fbpx
Сьогодні
Рішення 10:51 26 Сер 2022

"Збирати на зброю проти ракет": як 9-річна дівчинка грає в шашки та допомагає ЗСУ

English version here

Теплий літній вечір. Біля Золотих воріт — традиційна для більшості міст та селищ картина — діти збирають кошти для збройних сил. Невеликий столик, два стільці та шашкова дошка. За дошкою сидить дівчинка.

Дівчинку звуть Таня Портянко, їй дев'ять років, поруч — мама Лариса. Тетяна — віцечемпіонка України, звертається до прохожих: "підходьте, зіграйте, це не страшно". На обличчі хитра усмішка — цього дня вона не прогнала жодної партії (звісно, з такою статистикою їй не страшно!). Люди до Тані підходять, але грають не всі — більшість натомість просто залишають гроші. Може, за браком часу; може, через те, що не вміють грати; а можливо, якраз тому, що Таня грає так добре — не всі хочуть їй програвати. 

"Рубрика" теж вирішила зіграти партію — та наш спротив майстерності дівчинки Тані тривав не надто довго. Останню партію ми грали ще в липні — у схожому матчі з Валерією Єжовою, чемпіонкою світу серед дітей до десяти років. Вона збирала кошти для ЗСУ на проспекті, названому на честь Петра Григоренка — генерал-майора, правозахисника, який за часів СРСР виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. Як виявилось, Тетяна з Валерією теж знайома — обидві дівчинки займаються в одного тренера, Віктора Коваленка. Тепер "рубрика" може похизуватися двома поразками від чемпіонок — є чим пишатися (а ще це гарний стимул відновити забуті навички гри, не кажучи вже про допомогу нашим Збройним Силам).

Поки Тетяна грає наступну партію, її мама, Лариса розповідає:

"Ми працюємо з фондом Сергія Притули. Вже передали 33 000 гривень, а загалом зібрали 45 000. Граємо вже більше місяця. Зараз у Києві п'ятеро дітей на вихованні Віктора Коваленка, які збирають грою кошти для ЗСУ. Вони всі разом навчаються в гуртку в Київському палаці для дітей та юнацтва. Тетяні 9 років, займається шашками вже три роки, має перший дорослий розряд та є віцечемпіонкою України. Розряд ми здобули 23 лютого, одразу по поверненню з турніру в Херсоні".

"Світ тісний, думаю ми з нею ще обов'язково побачимось!!!" — такий коментар залишив Сергій Притула під постом про передачу 6000 грн на ЗСУ юною спортсменкою Танею, зібраних грою у шашки на малій Батьківщині Лесі Українки і Валерія Залужного у Новограді-Волинському. Після ракетного удару по Вінниці Таня має ще палкіше бажання збирати кошти на ЗСУ знову, але вже у столиці. 

"Мамо, грою в шашки будемо збирати на зброю проти ракет, я дуже хочу ходити до школи…"каже маленька віцечемпіонка.

 Лариса зауважує, що шашки — це ще й корисно, адже вони додають інтелектуального розвитку дитині. А до того ж, заняття дозволяють подорожувати — на турніри та змагання, спілкуватися з однолітками та грати з багатьма дівчатами свого віку. 

"Ми дуже стараємось, працюємо, розвиваємось, мріємо, що Таня стане чемпіонкою світу. Скоро буде черговий чемпіонат світу, але, на жаль, навряд чи поїдемо, зараз це дуже дорого та до Туреччини довга дорога", — додає, зітхаючи, Лариса.

Саме в цю мить у Тетяни один із гравців, у якого вона виграла, бере автограф. Поки дівчина ще не стала зіркою, розпитуємо про її захоплення:

"Я шашками займаюсь три роки. Мама в дитинстві грала, мала другий розряд, також грала зі мною, і я сказала мамі: «Можна і мені піти на шашки?», і вона мене відвела. Маму я вже давно обігрую, десь два роки. У шашках найбільше подобається проводити комбінації, це додає додаткової енергії. Коли їх проводиш, то це 99 відсотків, що виграєш".

Лариса каже, що  багато людей приходять грати з донькою після того, як дізналися про неї з соціальних мереж. Тож має сподівання, до кінця літа вдасться назбирати ще більшу суму.

Рубрика:
Кейси
1
952

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: