дієтолог та нутриціолог Вікторія Радісна підготувала декілька варіантів альтернатив свіжим овочам взимку:

  1. Сезонні овочі, такі як буряк, морква, редька, капуста, а також різноманітні варіанти зелені.
  2. Квашені овочі (квашена капуста, буряк, помідори, огірки). Варто наголосити, що вони мають бути саме квашені з додаванням лише солі, а не консервовані. Такі овочі багаті на вітамін C і корисні для шлунково-кишкового тракту бактерії. Квашена капуста, наприклад, містить молочнокислі бактерії, які нормалізують мікрофлору кишечника та захищають стінки кишківника від інфекцій.
  3. Заморожені овочі. Готувати їх потрібно до 10 хвилин, щоб зберегти максимальну кількість клітковини.

Отже, зима зовсім не скупа на вітаміни й інші поживні речовини, треба лишень їх добре пошукати. Можливо, наступного разу ви знайдете їх просто на своєму підвіконні!

мікрогрін

1
19733

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: