fbpx
Сьогодні
Рішення 17:23 23 Січ 2024

Рішення для відбудови: як відновлюють вікна у пошкоджених будинках столиці

У Києві немає єдиної статистики щодо вибитих через російську агресію вікон, проте окремі підрахунки проводяться. Відновлення вікон відбувається коштом міського бюджету, самих постраждалих закладів, благодійних організацій та програми “єВідновлення” для приватних помешкань. “Рубрика” звернулася до районних адміністрацій Києва і зібрала найповнішу наразі інформацію про відновлення вікон столиці й тих, хто в цьому їй допомагає.

English version here

У чому проблема?

У Києві не збирають узагальненої статистики щодо вибитих внаслідок російської агресії вікон та відповідно їх відновлення. Кожен район і департамент КМДА по-своєму збирає цю інформацію. Крім того, місто не отримує такої інформації від приватних підприємств та організацій.

Містянам часто складно зорієнтуватися, хто відповідальний за відновлення вікон у загальнобудинкових просторах та приватних помешканнях, до кого звертатися і хто реально допомагає.

відновлення вікон у Києві

Закритий OSB-плитою та прапором України віконний отвір у постраждалому будинку в Солом'янському районі столиці/Фото "Рубрики"

Яке рішення?

"Рубрика" надіслала відповідний запит до КМДА і зібрала інформацію. Ці дані не можна назвати системними й такими, що надаються до узагальнень. Це радше набір фактів, з яких можна простежити певні тенденції.

Ситуація по районах нерівномірна, багато робіт проводять коштом місцевого бюджету, але ще частину вікон не відновлено.

Нагадаємо, рішенням для мешканців квартир і приватних будинків є послуга "єВідновлення", через яку можна подати заявку на компенсацію відновлення вікон у своїй домівці. Але до місцевої влади можна звертатися і за додатковою допомогою.

Рятувальники в постраждалому від обстрілу будинку

Рятувальники в постраждалому від обстрілу будинку в Солом'янському районі Києва. 2 січня 2024 року/Фото "Рубрики"

Як це працює?

Столиця адміністративно поділена на 10 районів, на момент підготовки матеріалу ми отримали відповіді від дев'яти з них, а також від окремих департаментів Київської міської державної адміністрації. 

У Києві відповідно до розпоряджень міської адміністрації замовником з проведення першочергових робіт з відновлення об'єктів незалежно від форми власності, пошкоджених внаслідок бойових дій, визначено комунальне підприємство з питань будівництва житлових будинків "Житлоінвестбуд-УКБ".

Відповідальним виконавцем ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури в умовах воєнного стану є Департамент будівництва та житлового забезпечення КМДА.

відновлення вікон у Києві

Один із постраждалих будинків у Києві/Фото "Рубрики"

Голосіївський район: пошкоджені вікна в 163 будинках

Станом на 18 січня цього року на території Голосіївського району пошкоджено віконні конструкції у 163 будинках, з них: 

  • житлових будинків комунальної форми власності — 106 будинків; 
  • житлових будинків не комунальної форми власності, підприємств, установ та організацій — 48 будівель; 
  • закладів освіти — 8; 
  • закладів охорони здоров'я — 1.

Відновили та поремонтували вікна:

  • у місцях загального користування будинків комунальної форми власності — за кошти Комунального підприємства "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва",
  • у закладах освіти — коштом міського бюджету, 
  • у закладі охорони здоров'я — коштом власних надходжень, 
  • відновлення вікон приватних квартир та приватних житлових будинків відбувається за кошти, що надходять через програму "єВідновлення".

Про це йдеться у відповіді, наданій першим заступником голови Голосіївської РДА Олександром Коломійцем

відновлення вікон у Києві

Волонтерська допомога після обстрілу в Києві. Ілюстративне фото/Фото "Рубрики"

Солом'янський район: понад 2000 вибитих вікон в оселях

У Солом'янському районі столиці нам повідомили, що загальна кількість вибитих вікон у житлових будинках становить понад 2000 штук. Це пошкоджені вікна квартир, вікна в місцях загального користування, скління та оздоблення балконів, покрівлі.

  • Відповідно до договору між комунальним підприємством цього району та Товариством Червоного Хреста України підрядна організація (ТОВ "ФРАМ ЛАЙН") замінила 402 пошкоджених вікна у квартирах 28-ми житлових будинків. 
  • Власним коштом КП частково замінено пошкоджені вікна однієї адміністративної будівлі та проведено ремонт пошкоджених покрівель у дев'ятьох житлових будинках. 
  • Також у цьому районі в закладах освіти вибито орієнтовно 370 вікон, з них відновили коштом бюджету Києва 85 штук.
  • У 17 приватних пошкоджених житлових будинках Солом'янського району вікна вставили частково за кошти власників, частково коштом послуги "єВідновлення".
відновлення вікон у Києві

Волонтери допомагають закривати вибиті вікна в постраждалому будинку в Солом'янському районі/Фото "Рубрики"

Подільський район: пошкоджено 104 будинки

У Подільському районі станом на 2 січня цього року пошкоджено 104 багатоквартирні житлові будинки та дві адмінбудівлі, що перебувають на обслуговуванні комунального підприємства.

  • Більшість із них (88 будинків і дві адмінбудівлі) зазнали пошкоджень ще 2022 року. У 2023 році пошкоджено 7 житлових будинків (вікна), у цьому році — вже 22 житлових будинки, причому 11 з них повторно (вікна, двері). 
  • У КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва" є інформація щодо стану відновлення вікон на сходових клітинах 8 житлових будинків, повідомив заступник голови Подільської РДА Микола Дубовик. Наголошуємо: це не означає, що інші не відновлено.
  • Вибиті вікна у двох закладах охорони здоров'я району ці заклади вставили власними силами, а в музичних школах та бібліотеках їх відновили коштом місцевого бюджету, бюджету розвитку та власними силами.
Комунальниці прибирають уламки віконного скла після російського обстрілу

Комунальниці прибирають уламки віконного скла після російського обстрілу / Фото "Рубрики"

Оболонський район: відновили більш ніж 6 тисяч м2 вікон

В Оболонському районі станом на 16 січня цього року 89 зруйнованих та пошкоджених об'єктів, у тому числі

  • 29 багатоквартирних будинків, 
  • 35 приватних житлових будинків, 
  • одна адміністративна будівля, 
  • одна дитяча музична школа, 
  • три об'єкти оздоровчого та рекреаційного призначення, 
  • 10 закладів дошкільної та шкільної освіти, 
  • 10 закладів промисловості та підприємництва.

Більшість цих руйнувань і пошкоджень сталася в лютому-квітні 2022 року.

"Статистичних досліджень щодо кількості пошкоджених вікон, відсотку відновлених вікон за допомогою міста, держави чи зусиллями мешканців на той час не велось", — повідомив заступник голови Оболонської РДА Олександр Сазанович.

Як відновлювали? 

  • За інформацією комунального підприємства "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва" орієнтовний об'єм відновлених вікон у підпорядкованих житлових будинках — 1 491 кв. м; 
  • за інформацією управління освіти Оболонської РДА орієнтовний об'єм відновлених вікон на об'єктах освіти — 4 714,185 кв. м.

Печерський район: пошкоджені 278 вікон житлових будинків

У Печерському районі нам просто повідомили, що на території району в житлових будинках, віднесених до управління Печерської РДА, пошкоджені 133 вікна, у житлових будинках інших форм власності — 145.

відновлення вікон у Києві

Одне з вибитих внаслідок обстрілу вікон. Ілюстративне фото/Фото "Рубрики"

Дніпровський район: пошкоджені 1154 вікна в оселях

У Дніпровському районі Києва в житлових будинках, віднесених до сфери управління Дніпровської РДА, зазнали пошкоджень 834 віконних блоки, у житлових будинках інших форм власності — 320.

  • Станом на 17 січня цього року в будинках комунальної форми власності відновлено 129 віконних блоків, тобто 15,4%, за сприяння благодійних організацій Національного Комітету Товариства Червоного Хреста України та GLOBAL EMPOWERMENT MISSION (ООН). 
  • Під час масованого ракетного удару 13 грудня минулого року в Дніпровському районі в шести закладах освіти зазнали пошкоджень 809 вікон (це 3356 м2). 
  • 55 вікон у двох із цих закладів вставили коштом місцевого бюджету Києва. Відновити вікна і встановити укоси в одному з закладів допомагає благодійна організація "Благодійний фонд «Леруа Мерлен Солідарність»". 
  • Щодо допомоги ще трьом закладам освіти (спеціалізованій школі-інтернату І-II ступенів № 14 з поглибленим вивченням предметів художньо-естетичного циклу, спеціальній школі № 26 та СЗШ І-III ступенів № 4) Дніпровська РДА забезпечила комунікацію з іноземними партнерами, а саме представництвом ЮНІСЕФ в Україні й фондом GLOBAL EMPOWERMENT MISSION, та громадськими та волонтерськими організаціями, повідомив "Рубриці" заступник голови Дніпровської РДА Павло Бабій.
російський ракетний обстріл 13 грудня

Будинок на вул. Остафія Дашкевича у Дніпровському районі столиці, що постраждав від російського ракетного обстрілу 13 грудня 2023 року/Фото "Рубрики"

Дарницький район: пошкоджені 159 об'єктів

У Дарницькому районі Києва станом на 15 січня цього року пошкоджень різного ступеня зазнали 159 об'єктів, у тому числі: 

  • 43 житлові багатоповерхівки, 
  • 98 приватних житлових будинків, 
  • 7 об'єктів закладів освіти, 
  • 10 нежитлових будівель, 
  • 1 об'єкт незавершеного будівництва. 

Коштом міського бюджету замінили вісім вікон у місцях загального користування в будинку, який пошкоджено у вересні 2023 року, йдеться у відповіді заступника голови Дарницької РДА Олександра Ковтунова. Щодо іншого відновлення статистики немає.

Деснянський район: пошкоджені житлові будинки, школи і лікарні

Протягом 2022 — 2023 рр. у Деснянському районі пошкоджено 27 житлових будинків.

  • У двох закладах охорони здоров'я було пошкоджено два фасадні склопакети, які ці заклади відновили власним коштом. 
  • Під час масованого ракетного удару 1 червня минулого року в одному з центрів первинної медико-санітарної допомоги Деснянського району було пошкоджено близько 130 вікон (382,32 м2). 
  • Також був пошкоджений 31 фасадний склопакет у будівлі Деснянської РДА, їх відновили за рахунок коштів місцевого бюджету апарату РДА.
  • Крім того, у 2022 році були пошкоджені й того ж року відновлені 208 вікон у двох садочках і школі, а у 2023 році так само пошкоджені 228 вікон, але 220 уже відновлені. Вісім вікон в одній зі шкіл мають вставити вже цього року. 
відновлення вікон у Києві

Закритий OSB-плитами балкон житлової багатоповерхівки. Ілюстративне фото/Фото "Рубрики"

Шевченківський район: благодійники замінили вікна у 119 квартирах

У 2022 році були пошкоджені вікна у 106 житлових будинках орієнтовною площею 1171 м2, які перебувають на обслуговуванні КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва". За інформацією "Житлоінвестбуд-УКБ" на кінець того ж року вікна відновили на 56 об'єктах (орієнтовна площа 721 м2).

У 2023 році пошкоджено 618 вікон у 97 житлових будинках орієнтовною площею 1197 м2.

Як повідомив керівник апарату РДА Віталій Царан, Шевченківська РДА звернулась до благодійної організації GLOBAL EMPOWERMENT MISSION з проханням сприяти у відновленні житлових будинків, що постраждали внаслідок збройної агресії під час обстрілів 30.08.2023 та 21.09.2023. Тоді постраждали 50 житлових будинків, 119 квартир, 521 вікно (в тому числі вікна на сходових клітинах). Силами благодійної організації було замінено пошкоджені вікна на металопластикові у 119 житлових квартирах.

Також за інформацією Управління ЖКГ Шевченківської РДА, у 2022-2023 роках внаслідок бойових дій пошкоджено 13 будинків не комунальної форми власності.

Коштом міського бюджету Шевченківська РДА у 2022-2023 роках відремонтувала 40 пошкоджених об'єктів на загальну суму 10 760,3 тис. грн. Управління містобудування, архітектури та землекористування Шевченківської РДА минулого року відновило вікна на сходових клітинах у 9 житлових будинках комунальної власності.

відновлення вікон у Києві

Вікна в одному з постраждалих закладів освіти. Ілюстративне фото/Фото "Рубрики"

Постраждали 311 вікон культурних об'єктів

Унаслідок збройної агресії рф були пошкоджені вікна в Літературно-меморіальному музеї-квартирі П.Г. Тичини, Київській муніципальній академії естрадного та циркового мистецтв, бібліотеці "Молода гвардія", Київській малій опері, Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, Національному музеї "Київська картинна галерея", Музеї видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького. Загалом в зазначених закладах, підпорядкованих Департаменту культури КМДА, було вибито 311 вікон, повідомив директор цього департаменту Сергій Анжияк.

Фінансує відновлення вікон цих закладів культури бюджет Києва. Станом на початок 2024 року відновили 267 (85,85%) вікон, у 2024 році мають вставити решту 44 вікна.

Також з 24 лютого 2022 року зазнали пошкоджень одинадцять об'єктів інфраструктури "Київського метрополітену". Орієнтовна площа пошкодження скління (віконних конструкцій, конструкцій вітражів, огороджувальних конструкцій стін тощо) становить 855,77 м² (211 од.), повідомили у столичному Департаменті транспортної інфраструктури. На сьогодні власними коштами працівники КП "Київський метрополітен" на трьох об'єктах замінили скло у вікнах та конструкції вітража площею 26,75 м² (15 од.). У "Київпастрансі" також відновили свої пошкоджені об'єкти (віконні рами та скло у приміщеннях АП №2, АП №8, Дарницького трамвайного депо, Тролейбусного депо №2, Служби колії; гуртожитку на вул. Довженка,7А), не залучаючи кошти з міського бюджету.

А це справді працює?

Як бачимо з наданої на інформаційний запит "Рубрики" інформації, у деяких випадках РДА звертаються до благодійників за допомогою. В інших — або не звертаються, або не зазначили це у відповідь на запит. В усякому разі кожен мешканець може звернутися із відповідним запитом до своєї адміністрації та уточнити, яка ситуація з тим чи тим будинком і чи є можливості для допомоги, крім державної послуги "єВідновлення".

Фото Миколи Тимченка, "Рубрика"

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

4116

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: