fbpx
Сьогодні
Рішення 17:42 05 Вер 2022

Дитяча допомога ЗСУ: як підтримати та надихнути дитину?

Чи варто заохочувати дітей, як захистити від розчарувань та підтримати дитину в її бажанні допомагати Україні наближатися до перемоги, а також які є приклади допомоги, яка не зашкодить дитині, — запитали психологиню.

English version here

У чому проблема?

"Я хочу допомагати ЗСУ", — все частіше чують батьки від своїх дітей. Як допомогти дитині зрозуміти, що саме вона з її здібностями, талантами й можливостями може? Де шукати ідеї для збору коштів? Як допомогти досягти успіху? Як тактовно пояснити можливі труднощі й розчарування, якщо дитині не вдасться зібрати сотні тисяч гривень — так, як це показують по телевізору?

Яке рішення?

Відповісти на питання, які хвилюють батьків, нам допомогла сімейна психологиня Олена Литвин. А ще "Рубрика" зібрала різноманітні приклади дитячої допомоги — стартові точки, з яких можна почати обговорювати можливі варіанти допомогою з вашою дитиною, або ж просто надихнутися.

Як це працює?

Жодного примусу та змагань!

дитина допомагає ЗСУ

Допомогати ЗСУ зараз важливо нам усім. Діти також хочуть долучитись до загальної справи. Проте, як наголошує психологиня Олена Литвин, у питанні залучення дітей до допомоги ЗСУ не може бути жодного примусу, ставлення в приклад інших дітей, порівняння кількості зароблених грошей, і тим більше — присоромлення. Психологиня радить почати з того, щоб визначити коло можливих активностей за віком дитини:

  • Дітей віком 1-4 роки взагалі не варто задіювати та спонукати до допомоги;
  • Дітям віком 4-8 років допомагати варто лиш у формі гри: грати в "блокпости", малювати, займатися творчістю;
  • Діти віком 8-16 років також ще продовжують грати, але вже можуть робити якісь конкретні справи. Втім, лише за власним бажанням та в будь-якій безпечній формі, яка їм доступна і подобається.

Дитині, яка захоче взяти участь у зборі коштів для армії, слід пояснити, що не тільки діти, а й ми, дорослі, зараз робимо те, що можемо, та допомагаємо армії посильно і з найкращими почуттями. ЗСУ важлива будь-яка допомога, навіть якщо вона маленька, або ж комусь здається такою. Не може бути порівняння, що хтось допоміг на 3 гривні, а хтось на 330 тисяч — і тому той "кращий". Ні! Усе, що робиться від щирого серця — важливе. Звичайнісінька банка власноруч консервованих огірків для наших бійців нічим не гірша за десятки коштовних прицілів чи дронів.

Найважливіше пам'ятати, що це саме ми — дорослі — держимо купол над державою разом із ЗСУ, і наша робота — також захищати та боронити дітей та зменшувати їхню тривогу.

Чи варто мотивувати? Чи правильно буде, якщо сама дитина не проявляє такої ініціативи, підказати їй?

Найкраща мотивація — власний приклад. Дітей слід залучати до допомоги через спільність, через відчуття причетності до спільної справи. Наприклад, можна запропонувати разом піти плести сітки для ЗСУ або напекти печива для наших воїнів.

Діти завжди грають у те, що бачать у дорослих. Якщо вони бачать, що дорослі допомагають, роблять свій внесок у Перемогу, то найімовірніше, вони й самі будуть намагатися долучитися до цієї великої мети.

На думку психологині, підказувати та підштовхувати дитину до допомоги є категорично неправильно. Можна інформувати: "буде проходити благодійний ярмарок на користь ЗСУ. Ми також можемо взяти участь. Я робитиму…, чи ти хотів/хотіла б долучитись до цього?" На відмову треба реагувати спокійно. І завжди пам'ятати, що найкращий учитель — це наш приклад та залучення через відчуття спільності та причетності.

Тож наказові форми та керування в цих ситуаціях для батьків — табу. Підтримуйте своїх дітей та обов'язково запитуйте їх про те, чого вони бажають та про що думають: 

  • Здається, у тебе є ідея, як ти можеш долучитись та бути корисним? 
  • Чи потрібна тобі моя допомога? 
  • Як, на твою думку, буде краще?

Як батькам правильно зреагувати на бажання заробляти кошти для ЗСУ? Як підтримати дитину?

дитина допомагає ЗСУ

Батькам важливо дивитись на таке бажання як на прояв емпатії, співчуття, діяльності дитини, що дає їй відчуття власної сили, спроможності, долученості до загальної справи, — каже експертка. Реагувати треба відповідно, показуючи, що бачите відчуття дитиною її сили та спроможності, бачите її долученість, бачите її ідеї та міркування щодо того, як та в якій формі дитина може допомогти ЗСУ. І головне — вірте в сили дитини та її здібності. 

Чудове рішення для компанії дітей — організувати простір для гри, малювання, фантазування та виникнення ідей на "вашій території": вдома або поблизу.

Як допомогти дитині зрозуміти, що саме вона може зробити з її здібностями, талантами й можливостями?

Кожна дитина може зробити для армії щось, що вона вміє або хоче. Хтось може фахово грати у шахи, співати чи танцювати, інші будуть із захватом грати в "блокпост", робити поробки або малювати листівки з тими сюжетами, які їм подобаються. У генеруванні ідей головне — не кількість зароблених грошей, — нагадує Олена Литвин. Адже ми всі прекрасно розуміємо, що внесок дітей, за окремими винятками, є більше емоційним та символічним.

Емоційним та символічним такий внесок є для обох сторін — і для дитини, що робить такий вклад, і для воїнів, які, до прикладу, отримають малюнок, який ще раз їм нагадає, за кого і за що вони стоять, і як чекають на їхню перемогу діти.

Як налаштувати на будь-який успіх та запобігти розчаруванню?

дитина допомагає ЗСУ

Те, що ваша дитина має велике серце, небайдужа до спільної справи, має відчуття сили та ідеї — це вже і є успіх, — каже Олена Литвин.

Труднощі й розчарування можуть виникнути лише у випадку, якщо є змагання або допомога проявляється у формі радше роботи, ніж гри. Ми вже з'ясували, що допомога ЗСУ не є роботою та обов'язком дітей. То є робота та обов'язок їхніх батьків. Для дитини — це насамперед гра, яка має бути пов'язана з позитивним досвідом та емоціями. Завдання батьків — бути поряд і забезпечувати безпеку.

Якщо діти об'єднуються й збирають кошти разом, то дуже бажано, щоб їх збирали в спільну ємність, аби не виникла ситуація змагання між ними, мовляв, хто скільки грошей заробив і хто більший молодець. 

"Розповідайте історії про наших славетних воїнів, про наші цінності, про те, які ми сильні, розумні, сміливі. Раджу це лише в ключі зрощування цінностей, емпатії, сили, самостійності та відповідальності казати та робити щось своїй дитині. Підкреслю — зрощування, а не нав'язування. Адже найцінніше, що є в допомозі від дітей ЗСУ — це те, що ці діти виростуть відповідальними, небайдужими громадянами своєї країни", — наголошує психологиня.

 Чарівні фрази, на які варто звернути увагу батькам:

  • Я бачу, що тобі спала на думку ідея, як допомогти;
  • Ти знаєш, як ти можеш допомогти;
  • Ти маєш гарні ідеї та план, що тобі робити;
  • Я рада/ий, що тобі подобається твоя ідея;
  • Я радію, коли ти захоплений і тобі добре;
  • У тебе сяють очі та ти посміхаєшся, коли про це розповідаєш;
  • Усі твої ідеї важливі;
  • Ти маєш бажання допомагати, а я тебе завжди підтримаю у твоїх ідеях;
  • Ти відчуваєш, що хочеш допомогти, я рада, що ти себе слухаєш;
  • Здається, тобі подобається те, що ти робиш;
  • Воїнам важлива будь-яка увага та допомога, те, що ти вже думаєш про них, є важливим;
  • Ти частинку своєї сили передаєш воїнам;
  • Надішлемо частку нашої віри в перемогу, нашої любові до наших захисників, щоб вони знали, що ми про них думаємо та дбаємо. Це частинка нашої турботи;
  • Чи хотів би, щоб я тобі допоміг/ла? Чи потребуєш допомоги? Чи можу я тобі якось допомогти? Чим саме я можу тобі допомогти? Яка допомога від мене тобі знадобиться?
  • Якщо знадобиться моя допомога, я завжди поруч.

Ще більше корисних рішень!

Як діти вже допомагають ЗСУ?

Шахи й шашки

дитина допомагає ЗСУ

Восьмирічний Савелій, який переїхав з Бучі до Луцька, займається шахами чотири роки. Аби допомогти українським військовим, він грає в шахи на гроші з перехожими на центральній вулиці Луцька. Підтримують у такому волонтерстві хлопця мама та дідусь. Фіксованої суми для гри немає — люди залишають, хто скільки може. 

Валерія Єжова і Сергій Притула

А десятирічна Валерія Єжова зібрала та передала у фонд Сергія Притули 21 тисячу гривень. Дівчинка грала в шашки з перехожими на гроші, сидячи біля супермаркету в Києві. Валерія не програла жодної гри, адже вона — чемпіонка світу та Європи з шашок.

✅ Як придбати бронежилет за пісню?

дитина допомагає ЗСУ

Маленька Соломійка з Дніпра грає на вулицях міста на сопілці. Мама Соломійки каже, що дівчинка зібрала вже 118 000 гривень. За ці кошти придбали два бронежилети, а також планується купівля приладу нічного бачення. Зібрані кошти юна волонтерка направляє до фонду "Повернись живим".

Юрій Напора збирає гроші для українських військових

8-річний хлопчик зі Львова Юрій Напора гастролює з батьком містами області та збирає гроші для українських військових. Хлопчина співає українських пісень під акомпанемент батька. Юрій уже виступив у Мостиськах, Городку та Новояворівську. На останньому концерті вдалося зібрати понад 14 тисяч грн, а загалом сума зібраних грошей на концертах сягає понад 70 тисяч. 

дитина допомагає ЗСУ

А п'ятирічна Марія Макеєва з Кривого Рогу навіть потрапила до Книги рекордів України як наймолодша волонтерка: разом із братом Олександром вона зібрала для допомоги українським військовим 35 492 грн, виконуючи українські пісні в центрі Львова.

✅ Перемога своїми руками

Валерія Карнаух збирає гроші для українських військових

Десятирічна Валерія Карнаух щодня в'яже і продає патріотичні брелоки. Дівчинка — з Великої Олександрівки, що на Херсонщині. Зараз разом з родиною в евакуації живе в Кривому Розі. Її мама розповідає: донька зацікавилась волонтерством, щойно закінчився навчальний рік. "Вона почала в мене розпитувати, хто такі волонтери, хто їх призначає чи як їх обирають, Я їй розповідала, хто це, як це. А вона питає: "Чи тільки дорослі можуть бути волонтерами, чи й діти?" Я їй кажу: "Волонтерами може бути будь-хто", — говорить жінка. Ціна виробів Валерії символічна — 30-50 гривень. Своїм хобі їй уже вдалося зібрати близько двох з половиною тисяч гривень. Дві тисячі вона вже передала волонтерам на придбання наколінників для українських військових. 

дитина допомагає ЗСУ

В селі Ласківці, що на Тернопільщині, об'єдналися Теслюк Юлія, Сивак Ліза та Стельмащук Роман — дівчата збираються та плетуть прикраси із резинок, а Рома проводить "рекламну кампанію". Кошти від продажу друзі передають на потреби ЗСУ. Діти зібрали вже 3323 гривень, на які придбали харчові продукти для військових. 

дитина допомагає ЗСУ

90 тисяч гривень на автомобіль для захисників зібрали під час благодійного показу мод "Коли ми переможемо" у Вінниці. Захід влаштували вихованці міського Палацу дітей та юнацтва. Діти дефілювали в одязі, який пошили власноруч.

✅  Лимонад і пиріжки

Денис Гуренко збирає гроші для українських військових

12-річний переселенець із Бердянська Денис Гуренко збирає кошти на ЗСУ, продаючи лимонад у Тернополі. У такий спосіб Денис не тільки допомагає ЗСУ, а ще й вчиться — виконує завдання з уроку фінансової грамотності, що проводять волонтери з ініціативи для переселенців "Безпечний простір". Хлопець готує лимонад за маминим рецептом. Малому підприємцю допомагають інші родичі. Дядько домовився про місце для продажу, а дідусь підвозить на машині. "Ми дуже позитивно відреагували на цю ідею. Нехай дитина займається, ба більше, якщо в нього є до цього інтерес. Хай люди купують смачний лимонад, свіжий, холодний. Для підтримки ЗСУ", — каже дідусь хлопця.

Артем Гунько збирає гроші для українських військових

Шестикласник Артем Гунько продає в Козятині спечені мамою пиріжки. Зі слів мами Дар'ї, Артем виявив бажання долучитись до збору коштів на купівлю авто, тепловізора, амуніції для наших захисників. Дар'я напекла пиріжків, а хлопчик їх продавав. Встановленої ціни не було, люди кидали в скриньку суму на свій розсуд. За минулі вихідні Артему вдалось зібрати 1671 грн 50 коп. Усі кошти Артем з мамою передали волонтерам, які збирають кошти для тероборони Козятина.

Допомога по господарству

дитина допомагає ЗСУ

11-річний Максим — переселенець із Покровська в Чернівцях зібрав 50 тисяч гривень на реабілітацію українському захиснику, який втратив у бою ногу. Хлопець надрукував оголошення, де запропонував сусідам за символічну оплату виконувати дрібні доручення — принести воду, винести сміття, вигуляти домашнього улюбленця. Після того, як люди дізналися, на що збирає хлопець, почали надсилати гроші й допомагати купувати обладнання для армії.

дитина допомагає ЗСУ

А в Бучі троє хлопців організували "автомийку", щоб зібрати кошти на потреби Збройних сил України. Кошти через застосунок "Дія" допомагає перераховувати мама одного з них. Перший внесок для ЗСУ — 2500 гривень — хлопці заробили, миючи фари автівок.

✅ Квіти й малюнки

дитина допомагає ЗСУ

У Каневі діти продають польові квіти, щоб допомогти ЗСУ. Антон, Юра та Влад вирішили допомагати українським військовослужбовцям, надихнувшись відео з соцмережі TikTok. Хлопці розгорнули імпровізовану торгову точку в одному з мікрорайонів міста. За два дні зібрали майже тисячу гривень. Кошти діти передають волонтерам. 

дитина допомагає ЗСУ

А в Запоріжжі просто у дворі багатоповерхівки маленькі українці організували імпровізований магазин. Діти пропонують купити різні дрібнички — наліпки, картинки, малюнки, листівки. Ціни невеликі — стартують від 5 гривень. Весь прибуток йде на допомогу українським захисникам.

✅ Коси та скарбнички

Дарія Безугла збирає гроші для українських військових

Десятирічна Дарія Безугла з Придунав'я відрізала 58 сантиметрів свого волосся, продала його та передала 10 400 гривень на допомогу українській армії. Косу дівчинка відрощувала чотири роки. Ідея продати волосся з'явилася в дівчинки, коли почалася повномасштабна війна. "Я хотіла зробити свій внесок у перемогу, щоб допомогти Збройним Силам України, щоб вони могли купити собі їжу, ліки і все необхідне", — розповіла Дарія. Батьки Даші підтримали доньку. Мама дівчинки каже, що до такого рішення дитини у сім'ї ніхто не був готовий, але всі схвалили таке рішення.

дитина допомагає ЗСУ

12-річний школяр Юра Булигін, який співає у Національній опері України, мріє побудувати бізнес в IT та зустрітися з Ілоном Маском, передав 10 тисяч гривень на Армію дронів через UNITED24. "Це не просто 10 тисяч гривень. Майже вся сума — це монети. По 50 копійок, по гривні. Юра збирав їх довгі 4 роки — заробляв співом, відкладав з подарунків рідних. А під час війни вирішив, що найважливіше — допомогти захисникам", — розповів про вчинок хлопця міністр цифрової трансформації Федоров.

У наших дітей точно все вийде!

Зеленський нагородив дітей, що допомагають ЗСУ

12 серпня президент України Володимир Зеленський нагородив дітей, які попри юний вік допомагають виборювати перемогу.

  • Максим Бровченко з Бердянська: малює картини, а зароблені гроші надсилає на допомогу для ЗСУ.
  • Андрій Покраса з Київщини: разом із батьком за допомогою дрона відстежував рух окупантів і передавав координати українським військовим.
  • Данило Сергєєв із Маріуполя: з перших днів повномасштабної війни піклувався про людей старшого віку — приносив у підвали воду та їжу, готував у дворі. Допоміг чоловікові та його доньці вибратися зі зруйнованого будинку і надав першу медичну допомогу.
  • Іринка Васильєва з Рівного: втратила на війні тата і дядька. Власноруч виготовляє віночки та продає їх. Назбирала вже 7 тисяч євро. На ці кошти разом із мамою придбала два тепловізори та автомобіль для ЗСУ.

"Війна забрала в наших дітей дитинство. Їм довелося швидше стати дорослішими. Далеко не всі дорослі здатні робити те, що зробили вони, щоб допомогти іншим. Їхні історії справді вражають і надихають. Впевнений, що з такими хоробрими та щирими дітьми на Україну чекає прекрасне майбутнє. Дякую вам!" — подякував під час нагородження президент.

1
7441

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: