fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 09:12 02 Гру 2020

Трагедій на зупинках можна уникнути. Рішення для захисту пішоходів

В Україні встановлюють антипаркувальні стовпчики на зупинках громадського транспорту — наскільки вони ефективні проти автомобіля, який летить на людей?

English version here

Фото vgorode.ua

Зовсім недавно в Україні випав перший сніг. Замети на дорогах, неготовність водіїв до слизького дорожнього покриття призвели до ще більшої кількості аварій. Автомобілі вилітають на зупинки, травмуючи людей, які на них знаходяться. Нещодавно черговий випадок стався і в Києві. Як повідомляється на сторінці у Facebook "Зручний Київ", 14 листопада на Кільцевій дорозі автомобіль виїхав на зупинку і збив трьох людей, двоє загинули.

Вчора на Кільцевій авто виїхало на зупинку і збило трьох людей. Двоє померли.Такі аварії є виключно наслідком…

Posted by Зручний Київ on Saturday, November 14, 2020

Декількома днями раніше аналогічний випадок стався в Одесі, 10 листопада. Нацполіція повідомляє: до лікарні направили четверо постраждалих. Усі вони стояли на зупинці, чекаючи на свій транспорт.

дтп на зупинці одеса

Проблема незахищеності пішоходів на зупинках існує давно, і вирішити влада обіцяла її 2 роки тому. Обіцяв це нинішній президент Конфедерації будівельників України, а на той момент заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. Тоді в силу вступила нова норма про обов'язкове проектуванні захисних огороджень на зупинках громадського транспорту установка металевих стовпчиків перед зупинками. Норма прописана в ДБН "Вулиці та дороги населених пунктів", який почав діяти з 1 вересня 2018 року.

Що змінилося відтоді? 

Кожна відремонтована зупинка відкривається урочисто, про це говорять по телебаченню і пишуть в газетах. За інформацією Офіційного порталу Києва, у 2019 році встановили 3850 антипаркувальних стовпчиків на зупинках і вулицях столиці. У 2020 році вони з'явилися на вулиці Грушевського і бульварі Лесі Українки, на вулиці Почайній і Борисоглібській на Печерську, а також на деяких вулицях Троєщини.

"В першу чергу, обмежувачі паркування встановлюємо там, де тротуари вузькі, біля зупинок громадського транспорту, уздовж вулиць зі смугами для руху громадського транспорту, щоб водії не заїжджали на них", сказав директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА Валентин Осипов.

На інших зупинках стовпчики, як і раніше, відсутні, і ціною цього людські життя. Поліція не веде статистику смертей пішоходів, які загинули через винесення транспорту на зупинки громадського транспорту, але менше, ніж за місяць, у ДТП, які висвітлювалися ЗМІ, в Києві загинуло вже четверо людей.

Відзначимо, що народний депутат від "Слуги народу" Арсеній Пушкаренко 2 грудня з трибуни Верховної Ради заявив, що ініціюватиме звернення до Кабінету Міністрів з вимогою встановити захисні стовпчики на кожній зупинці громадського транспорту.

❗️Від початку року в ДТП загинуло понад 3 тисячі людей. Частина цієї страшної цифри – це наші громадяни на зупинках в…

Posted by Арсеній Пушкаренко on Wednesday, December 2, 2020

"З початку року в ДТП загинуло понад 3000 осіб. Частина цієї страшної цифри це наші громадяни на зупинках в очікуванні громадського транспорту. Тільки за останній місяць сталося понад 10 таких випадків. Двоє загиблих в Києві, одна жертва в Маріуполі, 5 постраждалих в Харкові. І цей список можна продовжувати.

Ситуацію потрібно виправляти якнайшвидше. Тому я ініціюю звернення до Кабінету Міністрів з вимогою встановити захисні стовпчики на кожній зупинці громадського транспорту. Для цього Міністерство інфраструктури має внести до галузевих будівельних норм відповідні зміни.

Ці кроки допоможуть зупинити зростання травмованих і загиблих на дорогах України. Якщо автомобіль наїжджає на зупинку, захисні стовпчики беруть на себе удар так можуть врятувати не одне людське життя", підкреслив Пушкаренко.

Чи врятують стовпчики пішоходів?

Говорячи про безпеку пішоходів на дорозі, важливо знати, наскільки ці стовпчики ефективні. Адже пан Осипов говорив про антипаркувальні стовпчики, головна мета яких створити видиму перешкоду заїзду на тротуар. Наскільки надійні такі стовпчики, ми запитали у Віталія Селика, голови ГО "Рада урбаністики Києва":

"У 2018 році взяли зміни в норми, які вимагають встановлювати між зупинкою і дорогою стовпчики для безпечного перебування пасажирів, раніше ця норма була відсутня".

Градопланувальник і урбан-дизайнер Ілля Царенко пояснює: "Існує стандарт ДСТУ ХХХХ: 201Х для стовпчиків, і це напрямні стовпчики, які не виконують функцію обмеження заїзду на тротуар. Більш того, в стандарті прописано, що при наїзді вони повинні м'яти так, щоб не сильно пошкодити транспортний засіб. Безпека дорожнього руху визначає антипакувальні стовпчики як обмежувальну огорожу третьої групи. У цьому стандарті прописано, що стовпчик повинен бути перешкодою, яку неможливо подолати транспортному засобу, вона не призначена для зупинки авто. (П. 7.3.1.2)

Огородження, які повинні стримувати ТС від виїзду за межі полотна, відносяться до першого типу і регулюються окремим стандартом ДСТУ Б В.2.3-12. Вони створюють перешкоди для руху пішоходів і, наскільки я зрозумів, не можуть бути застосовані на зупинках громадського транспорту та тротуарах у місті. Тобто, стандарти щодо стовпчиків швидше за все дотримуються, але ця огорожа не несе функцію стримування. Загалом, схоже, що такого спеціального огородження для міського середовища нормами і стандартами все ще не передбачено".

Урбаніст Віталій Селик додає, що в Києві ставлять декоративні стовпчики, які запросто мнуться легковим автомобілем і абсолютно непомітні для вантажівок, а у Вінниці силові стовпчики. Нещодавно вони довели свою ефективність. Навіть одного стовпчика на зупинці вистачило, щоб стримати автомобіль, який ледь не влетів у зупинку.

ДТП на підпитку

Жінку напідпитку зупинив металевий стовпчик поряд зупинки громадського транспорту – у результаті, на порушницю складено чотири адмінматеріали.Завдяки камерам відеонагляду Ситуаційний центр м. Вінниця вдалось зафіксувати автопригоду, яка трапилась 5 червня о 19:45 год на вулиці Лесі Українки.Громадянка, керуючи автомобілем "Geely", не врахувала дорожньої обстановки та не впоралась із керуванням, внаслідок чого здійснила наїзд на декоративний металевий стовпчик поряд зупинки громадського транспорту. На щастя, ніхто не постраждав.До місця події оперативно прибули патрульні поліцейські, які, під час спілкування із водійкою, виявили у неї ознаки алкогольного сп'яніння, а саме різкий запах алкоголю з порожнини рота, а також нечітку вимову. Від огляду у встановленому законом порядку, жінка 1978 року народження відмовилась в присутності двох свідків. У результаті, охоронці порядку склали на дану громадянку протоколи за ст. 124 КУпАП та ст. 130 КУпАП та винесли постанову за ч.1 ст. 126 КУпАП.Також, горе-кермувальницю притягнуто до адмінвідповідальності за пошкодження комунального майна, тобто інспектори Муніципальної варти склали протокол за ст. 152 КУпАП. Сума збитку за пошкодження елементу благоустрою наразі встановлюється.#ВінницяNEWS #ДТП

Posted by Вінниця News on Tuesday, June 9, 2020

Зверніть увагу і на саму зупинку: вона зроблена за прикладом громадських зупинок у Лондоні, розгорнута тильною стороною до дороги.

"Кількість встановлених у Києві стовпчиків на зупинках досить мала, продовжує експерт, хоча норми працюють з 2018 року. Вже після цього в Києві реконструювали майже 1000 зупинок, встановивши на інвестконкурсах нові павільйони, але чомусь про стовпчики безпеки забули. В Україні є виробники, які роблять нормальні міцні стовпчики, але в Києві чомусь продовжують ставити декоративні".

Які рішення є в інших країнах?

У США ризик травмуватися на зупинці знизили завдяки рішенню, подібному нашому: там теж встановлюють стовпчики, але на відміну від київських, вони насправді ефективні. Для цих цілей в США вже давно використовуються конструкції безбар'єрних пішохідних огороджень, що представляють собою просторову конструкцію зі сталевих труб, у надземній частині заповнених бетоном підвищеної міцності, а в підземній залитих у бетонну плиту.

столбики на остановках

Фото ledasecurity.com.au

Під час випробувань американських конструкцій на міцність стовпчики не ламалися, а лише відхилялися. Ефективність таких стовпчиків добре видно на відео краш-тесту. Водій, звичайно, отримує в такому випадку серйозні травми, зате пасажири на зупинці залишаються живі.

Така конструкція сильно відрізняється від представленої в Україні, адже у наших стовпчиків ніякої металевої основи немає, адже це антипаркувальні стовпчики, а не захисні.

У Європі магістралі швидкісного руху ізольовані, по ним не ходить громадський транспорт. Часто окружні дороги або підняті на естакади, або опущені в тунелі. Якщо вздовж магістралі стоїть житлова забудова, то поруч повинна бути окрема паралельна вулиця з обмеженням швидкості, як показано на знімках з Парижа (магістраль на 8 смуг на естакаді, паралельно звичайні вулиці на 2 смуги).

безопасность на остановках

У деяких випадках великі магістралі біля населених пунктів захищають спеціальними парканами, які повинні захистити пішоходів у разі, якщо автомобіль вилетить на узбіччя або тротуар.

безопасная дорога

Ширини "коридору" нашої окружної цілком достатньо, щоб зробити подібні огорожі, але через численні ларьки і торгові центри, що стоять на узбіччі всупереч нормам ДБН, що заходять в "червону зону", реалізувати це практично неможливо.

У Лондоні деякі зупинки повернені "спиною" до дороги. Це не створює незручностей: транспорт, який наближається, можна побачити через скляну стінку зупинки або отримати цю інформацію з розкладу. Проте, таке розташування є додатковим захистом пасажирів, які очікують свій автобус.

остановки в лондоне

Що стосується безпеки на українських зупинках — поки що ми можемо сподіватися тільки на себе, бути більш уважними і по можливості стояти якомога далі від проїжджої частини. 

Читайте також, як у світі будують дороги з пластику і відходів.

9542

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: