fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:47 28 Кві 2022

Хроніка подій: 64-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 28 квітня і вже 64 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: шістдесят четвертий день оборони України від російської агресії

За добу 27 квітня підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил та Сухопутних військ уразили  8 повітряних цілей:

  • 1 літак (імовірно Су-34);
  • 1 крилату ракету;
  • 6 БпЛА ОТР.

Сили оборони Запорізького краю не відстають і завзято знищують живу силу та техніку ворога. Протягом минулої доби завдяки умілим діям та майстерності наших воїнів було перетворено на брухт:

  • літаків Су-34 – 1 од;
  • танків – 1 од;
  • бойових броньованих машин – 7 од, пошкоджено – 2 од;
  • БПЛА – 3 од;
  • автомобільної техніки – 4 од.

Також вночі за повідомленням оперативного командування "Південь" силами ППО над морем збито ворожий БПЛА-розвідник.

За минулу добу під час воєнних дій російська армія втратила близько 400 військових. А з початку повномасштабної агресії росії біосміттям стали вже 22 800 окупантів!

Хроніка подій: шістдесят четвертий день оборони України від російської агресії

ЗСУ є кого захищати і за кого мститися. Понад 5000 українських дітей втратили одного або обох батьків через російську агресію.

За підрахунками ООН, в Україні з початку повномасштабної війни загинули щонайменше 2787 людей.  Поранення отримали 3152. Це дані від 24 лютого до півночі 26 квітня.

ПАРЄ повністю підтримала розслідування злочинів рф проти людяності та геноциду в Україні. "Охарактеризувавши російську агресію проти України як "акт безпрецедентної тяжкості" з глибокими наслідками у всьому світі, ПАРЄ виступила з настійним закликом до єдності в підтримці України та надання максимального тиску на російську федерацію, щоб вона негайно і повністю припинила свою агресію, і до "рішучих дій" міжнародного співтовариства щодо захисту демократичного світопорядку", – йдеться в заяві.

В Асамблеї зазначають, що на карту Європи "повертається нова розділова лінія, проведена заявами і діями російської влади".

Шокована жахливими злочинами та звірствами, скоєними росією в Україні, сьогодні ПАРЄ одноголосно проголосувала за резолюцію "Агресія рф проти України: забезпечення відповідальності за серйозні порушення міжнародного гуманітарного права".

 – ПАРЄ закликає терміново організувати міжнародний кримінальний суд, перед яким мають постати як ті, хто безпосередньо вчиняв злочини – так і політичне та військове керівництво росії;

 – звертається до Генасамблеї ООН про те, щоб поставити питання про обмеження на використання права вето постійними членами Ради безпеки ООН;

 – вважає за необхідне використовувати заморожені активи російських громадян на виплату компенсацій жертвам злочинів в Україні.  

28 квітня  відбувся черговий обмін полоненими. 45 українців повернуться додому! З російського полону звільнили 13 офіцерів та 20 солдатів, 5 з яких поранені, – повідомила очільниця МінТОТ Ірина Верещук. Також тепер на свободі 12 цивільних. З поверненням! 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який сьогодні перебуває з візитом у Києві, звернувся до українців. Позиція ООН є чіткою – вторгнення російських військ в Україну є порушенням територіальної цілісності і статуту ООН.

Також Гуттереш заявив, що ООН готове здійснити евакуацію цивільних з Маріуполя.

22:00 – Палата представників США проголосувала за законопроєкт про ленд-ліз та захист демократії в Україні. Ухвалення закону надасть можливість значно прискорити постачання озброєння, транспорту, продовольства та іншої допомоги в оренду чи безоплатно з США в Україну.

Разом переможемо фашистів ХХІ століття!

Перемовини України з росією 

Після зустрічі з путіним напередодні та перед зустріччю з Володимиром Зеленським у четвер, 28 квітня, Генсек ООН Гутерреш видав своє бачення щодо закінчення війни в Україні. Він сказав: "Війна закінчиться, коли рф вирішить її закінчити, і коли після припинення вогню з'явиться можливість серйозної політичної угоди.  Ми можемо проводити скільки завгодно зустрічей, але це не те, що завершить війну". 

(Можна ще скільки завгодно "висловлювати занепокоєння" і це теж не те, що може допомогти закінчити війну).

Тим часом координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані за дорученням генсека організації виїхала до Запоріжжя для підготовки евакуації з Маріуполя.  Про це вона написала у себе у Twitter.

Ввечері 28 квітня під час візиту Генсека ООН до Києва росія демонстративно обстріляла ракетами Київ і область. "Чому росія досі займає крісло в Раді безпеки ООН?", – справедливо запитав радник Голови ОП Михайло Подоляк.

Рашистські ж пропагандони готують аудиторію до Третьої світової. А путін і лукашенко вірять у відродження срср.

На фоні цього The Guardian надрукував власний прогноз: "Вирішальний період у війні настане приблизно наступного місяця, коли прибуде остання хвиля західної зброї, включаючи американські гаубиці, німецькі та британські зенітні системи. Але якщо цього виявиться недостатньо для зміни військового балансу, постає питання про те, які ще зобов'язання готові взяти Великобританія та інші члени НАТО", – зазначило видання.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: шістдесят четвертий день оборони України від російської агресії

У США показали 155-мм гаубиці для України. Як заявив речник Пентагону Джон Кірбі, в Україні знаходиться вже більше половини з 90 обіцяних США гаубиць.

Норвегія виділить $44 мільйони на закупівлю зброї для України під керівництвом Великої Британії.

У Польщу зайшов іспанський корабель з 200 тоннами військової допомоги Україні. Про це інформує польське видання Dziennik.pl. Вантажний корабель Ysabel ВМС Іспанії вирушив з військовою допомогою для України з морської бази Рота 22 квітня і сьогодні прибув до Польщі. Це найбільший військовий вантаж, який донині Мадрид надав Києву. Крім озброєння, в цю партію військової допомоги входять 30 вантажівок та 10 легких позашляховиків.

Що стосується гуманітарної допомоги, стало відомо, що Україна погодила із західними партнерами щомісячне виділення ними фінансування у розмірі 5 мільярдів доларів на задоволення гуманітарних потреб країни. Про це розповів міністр фінансів України Сергій Марченко. Проте, за його словами, механізм цієї допомоги ще не вироблено.

Байден просив Конгрес США виділити додаткові 33 мільярди доларів на військову та гуманітарну допомогу для України: "В рамках цієї допомоги ми будемо надавати ще більше артилерії, броньованих машин, протитанкових систем", – сказав президент США.

Вже зараз в Україну поїхали тисячі протикорабельних засобів, протиракетних засобів, радіолокаційні системи, понад 50 мільйонів боєприпасів. Також США надали 10 броньованих систем на кожен російський танк

Окрім цього, Джо Байден внесе у Конгрес пропозиції щодо конфіскації майна російських олігархів.

Болгарія допоможе Україні з ремонтом військової техніки, а також сприятиме експорту української електроенергії та надасть порт Варна як логістичний хаб.

Новини від партнерів

Хроніка подій: шістдесят четвертий день оборони України від російської агресії

Американці мають докази, що росіяни стратили українців, які намагалися здатися в полон біля Донецька, – заявила спецпосланець США з питань міжнародного правосуддя Бет Ван Шаак. "У нас є достовірна інформація про це", – сказала Бет на засіданні ООН, підсумувавши зверненням до російського керівництва: "Світ все бачить, і ви будете притягнуті до відповідальності".

Штати вивчають можливість включення рф до свого списку країн-спонсорів тероризму через війну в Україні, – говорить держсекретар США Ентоні Блінкен. Визнання росії державою-спонсором тероризму вимагає Україна.

Але вже зараз Палата представників США ухвалила законопроєкт про вилучення пов'язаних з рф активів для допомоги Україні. Про це повідомив голова ОП Єрмак. Законопроєкт мають ще схвалити у Сенаті США, потім його спрямують на підпис Джо Байдену.

Польща не тільки відмовилася розраховуватися за російський газ в рублях, а й заявила про енергетичну незалежність країни від росії. "Ми більше ніяк не залежимо від росії. Сьогодні Польща першою серед країн ЄС, які вимушені покладатися на російський газ, демонструє свій суверенітет", – сказав Матеуш Моравецький.

Президент Молдови, яка констатувала відсутність у країні боєздатної армії, запропонувала Україні першу військову допомогу. Голова держави Мая Санду має намір відправити до Києва саперів для розмінування звільнених населених пунктів, повідомляє JurnalTV. "Ми намагаємося допомогти Україні та надати їй транспортні артерії, запропонували допомогти їм саперами, запропонували надати гуманітарну допомогу. Це те, що ми можемо", — сказала Санду в інтерв'ю.

А в Німеччині розбираються із другом путіна Герхардом Шредером. Університет Геттінгену цього тижня позбавить Шредера почесного наукового звання. Також планується позбавити його шофера з машиною та секретарів, які надаються йому як колишньому канцлеру. Їхня зарплата становить понад 400 тисяч євро на рік. У Бундестазі кажуть, що неприпустимо, що німецький бюджет сплачує за послуги путінському агентові.  Якщо йому потрібна машина, то нехай Роснафта оплачує. Деякі депутати пропонують позбавити цих пільг та фрау Меркель – з тієї ж причини.  

Тим часом у Німеччині відбулося ще одне диво: німецький Бундестаг схвалив надання Україні важкого озброєння. За це проголосували 586 з 693 присутніх депутатів. Ухваленню рішення передували майже багатоденні вагання та сьогоднішні 70-хвилині дебати. Надання озброєнь підтримали партії правлячої коаліції та опозиційний блок ХДС/ХСС.

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що атаки України на російські об'єкти є законними. За його словами, дії Києва відповідають нормам міжнародного права, оскільки країна зазнала агресії. До речі, сьогодні ж радник голови ОП Подоляк сказав, що Україна захищатиметься будь-яким способом, у тому числі ударами по складах і базах російських убивць.

Генсек НАТО Йєнс Столтенберг зробив кілька важливих заяв стосовно України:

  • Союзники НАТО посилили свою підтримку України і на сьогоднішній день пообіцяли і надали Україні не менше 8 мільярдів доларів.
  • НАТО готове підтримувати Україну у війні проти росії протягом багатьох років, включаючи допомогу Києву у переході від зброї радянських часів до сучасного західного озброєння.
  • Ми продовжимо чинити максимальний тиск на президента Путіна, щоб припинити війну шляхом застосування санкцій, а також надання економічної та військової підтримки для України. 

Також Столтенберг наголосив, що Фінляндія та Швеція будуть прийняті в НАТО з розкритими обіймами.

Латвійський сейм прийняв поправки до Закону про спорт, згідно з якими спортсменам та тренерам забороняється брати участь у змаганнях, що проходять у росії чи Білорусії.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Польща хоче продовжити термін виплати допомоги українським біженцям. Польський Сейм прийняв поправку до Закону про спеціальну допомогу, яка продовжить термін виплати допомоги ще на 60 днів на забезпечення житлом і харчуванням біженців з України. Поправка також дозволить органам місцевого самоврядування перевіряти заявки на пільги в базі даних, створеної для цієї мети.

Україна планує надати майже 600 000 квартир для забезпечення переселенців житлом, – заявив Кирило Тимошенко.  Цього року планують надати понад 53 тис. квартир.  Це закриє потреби 180 тис. переселенців.  Квартири викуплятимуть відразу з меблями та потрібною сантехнікою.  Вже готові понад 4 тис. квартир, туди треба завезти лише меблі.

Зі звернення Генерального секретаря ООН:

  • Нами вже забезпечено надання життєво необхідної гуманітарної допомоги 3,4 мільйонам осіб в Україні і ми маємо наміри до кінця серпня охопити 8,7 мільйонів осіб. За останніми підрахунками, в умовах найгіршого сценарію, 25 мільйонів людей можуть потребувати гуманітарної допомоги до кінця року. Ми сподіваємося, що цей сценарій залишиться на папері.
  • Ми готові також надавати і фінансову допомогу у вигляді готівкових виплат: до кінця травня 1,3 мільйона, 2 мільйона ми плануємо охопити вже до серпня.
  • Ми хочемо допомогти чотирьом мільйонам до травня, шість мільйонів – до червня. Понад 12 мільйонів українців залишили свої будинки і ми надаємо підтримку тим країнам, які прийняли біженців.

Реакція на звірства російської армії в Україні

Парламент Канади визнав дії росії в Україні геноцидом.  У ухвалі перераховуються злочини російських військових. Серед іншого згадуються умисні вбивства цивільних та наруга над їхніми тілами, примусова депортація українських дітей у росію, тортури та зґвалтування.

Що там на росії?

Хроніка подій: шістдесят четвертий день оборони України від російської агресії

А на росії "імпортозамєщєніє". Правда, як і все інше, через дупу. Буквально. У столиці лаптестану випустили туалетний папір із логотипами західних компаній, що залишили росію. Список вийшов великий – на 36 метрів.  Чудова ідея!  Якщо громадяни головою не можуть зрозуміти, куди вони вляпалися і що на них чекає, можливо, тепер до них дійде через інше місце!  Їм, мабуть, так звичніше.

Московія зізналася у викраденні мільйона українців. Начальник Наццентру управління обороною росії Михайло Мізинцев заявив, що загалом "без участі української влади"  окупанти вивезли з території України 1 002 429 осіб, пише одне із ординських ЗМІ.

А що чутно про російських посіпак?

У невизнаному Придністров'ї вирішили посилити армію: "влада" оголосила військові збори, — повідомляє ГУР. Брати участь у зборах можуть чоловіки до 55 років, яким гарантується "грошове та речове забезпечення, проживання та харчування". Самі збори триватимуть 90 днів. Незважаючи на формальну добровільність участі, є інформація, що заклик матиме примусовий характер. Примітно, що лист датований 21 квітня. Тобто до початку останніх російських провокацій на території ПМР. Це нагадує події у так званих "ЛНР/ДНР".

Російський брехунець 

За даними Головного управління розвідки, Міноборони рф планує провести так званий престур у заблокованому Маріуполі за участі лояльних до росії медіа. Журналісти, зокрема й іноземних видань, мають прибути в Маріуполь через Ростов. "Престур" передбачає зустріч з "очевидцями" — вони мають розповісти про вбивства мирних мешканців, які нібито вчинили українські військові.

Санкціями по агресору!

Французько-американська косметична компанія Coty заявила, що призупинить роботу в росії. Coty належать бренди Max Factor, Rimmel, Bottega Veneta, Burberry, Calvin Klein, Chloé, Davidoff, Gucci, Hugo Boss, Miu Miu, Tiffany & Co та інші.

Російський олігарх Керімов гріб на своїй супер-яхті вартістю 325 мільйонів доларів на повній швидкості 18 днів Тихим океаном, щоб уникнути санкційного захоплення. США знайшли яхту на Фіджі і все одно заарештують її! Світ раптово став маленьким, тікати злочинцям стає нікуди.

Нафтовий гігант Shell посилив обмеження на купівлю російської нафти — компанія більше не прийматиме нафтопродукти з будь-яким вмістом російської сировини, включаючи паливні суміші.

Виробники напоїв у рф побоюються, що на тлі санкцій, що обмежують постачання обладнання та комплектуючих, вони будуть змушені зупиняти виробництво.  "Збій постачання комплектуючих може призвести до проблем на виробництві, аж до зупинки ліній. Замінити це обладнання російськими аналогами в поточних реаліях неможливо. ", – заявив президент Спілки виробників соків, води та напоїв. Пийте з болот, лапті, дешевше буде, навіщо вам ці буржуазні надмірності.

Життя з урахуванням бойових дій

Нова пошта відновила доставку із зарубіжних інтернет-магазинів. Тепер українці знову можуть замовляти товари в зарубіжних інтернет-магазинах, в яких немає прямої доставки в Україну та отримувати їх за своєю адресою, у будь-якому відділенні чи поштовці Нової пошти, що працює. Вартість доставки залишилася постійною, як і до війни, і залежить від ваги посилки: чим більша вага – тим нижча вартість доставки.  Точну ціну можна розрахувати за допомогою спеціального калькулятора на сайті NP Shopping.

Кабмін прийняв постанову, яка забороняє працівникам держпідприємств та їх керівникам працювати віддалено за межами України. Тепер це можливе лише при оформленні службового відрядження.  Дистанційна робота у межах України допускається. Ті співробітники держпідприємств, які поїхали за кордон, рятуючись від війни, мають повернутися до України.  Інакше їх звільнять.

Україна планує відбудувати інфраструктуру протягом 1-2 років, повідомляє прес-служба ОП. Збитки, завдані внаслідок війни, становлять майже $90 млрд. Йдеться про залізничну, дорожню та мостову інфраструктуру.

Київ і область

Ірпінь буде з водою! Комунальні служби проклали 7 км трубопроводу із Києва до Ірпеня. Тож тепер вода у місті буде постачатися із київських водопровідних станцій. 

А в Бучі на Київщині запрацював перший банкомат після відходу російських загарбницьких військ. Свій банкомат відкрив Альфа-Банк. Про це повідомляє пресслужба фінустанови.

20:30 – ворог завдав ракетних ударів по столиці і області. Мер Києва Віталій Кличко повідомив про два влучання в Шевченківському районі Києва. Одну з ракет, спрямовану на Київ, вдалося перехопити і знищити підрозділами ППО. Інформація про постраждалих уточнюється.

22:00 –  Уточнення від мера по Шевченківському району. Влучання в нижні поверхи житлового будинку. Рятувальники і медики працюють на місці. Обстежують і будинки поруч, виводять людей. Наразі госпіталізували 6 поранених.

У Київській області також вибухи. За попередньою інформацією окупанти випустили ракети по Фастову – постраждали інфраструктурні об'єкти. На місці працюють рятувальники. 

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: шістдесят четвертий день оборони України від російської агресії

Російські окупанти добу обстрілювали Лисичанськ. 13 будинків знищено, – повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Також від обстрілів горіли будинки у Новодружеську та Сєвєродонецьку. У Гірському ворог влучив у трансформатор. Об'єкт повністю знищений – люди залишилися без світла та мобільного зв'язку.

Сьогодні з Луганщини евакуаційними автобусами вивезли 73 людини. Потроху люди починають розуміти, що "пересидіти" не вдасться, до того ж, варто "розв'язати руки" нашим військовим, щоб вони вільно могли давати відсіч рашистам, не думаючи про безпеку мирного населення. Для тих, хто залишився завезено гуманітарні вантажі. 

15:30 – російські військові атакували авіабомбами військовий шпиталь на заводі "Азовсталь" у Маріуполі. Внаслідок цього обвалилася операційна, загинули важкопоранені військові, які перебували там на лікуванні.

Також стався авіаудар по українському Нью-Йорку.  Троє загиблих та троє поранених, – повідомляє голова Донецької області Павло Кириленко. Російські некеровані авіаракети потрапили до промислового підприємства та житлових кварталів.  Пошкоджено не менше 9 приватних будинків, але точну кількість руйнувань ще потрібно визначити.

Сьогодні окупанти вчергове намагалися повністю захопити Рубіжне, але успіху не мали, зазнали втрат і відступили на раніше зайняті позиції. 

Харківщина

В результаті вчорашніх обстрілів Харкова загинула 1 людина, 3 мирних жителів отримали поранення, з них 2 – у важкому стані. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. За його даними, в результаті обстрілів Чугуївського району отримали поранення 3 людини, в тому числі дитина 14 років.

Обстріли у Харкові продовжилися і протягом сьогоднішнього дня. Росіяни завдали ударів по одному зі східних районів Харкова. В результаті пошкоджені будівлі, одна людина, на жаль, загинула.

У Харкові після війни приберуть усі назви, пов'язані із росією. "Після нашої Перемоги на першій же сесії міської ради я запропоную депутатам варіанти перейменувань не лише Московського району та Московського проспекту.  Думаю, що в ситуації розв'язаної проти нас війни, багато назв вулиць, площ, скверів, зупинок громадського транспорту, пов'язаних з рф, повинні зникнути з карти Харкова", – пообіцяв мер. Зараз розпочато підготовку до перейменування.

Ворог на Харківщині має поразки. За повідомленням Генштабу українські війська відновили контроль над населеним пунктом Кутузівка Харківської області.

Сьогодні окупанти здійснили чергову спробу наступати від Ізюма в напрямках Бражківки, Довгенького та Великої Комишувахи. Але зазнали великих втрат і змушені були відступити. Наші захисники героїчно тримають оборону. Ворог несе великі втрати. 

Начальник російського генштабу Герасимов прибув до Ізюму, щоб особисто командувати наступом. Видно, зовсім погані справи у мсклів. Ну, а ЗСУ знає, що робити!

 Дніпропетровщина

Хроніка подій: шістдесят четвертий день оборони України від російської агресії

Дісталося і Дніпропетровщині. Російський снаряд прилетів і до Синельниківського району. Снаряд потрапив до колишнього заводу. Там нічого не було, бо це занедбана промислова зона, – повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

В селі Велика Костромка загинув 71-річний чоловік. Окупанти обстріляли село з "Градів". Пошкоджено кілька житлових будинків — село залишилося без світла.

Запоріжжя

"Росіяни змушують персонал Запорізької АЕС повісити портрет путіна до 9 травня", – розповів директор "Енергоатому". Не дочекаються! Хіба що догори ногами. 

Наразі Запорозька АЕС забезпечує живлення тільки власних потреб.

Зранку у приватний сектор Запоріжжя прилетіла російська ракета. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація. За попередньою інформацією, пошкоджено два будинки. Наразі відомо щодо трьох постраждалих, одна з них дитина

У Полтавці йдуть бої. Село постраждало від російського мародерства: військовослужбовці рф розікрали покинуті будинки та місцеву крамницю. Тепер же вони знищили Стеллу пам'яті померлих військових під час Другої Світової Війни.  На пам'ятникові солдату був напис  "Не повториться ж це ніколи".

Окупанти знайшли "виправдання" і пограбуванню Мелітопольського краєзнавчого музею. Вони розповсюджують брехню, що нібито врятували скіфське золото, яке експонувалося в музеї, від колишніх працівників закладу. Мовляв, ті хотіли вивезти його за межі країни. Брехливі покидьки!

Вдень, як заявив речник Одеської ОВА Братчук, відбулася "самоліквідація залізничного мосту в Якимівці Мелітопольського району". Через цей міст російські окупанти постачали зброю та паливо з Криму. Просто міст втомився лежати рівно під орківськими ешелонами і вирішив трохи зайнятися йогою.

Також на Запорізькому напрямку захисники одного з підрозділів протиповіряної оборони збили новітній безпілотник орди "Орлан-10", який коригував вогонь артилерії. 

Херсонщина

В приміщеннях херсонського ізолятора тимчасового утримання перебувають понад 300 проукраїнських активістів і ветеранів АТО/ООС, яких допитують і катують.

Також на території Херсонщини в селі Велика Лепетиха створено фільтраційний табір. Нещодавно туди прибули близько 400 російських військовослужбовців, одягнених у форму росгвардії. Вони шукають і затримують чоловіків призовного віку. Затриманих українських чоловіків масово вивозять в напрямку окупованого Криму.

Окупаційна влада заявила, що тимчасово захоплені росією регіони Херсонської області з 1 травня "переходять у рублеву зону". Також у місцевих фермерів хочуть вилучати врожай та вивозити його в росію.

Хроніка подій: шістдесят четвертий день оборони України від російської агресії

Головпоштамт Херсон

27 квітня близько опівночі в Херсоні пролунали потужні вибухи поряд із телецентром. Вибуховою хвилею вибило безліч вікон у центральній частині міста. Російські пропагандони одразу написали, що по центру Херсона удару ракетами "Точка-У" та "Ураганами" завдали ЗСУ. Проте місцеві пишуть, що стріляли самі окупанти з районів міста.

Щось пішло не так. Окупанти заявили, що проводити "референдум" у Херсонській області поки не планують. Про це заявив гауляйтер "військово-цивільної адміністрації" області Кирило Стремоусов. При цьому, судячи з його слів, росіяни йти з регіону не мають наміру.  "Повернення Херсонської області в Україну виключено", – заявляє Стремоусов. Ну, це ми ще подивимось.

Мер Херсона Колихаєв вважає, що замість того, щоб створювати "ХНР" росія намагатиметься приєднати Херсонську область до окупованого Криму.

Миколаївщина

День на Миколаївщині пройшов відносно спокійно. Проте ввечері по Миколаєву було знову нанесено удар реактивними системами залпового вогню "Смерч". Пошкоджено десятки приватних домогосподарств, автівки, крамниці. Касетні боєприпаси взривали дитячі майданчики та подвір'я навчального закладу. Інформація про потерпілих уточнюється.

Одещина

Над Одесою вночі збито ворожий БПЛА. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь".

Рух через міст у Затоці, що на Одещині, відновили, — повідомив міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко. Це той самий міст через Дністровський лиман, що обстріляли окупанти 26-27 квітня.

20:30 – В небі над Одесою ППО збили три рашистські ракети, – повідомив голова Одеської ОВА.

Чернігівщина 

Близько 14:30 російські війська обстріляли Чернігівщину біля пункту пропуску Сеньківка. Про це повідомила речниця чернігівських прикордонників.

Вдруге за сьогодні ворог обстріляв Чернігівщину близько 20:00. Вибухи десятка мінометних мін зафіксували прикордонники Чернігівського загону неподалік від одного з населених пунктів Семенівської ОТГ. Міни були випущені з боку російського села Ломаковка. 

Сумщина

Вночі 27 квітня відбулася чергова атака на Сумську область: в Есманській громаді зафіксовано понад півсотні "прильотів" за останні пів години, — відписався о 22:30 глава ОВА Дмитро Живицький.

Хмельниччина

Хмельниччина – область, де провели повну дерусифікацію! 45 вулиць, провулків та проїздів перейменували в обласному центрі та 68 у межах Хмельницької тергромади. За відповідне рішення сьогодні проголосували депутати на позачерговій сесії Хмельницької міськради. Назву змінили вулиці імені Восьмого Березня, Гагаріна, Некрасова, Лєрмонтова, Шостаковича і тп.

Вечір в Україні дуже неспокійний. Рашисти скаженіють і шмалять ракетами. В 20:30 повідомили про вибухи і в Хмельницькій області. Нагадуємо: не викладайте жодних фото вибухів у мережу! Не нехтуйте сигналами тривоги! Залишайтеся до їх відміни в укриттях!

Захід України

На Львівщині створили міжвідомчу робочу групу, яка шукає майно громадян рф та резидентів. Виявили понад 200 підприємств, що можуть мати російський капітал.

1
3654

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: