fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:01 08 Бер 2022

Хроніка подій: тринадцятий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 8 березня і вже тринадцятий день триває військовий напад Росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Оперативно від Генштабу.

Втрати противника:

  • особового складу — понад 12 000 осіб,  
  • танків — 303 од,  
  • бойових броньованих машин — 1036 од,  
  • артилерійських систем — 120 од,  
  • ракетні системи залпового вогню — 56 од,  
  • засоби ППО — 27 од, 
  • літаків — 48 од,  
  • гелікоптерів — 80 од,  
  • автомобільної техніки — 474 од, 
  • кораблі/катери — 3 од, 
  • цистерн з ПММ — 60,  
  • безпілотники — 7.

Командування Повітряних Сил ЗСУ звітує про успіхи в повітряному протистоянні. Збито десятки крилатих та балістичних ракет окупанта, 52 бойових літаки, 69 вертольотів та інші малорозмірні цілі.

Хроніка подій: тринадцятий день оборони України від російської агресії

Голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що його зустріч з очільником російського мзс Лавровим відбудеться 10 березня.

На час воєнного стану військові строкової служби отримуватимуть додаткові 30 000 гривень винагороди щомісячно, — Міноборони.

Нас покидає Місія ОБСЄ. Вона  отримала повідомлення про обстріл офісу Спеціальної Моніторингової Місії в Маріуполі й тепер голова Місії залишить Україну.

Місія ОБСЄ залишає Україну, бо основне завдання організації — проведення миротворчих операцій. В Україні ж з 24 лютого триває широкомасштабне вторгнення, під загрозою залишаються всі населені пункти держави.

ЗСУ вітає українських жінок зі святом весни:

Хроніка подій: тринадцятий день оборони України від російської агресії

Російська федерація не обмежиться Україною. Для керівництва рф загарбницький наступ на українські території – лише початок, тому важлива безпольотна зона. Таке переконання висловив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю американському виданню "ABC".

Окупанти обстрілюють та утримують в заручниках іноземних журналістів, – Міноборони. Загарбники тримають у заручниках іноземних журналістів, громадян Британії, у полон працівників ЗМІ захопили в містечку Стоянка-2 (поблизу Ірпеня), заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Поранено журналістів з Британії та Швейцарії. Раніше під Києвом під цілеспрямований обстріл загарбників потрапила знімальна група телеканалу SkyNews. 

Із заяви Олексія Арестовича: Через те, що окупанти не мають успіху на землі та в повітрі, вони кинули свої сили на проведення інформаційно-психологічних спецоперацій серед українського населення. Тому кілька днів поспіль ми з вами чуємо про міфічні захоплення міст, небезпеку, масовані удари і так далі. Ворог робить це, щоб знизити нашу психологічну готовність до супротиву. 

А секретар РНБО Олексій Данілов звернувся до міжнародних партнерів і НАТО та попросив бойову авіацію і засоби ППО, якщо ті не можуть закрити небо над Україною.

Україна очікує на приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E протягом тижня. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє пресслужба Міненерго. Як зазначив він, процес синхронізації на завершальному етапі.

З 24 лютого по 8 березня слідчі Нацполіції України відкрили 1135 кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів на території України військовими збройних сил рф. Найбільше серед них – за порушення законів та звичаїв війни, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та диверсію.

ООН заборонила своїм працівникам називати ситуацію в Україні війною або вторгненням — замість цього радять вживати терміни "конфлікт" або "військовий наступ". Працівникам не можна також поширювати прапор України в соцмережах. Таке рішення організація пояснює тим, що її співробітники мають бути неупередженими. В ООН кажуть, що бояться репутаційного ризику.

UPD: пізніше ООН стала заперечувати, що її співробітникам було наказано не використовувати слова "війна" чи "вторгнення" щодо нападу росії на Україну. Але й не виключає, що хтось із керівників підрозділів міг розіслати листа із такою вказівкою.

Центральна виборча комісія України виходить з Асоціації організаторів виборів країн Європи (ACEEEO), де залишаються виборчі органи Росії і Білорусі. Про це повідомляє ЦВК у Заяві про вихід з Асоціації, оприлюдненій у Фейсбуці.

А Давід Арахамія повідомив, що державний концерн "Укроборонпром" готовий сплатити премію в 1 000 000 долларів США за угнаний чи трофейний літак. Також продовжує діяти програма 500 000 долларів США за захоплений гелікоптер в робочому стані.

Напружена ситуація зберігається і з українським атомом. Голова Держінспекції ядерного регулювання України Олег Коріков заявив, що українські ядерні об'єкти, як і раніше, перебувають під найвищою загрозою через дії російських окупантів. За його словами, говорити про якісь результати дипломатичних зусиль МАГАТЕ та інших міжнародних організацій щодо покращення ситуації не доводиться, передає Інтерфакс-Україна.

Але ми обов'язково вистоїмо! А полонені російські військові будуть працювати на відновлення економіки України. Про це заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін в ефірі українських телеканалів. Він зазначив, що турбота про військовополонених не ляже тягарем на українську економіку.

"Ми не здамося і не програємо, ми підемо до кінця – будемо боротися на морях, битися в повітрі. Захищати нашу землю, якою б не була ціна. Ми битися в лісах, полях, містах і селах, на узбережжях і пагорбах, на териконах, на березі Кальміуса та Дніпра – і не здамося", – із звернення Зеленського до парламенту Британії. 

Після виступу Зеленського один із членів парламенту Великобританії запропонував нагородити його Лицарським Орденом Британської імперії.

Перемовини Кулеби та Лаврова пройдуть в Анталії післязавтра.

А в Україні пізно ввечері стало відомо, що окупанти вкотре оголошують "гуманітарний коридор" 9 березня для евакуації населення українських міст, зокрема пропонують киянам через Білорусь евакуюватися на літаку на територію РФ. Також росія пропонує Україні до 02:00 за Києвом 9 березня погодити маршрути та час роботи гуманітарних коридорів та сповістити представників іноземних посольств, ООН, ОБСЄ та Червоний Хрест. Після вчорашнього і сьогоднішнього обстрілу "зелених коридорів" окупанту важко.

А ось цій евакуації слід довіряти: Міністерство інфраструктури України інформує: Запускаємо безкоштовні пасажирські річкові рейси з порту Ізмаїл до порту Тульча у Румунії. Уже від завтра, з 09 березня, Українське Дунайське пароплавство розпочинає регулярні безкоштовні пасажирські перевезення за маршрутом Ізмаїл (Україна) – Тульча (Румунія). Скористатися евакуаційним рейсом зможуть жінки, діти, а також чоловіки старше 60 років, які бажають потрапити до Румунії. 

Відправлення відбуватиметься від причалів морського вокзалу м. Ізмаїл 2-чі на день. Розклад рейсів:

  • посадка (Ізмаїл) – 08:00, прибуття (Тульча) – 10:30
  • посадка (Ізмаїл) – 14:00, прибуття (Тульча) – 15:30

Життя з урахуванням бойових дій

З урахуванням бойових дій: у Мінагрополітики пояснили, що посівна кампанія почнеться там, де це можливо.

Лише для транспортної інфраструктури війна Росії проти України завдала збитків на щонайменше 10 млрд доларів — про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. В міністерстві підрахували, що більшість об'єктів вдасться відновити за рік, найскладніші та найбільші комплекси — за два.

Гарні новини від наших паралімпійців: Україна виграла одразу дев'ять медалей за четвертий день Паралімпіади-2022! Українці здобули два "золота", чотири "срібла" та три "бронзи"!

Усього в України 17 медалей за підсумками чотирьох днів Паралімпіади — 6 золотих, 7 срібних і 4 бронзових. Це дозволяє Україні залишатися на другому місці в медальному заліку.

Реалії воєнного часу: Кабмін дозволив укладати шлюб із військовослужбовцем без його особистої присутності. Хтось в курсі, Привид Києва вже одружений?

"Весь свій гонорар, який я заробив на турнірі, 20000$  і 80000$ витрачу на закупівлю броників, шоломів, тепловізорів, квадрокоптерів", – так пообіцяв, і підтвердив Олексій Новіков, атлет ФСУ. Олексій Новіков на престижному турнірі Arnold Schwarzenegger classic weekend (strongman) посів 2 місце.

Пишаємось тобою, Олексію!

Держспецзв'язку: Майже 7 тисяч жінок-військовослужбовців Повітряних Сил Збройних Сил України сьогодні захищають рідну землю від окупантів. На жаль, з початку вторгнення рашистів на нашу землю, загинули 13 захисниць.

Приватбанк дозволив українцям платити за кордоном у будь-якій валюті без обмежень.

Міністерство освіти і науки України хоче скасувати державну підсумкову атестацію (ДПА), зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), єдиний вступний іспит (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) 2022 року. Про це повідомляє міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Водночас у міністерстві ще не повідомили про альтернативний критерій вступу до вишів.

Укрпошта обрала найкращі ТОП-20 ескізів для марки "Русский военный корабль, иди нах*й". Вибір був непростим, адже Укрпошта отримала майже 500 листів з ескізами для поштових марок в рамках оголошеного конкурсу. Вибір – топ! Тепер ми любимо нашу пошту ще більше!

Верховна Рада України зможе дистанційно приймати важливі для України законопроекти під час воєнного стану. Наразі зареєстровано законопроект 7129 "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України".

Хто поїде в Україну?

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Рада Світового банку ухвалила рішення про підтримку України на суму $723 млн.

Повертаються додому і наші миротворці. Зеленський підписав указ, яким відкликав всіх українських миротворців з усіх країн. Тепер військові мають повернутися і приєднатися до оборони України.

Джоан Роулінг пожертвувала 1 000 000 фунтів дітям України. Дякуємо!

Юріс Юраш – чинний Голова правового комітету Сейму і керівник правлячої фракції Консервативної партії Латвії приїхав в Україну, щоб вступити в легіон та захищати Україну від окупанта.

Жителі Нідерландів у рамках загальнонаціональної акції зібрали понад 100 млн. євро для жертв війни в Україні.  Збір коштів організували 11 гуманітарних організацій, відкривши особливий рахунок.  Гроші направлять на забезпечення людей, які постраждали від військових дій РФ, житлом, медичною допомогою та питною водою. Уряд Нідерландів також пообіцяв додати ще 15 млн. євро – на додаток до вже заявлених 24,5 млн. євро.

Чергова партія гранатометів NLAW та ПТРК Javelin вже в українських військових! Знищуватимуть російського окупанта та його техніку.

Сьогодні відбулося підписання міжурядової угоди у формі обміну нотами між Україною і Японією стостовно надання Україні на безоплатній основі захисного знаряддя для потреб ЗCУ. А саме — бронежилетів, шоломів, наметів, зимового одягу, медикаментів. генераторів, камер, різноманітного знаряддя для використання у надзвичайних ситуаціях. Подібний акт відбувся вперше в історії Японії. Про це повідомив  Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії Сергій Корсунський.

Колишній міністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі в Україні разом із грузинськими добровольцями!

Українські чоловіки продовжують прибувати з-за кордону, щоб стати на захист Батьківщини. Загалом за 12 днів війни на західних ділянках кордону в Україну повернулося 167 тисяч наших співвітчизників, з яких близько 80 % – чоловіки.

Російський брехунець

Хроніка подій: тринадцятий день оборони України від російської агресії

Брехлива російська пропаганда дістала вже весь світ. Депутат США вимагає, щоб Лавров припинив брехати! Нед Прайс з обуренням відреагував на твіт МЗС Росії і цитату Лаврова, що нібито "Мета спеціальної військової операції Росії – зупинити будь-яку війну, яка може початися на території України або початися звідти".

З цієї ж причини в Латвії  заборонили ретрансляцію ще 18 російських телеканалів.

А Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко запропонував всім колегам – міністрам з країн ЄС відключити російські й увімкнути українські телеканали.

Обмовка пропаганди загарбників: "Одне  із завдань – дійти до Кривого Гробу".  Думаємо, із цим у русні проблем не виникне.

Більше санкцій – гарних і різних!

Bloomberg повідомляє: росія вийшла на перше місце у світі за кількістю накладених на країну санкцій. І навіть обігнала Іран та Північну Корею. 

І це усього за 12 днів. Неперевершене досягнення.

Австралія запровадила обмеження проти Збройних сил РФ, високопоставлених російських військових і низки людей, які "становлять стратегічний інтерес для Росії". 

Канада оголосила про санкції проти співробітників пропагандистських ЗМІ у РФ та деяких російських чиновників. 

Японія запровадила санкції проти громадян і компаній росії та Білорусі: під обмеження потрапили зокрема прессекретар Путіна Пєсков, голова Чечні Рамзан Кадиров, олігархи Ротенберги, Тимченко та Усманов. Японія також заборонила постачати до РФ нафтопереробне обладнання.

IBM призупинив продаж технологій у росії.

Depositphotos закриває доступ для клієнтів із РФ та Білорусі. Напередодні сервіс розіслав користувачам із цих країн електронний лист із правдою про війну в Україні та закликом долучитися до антивоєнних протестів.

Німецька мережа магазинів будівельних та господарських товарів OBI йде з росії. У росії мережа має 27 філій.  Компанія оголосила, що "не бачить іншої можливості" через трагічні події в Україні.

Нафтогазовий гігант Shell повністю зупиняє купівлю нафти з росії на спотовому ринку, а також працює над тим, аби повністю виключити російську нафту з поставок. Shell не лише відмовляється від покупок російської нафти та газу, а й закриває всі АЗС на території РФ.

KFC та Pizza Hut, заявили, що призупиняють інвестиції та розвиток у Росії та перенаправляє дохід на гуманітарні цілі.

Ferrari решила приостановить производство автомобилей для русни. 

США заборонили імпорт російських нафти та газу з Росії — Джо Байден. ЄС також відмовляється від палива окупантів та обіцяє приєднати Україну до своєї енергомережі.

Компанія Л'Етуаль тимчасово закриває всі свої магазини у рашуї та зупиняє онлайн-торгівлю. Кількість магазинів в Росії більше 900, а кількість співробітників компанії – 12 000 осіб.

McDonald's нарешті теж махає ручкою росіянам. Це означає, що 850 ресторанів буде закрито, а близько 62 000 працівників залишаться без роботи найближчими днями. Плюс – кілька заводів, які працювали тільки на цю мережу. .І ще –  вся маківська логістика. Це ще кілька десятків тисяч людей. Смачного!

UPD: після новини про закриття МакДональдсів перед ресторанами вишикувалися черги. Через 34 роки присутності Мака в росії коло замкнулося.

Lamborghini, слідом за Ferrari, розриває з руснею ділові відносини. 

Команду збірної Росії з футболу виключили з числа учасників плей-оф чемпіонату світу у 2022 році. Про це інформує FIFA.

Що там на росії?

YouTube заблокував канал російського пропагандиста Соловйова.

Команда російського опозиціонера Олексія Навального закликає росіянок виходити у своїх містах на антивоєнні акції 8 березня.

У Санкт-Петербурзі небайдужі почали бити водіїв, які наклеюють фашистські Z-знаки на свої авто.

Росія загрожує Європі у відповідь на зупинку Північного Потоку-2 припинити постачання газу через Північний Потік-1. В мережах цікавляться: А за що ви житимете, росіяни?  

Дефолт росії може наступити вже 15 квітня, – Morgan Stanley.

Люди в росії, які "явнєполітики", побачили закриті магазини, очманіли від цін, і тепер несміливо бубонять "ну може, війна скоро скінчиться …" Вам же Путін ясно сказав, що війни немає і навіть слово таке заборонив. А якщо її немає, то вона й не скінчиться. Залишайтеся поза політикою й надалі.  

Щонайменше 150 журналістів виїхали з росії після її нападу на Україну. Велику роль у цьому зіграла кримінальна відповідальність за "фейки" про війну та масові блокування ЗМІ.

19:30 – Хакери продовжують свою підривну діяльність. Сайт Федеральної служби виконання покарань зараз виглядає так:

Для компенсації втрат у росії здійснюють приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів. Також планують перекинути до Києва до тисячі бойовиків із приватної військової компанії "Ліга" (колишня"Вагнер") — повідомили у Генштабі.

Також росія хоче залучити курсантів до бойових вильотів в Україну. Курсантів випускних курсів Краснодарського авіаційного училища вже відрядили до кримських авіачастин, ще частину — планують перекинути в Білорусь. Оркам не шкода навіть своїх дітей!

А що чутно про білорусів?

ЄС вважає режим Лукашенка співагресором у війні Росії проти України

Про це йдеться у заяві ЄС у ході спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ.

"Росія, за участю режиму Лукашенка у Білорусі як співагресора, несе повну відповідальність за жертви серед людей, поранення та руйнування", – сказано у заяві.

Президент утікач Віктор Янукович звернувся до Зеленського: "Особисто ви зобов'язані будь-що зупинити кровопролиття і досягти мирної угоди". За даними розвідки, Януковича возять у Мінськ під час українсько-російських перемовин, а Кремль хоче зробити його "президентом України"

11:25 (мінський час) у Гомелі біля залізничної станції «Гомель-Непарний» помічено ешелон з технікою повітряно-десантних військ РФ. Повномасштабна участь білоруських військових у війні проти України все ще лишається імовірною, – Генштаб ЗСУ. 

Білорусь втратить $3 млрд через припинення торгівлі з Україною. Україна займала другий рядок серед країн-імпортерів білоруської продукції, звідти надходить багато сировини, комплектуючих та споживчих товарів.

Припинення торгівлі з Україною загрожує серйозними проблемами для різних секторів білоруської економіки.

Новини партнерів

У Литві підтримали створення спеціального трибуналу над російськими агресорами – на зразок Нюрнберга після Другої світової війни. 

Скаженого російського ведмедя атакували з тилу: Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час виступу в Сеймі 7 березня назвав південну частину "Курильських" островів японськими споконвічними територіями.

"Якщо Путіна не зупинити в Україні, наступними його жертвами можуть стати Литва, Латвія та Естонія", – віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав, що напади на цивільне населення в умовах війни є злочином та закликав створити реальні гуманітарні коридори для людей, які опинились в оточенні. Про це він заявив під час візиту до Латвії.

"Україна ніколи не буде захоплена Путіним.  Він може захопити одне місто, але не зможе захопити всю країну", – заявив президент США Байден.

Також він закликав Конгрес США ухвалити пакет на $12 млрд на підтримку України.

Прем'єр Великобританії Джонсон заявив, що країни Заходу розроблять аналог плану Маршалла для відновлення України, – Reuters.

Потрохи підтягується до світової спільноти і Китай: Голова Китаю Сі Цзіньпін разом із Францією та Німеччиною підтримує будь-які дипломатичні зусилля щодо мирного врегулювання російсько-української війни.

Війна скінчиться – будемо літати не тільки на крилах щастя, а й на Ryanair. Гендиректор лоукостера Ryanair Майкл О'Лірі обіцяє, що Ryanair стане "першою авіакомпанією, яка повернеться в Україну", коли це буде безпечно зробити.

Польща готова розмістити всі свої винищувачі МіГ-29 на авіабазі Рамштайн та безкоштовно надати їх у розпорядження США, – МЗС Польщі.

Київ і область

У Києві ніч пройшла спокійно: працює вся інфраструктура та медична галузь

Продовжує працювати Гуманітарний штаб. Зараз для його роботи необхідні логістичні партнери та водії зі своїм транспортом вантажопідйомністю від 1 тонни. Місто закликає усіх, хто має таку можливість, відгукнутися.

У Бучанському районі на Київщині противник намагався рухатися далі, але зазнав значних втрат у техніці та живій силі, втратив частину наступального потенціалу та був зупинений.

Тим часом у Бучі Київської області відбувається справжня гуманітарна катастрофа. Там російські війська не дають людям навіть поховати загиблих. За словами міського голови Анатолія Федорука, мешканці опинилися у заручниках, окупанти не випускають їх на вулицю: "Собаки фактично розтягують тіла загиблих. Ось таку маємо жахливу ситуацію".

Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає киян про черговий фейк: в мережах розповсюджується інформація, що через затримки у логістиці припиняється постачання хлору до столичного "Водоканалу", і начебто це призводить до погіршення якості питної води.

Це не відповідає дійсності! "Київводоканал" має достатні запаси реагентів для знезараження води відповідно до санітарних вимог. Крім того, вже 40% води у Києві знезаражується без застосування хлору, більш сучасними реагентами.

Ще раз наголошуємо: користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел. У такому випадку це — сайт, Facebook-сторінка та Telegram-канал КМДА, а також сайт та Facebook-сторінка "Київводоканалу".

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин розповів, що отримав повідомлення, в якому ворог вимагав від нього здати місто. "Роблю окупантам зустрічну публічну пропозицію – протягом 24 годин покинути територію Ірпінської громади і зберегти життя та здоров'я кількох тисяч російських солдат-строковиків, яких вдома чекає мама, сестра, дочка, бабуся, кохана", – написав Маркушин. 

Київська ОДА повідомляє про найбільш небезпечні напрямки на сьогодні: 

  • Житомирська траса
  • Буча – Ірпінь – Гостомель
  • Макарів
  • північ Вишгородського району.

Обласна та місцева влада готова провести евакуацію людей та доставку гуманітарної допомоги в найгарячіші точки, як тільки буде оголошено повний режим тиші. Також направлено гуманітарну допомогу у всі 7 районів Київщини.

15:00 – ДСНС України повідомляє, що триває евакуація з Ірпеня під Києвом і наразі допомогу надано 3 тисячам осіб.

У застосунку «Київ Цифровий» додали актуальну мапу автоматів з безкоштовною питною водою та бюветами. Її також можна знайти за посиланням.

16:30 – Володимир Кличко: Київ продовжує укріплюватися і готуватися до оборони міста. При цьому всі підприємства критичної інфаструктури, життєзабезпечення столиці працюють. Я прошу всіх киян зберігати витримку. Залишатися в безпечних місцях – вдома, або в укриттях – за сигналу тривоги.

Довіряйте тільки офіційній інформації. Зараз ворог сіятиме багато брехні, провокуючи паніку. Не піддавайтеся!

Сьогодні над Борисполем наші військові збили дві ракети окупантів. Про це повідомив мер міста. Ще одна влучила в військову частину. Двоє людей поранені.

21:00 – Арестович вважає, що у Росії немає потрібної кількості військових для захоплення Києва. "На що розраховують люди, які одночасно намагаються нещасною 200-тисячним угрупуванням або навіть менше оточувати масштабні міські агломерації (Київ, Харків і Миколаїв, Маріуполь) мені особисто не зрозуміло… Київ…Як це можна утримувати тією нещасною збірною солянкою, яку вони тут зібрали", – дивується радник голови ОП.

Харків

Вчора під Харковом ліквідовано генерал-майора російської армії, який брав участь у другій чеченській війні та російській військовій операції в Сирії.

Вбитий Віталій Герасимов був начальником штабу і першим заступником командувача 41 армії Центрального військового округу Росії. Також вбито та поранено низку старших офіцерів російської армії.

У самому ж Харкові не встигають фіксувати колосальний рівень пошкоджень. Від обстрілів з боку ворожих військ постраждали сотні об'єктів інфраструктури Харкова, включаючи центральну площу, будівлю обласної ради, навчальні заклади, житлові будинки. Внаслідок чисельних руйнувань та пожеж серед мирного населення є загиблі та поранені. Попри труднощі, в умовах постійних атак російських окупантів, поліція Харківщини продовжує гідно нести службу у цілодобовому посиленому режимі.

Спроба російських військових захопити місто Ізюм у Харківській області вночі провалилася, але мости підірвано, а місцеві жителі потребують термінової гуманітарної допомоги.

З Харкова вдалося евакуювати понад 600 тисяч людей на потягах, автомобільні шляхи на виїзд перевантажені. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у спільному ефірі українських телеканалів, передає УП.

У проміжках між черговими масованими авіабомбардуваннями Харкова, місто потрохи оговтується від їхніх жахливих наслідків. Рятувальники, волонтери та комунальники працюють над розчищенням завалів зруйнованих житлових будинків та адміністративних будівель.

19:00 – Окупанти зібрали навколо Харкова майже третину військ, що зайшла в Україну — Арестович.

20:30 – "На Харківщині окупанти висадили 120 десантників, їх одразу розгромили. Тим, хто вижив, довелося бігти назад до РФ", — повідомляє УНІАН.

Харківщина. Місто Ізюм. Володимир Мацокін, заступник мера: 

"Я думав, що ворота пекла зачинились, а виявилось, що це був тільки перший поверх. Це приймальне відділення нашої Центральної міської лікарні. Ймовірно, чергова секретна база НАТО. Хворі вибирались з-під завалів, як могли".

22:00 – у Харкові відновили цифрову ретрансляцію телевізійних каналів 

Про це повідомив заступник глави Харківської ОДА Роман Семенуха у коментарі УП. Після вчорашнього пошкодження кабеля на телевежі трансляція була припинена.

Суми

На Сумщині чотири бійці тероборони загинули в нерівному бою з ворогом, – голова ОВА.

Є втрати й серед цивільного населення: в Сумах внаслідок авіаудару загинули 9 людей, з них 2 дитини. Одну жінку врятували з-під завалів.

Ірина Верещук заявила, що сьогодні створять гуманітарний коридор для міста Суми. Людей звідти евакуюють до Полтави. Проте відомо, що росіяни готують зрив евакуації та намагатимуться змусити людей поїхати неузгодженим і небезпечним шляхом. Окрім цього, сьогодні до Сум мають доправити гуманітарну допомогу.

Шосткинський район: наразі на території громади немає  ворожих блок-постів та російських військ. Заблоковані основні транспортні магістралі по півночі та півдню цього району. Пенсії виплачуються наперед, більшості бюджетних установ уже перераховані кошти, втім існує проблема з готівкою. У населених пунктах громади замість великих мереж супермаркетів продукти постачатимуть місцеві підприємці, а тому скоро на полицях магазинів має з'явитися усе необхідне.

11:30 – Кількість жертв нічних бомбардувань Сум зросла до 21 особи

Друга колона із Сум із людьми для евакуації, яка планувалася на 13:00, не змогла поїхати. Російські танки відкрили вогонь у напрямку виїзду із Сум.  Автобуси із Полтавщини із сумчанами поїхали на стоянку в депо.

15:00 – Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький прокоментував стрілянину за маршрутом "зеленого коридору" у Сумах: стрілянина була на блокпосту на виїзді із міста. Це був бій чи перестрілка – російська техніка, яка коли побачила український блокпост, злякавшись, почала хаотично стріляти по деревах і в повітря. Зараз "зелений коридор» працює, стрілянини вже немає.

17:00 – Евакуація із Сум закінчиться о 19:30 – голова Сумської ОДА Дмитро Живицький. На даний момент евакуація всіх бажаючих власним автотранспортом у напрямку Ромни триває.

20:30 – 34 евакуаційні автобуси виїхали із Сум і рухаються Полтавщиною. Серед евакуйованих – громадяни Туреччини та 83 дитини з дитбудинків. Всі діти залишаться в Полтаві.

У той же час на  ПМЖ до "русского корабля" відправилася ще одна колона російської ворожої техніки під Сумами. А ми тримаємо оборону! Оркам місце у пеклі!

Херсон

На територіях Херсонської та Миколаївської областей, що тимчасово зайняті ворогом, для впливу на місцеве населення окупанти використовують підрозділи психологічної боротьби. Створено до 10 тактичних груп, які проводять пропагандистську роботу з місцевим населенням. Крім того, ФСБ створює там оперативні групи для роботи з населенням, зокрема для виявлення спротиву.

Фото з мітингу в Сиваському на підтримку України. Його у Суспільне Херсон надіслала староста села Тетяна Качуняк. Вийшли на мирні мітинги і жителі населених пунктів Берислав, Нижні Сірогози, Олешки, Червона Поляна та Новий Гай.

У Нову Каховку приїхали 10 фур гумконвою від окупантів, повідомляє видання Каховка.інфо. Їх супроводжує важка техніка.

15:00 – В Херсонській області та Херсоні тривають акції протесту проти російського агресора. Жителі Херсона стоять під українськими прапорами і скандують "Херсон – це Україна!". Учасники акції повідомили, що пройдуть ходою вулицями міста. Їх підтримують сигналами автівки, що проїжджають містом.

Херсонобленерго розпочинає роботи з відновлення електропостачання в с. Антонівка. Роботи намагатимуться виконати впродовж сьогоднішнього дня, повідомляє Херсонська міська рада.

В Херсонській області намалювалася Няш-Мяш – колишня українська юристка і зрадниця Наталія Поклонська. Вона взяла участь у доставці гуманітарної допомоги. За її словами, націоналісти загрожують розправою місцевому населенню, аж до підпалів будинків, якщо ті приймуть гумодопомогу від Росії. Наташо, тебе і твою допомогу українці у труні бачили!

До речі, український бізнесмен Сеяр Куршутов оголосив нагороду у 

100 000$ за голову Поклонської. Полювання оголошується відкритим!

Жителі Наддніпрянського старостинського округу на Херсонщині перебувають в ізоляції, повідомив староста округу Олександр Кицун. Через блокпост жителі Наддніпрянського, Молодіжного, Інженерного не можуть виїхати за межі селищ. У більшості немає електроенергії й неможливо її відновити, оскільки ця територія в окупації.

Миколаїв

У Південнобузькому операційному районі противник зупинений на підступах до Миколаєва, проводить перегрупування військ для відновлення наступу. 

Розкішна новина! Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що вони отримали поповнення і бойову техніку і вже готують наступ. 

Жахливий злочин окупантів на Миколаївщині! На "Кіровоградській" трасі фашистські окупанти розстріляли зміну жінок вихователів дитячого будинку, які на мікроавтобусі їхали змінити колег. Після обстрілу, мікроавтобус, який був маркований знаками "червоного хреста", загорівся.

18:30 – голова Миколаївської ОДА Віталій Кім закликає містян звозити на дороги автомобільні шини. Каже, що якщо окупанти прорвуться у місто, шини треба буде підпалити, щоб погіршити видимість для росіян. Шини та коктейлі Молотова просить звозити на кожне перехрестя від блокпостів до центру міста. Проте залишати їх наразі треба на краю перехрестя — щоб не заважати руху автівок.

У Снігурівці Миколаївської області взяли в полон групу російських окупантів. Загалом, як повідомляє радник голови МВС Геращенко, Українські військові взяли в полон вже близько двох тисяч окупантів. 

20:00 –  голова Миколаївської ОДА каже, що зараз росіян у місті немає, а вся техніка, що пересувається вулицями – українська. Захисники Миколаєва, ми пишаємося вами!

Чернігів

Інформація від ГУ ДСНС у Чернігівській області станом на 18:30.

  • Впродовж дня рятувальники здійснили п'ять виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель.
  • Всього залучили 25 чоловік та шість одиниць техніки.
  • Рятувальники під завалами виявили тіла трьох загиблих.

Дніпропетровщина

"Дніпропетровщина сьогодні в повній безпеці. Тому можете залишатися. Але якщо хочете виїхати — будь ласка, потяги ходять за розкладом, дороги відкриті", — сказав голова облради Микола Лукашук на брифінгу 8 березня.

Дніпропетровська область, село Григорівка.  Попадання ворожої ракети у шкільний стадіон.  Поруч у школі вибило вікна та двері.

Одеса

В Одесі волонтерський гуманітарний центр збирає допомогу для військових і медиків. На базі Одеського ринку їжі активісти розгорнули гуманітарний центр, де акумулюють гуманітарну та військову допомогу для тероборони, підрозділів ЗСУ, лікарів. Тут приймають, сортують і відправляють за потребами медикаменти, павербанки, теплий одяг, спальники, засоби гігієни та інше.

Якщо ви в Одесі і хочете допомогти, приходьте до Odesa Food Market (на розі Грецької та Рішельєвської).

Донеччина

МВС повідомляє про катастрофічні наслідки блокади, яку влаштували російські загарбники Маріуполю: місто перебуває без світла, тепла, води та зв'язку — мешканці готують їжу на вогнищах; від ворожого вогню потерпають геть всі райони; тіла загиблих ховають прямо у дворах житлового сектору.  

Але боротьба за місто триває. Неймовірними зусиллями українські військові зупиняють намагання ворога прорватися. 

До Маріуполя із Запоріжжя вирушив гуманітарний вантаж, проте росіяни обстрілюють маршрут, за яким він рухається. Якщо обстріли продовжаться, Україна негайно звернеться до міжнародного трибуналу. 

Увага! 12:54 – Російські окупанти почали обстрілювати зелений коридор з Маріуполя. Про це повідомляють у Міністерстві оборони України

Бійці полку Азов, захищаючи Маріуполь, провели ефективну контрнаступальну операцію і розбили підрозділи 102 мотострілецького полку 150-ї мотострілецької дивізії Південного військового округу з місцем дислокації м. Новочеркаськ Ростовська область. 

Кулеба закликавши міжнародну спільноту натиснути на РФ, щоб забезпечити вихід громадянського населення з оточеного Маріуполя, адже вони фактично взяли у заручники 300 тис. мешканців міста.

Запоріжжя і область

Окупанти захопили радіостанцію "Азовська хвиля» в місті Бердянськ Запорізької області. Там вони будуть розповсюджувати пропаганду й антиукраїнські наративи.

У місті Токмак, Запорізька обл., машина ворога з боєприпасами впала з мосту. Яке безглузде самогубство.

Житомирщина

Малин, Житомирщина. В результаті авіобстрілу вороги "демілітаризували" приміщення об'єднаного військового комісаріату,  пошкоджено Свято-Покровську церкву УПЦ та міст через річку Ірша.

"Російські війська розбомбили завод "Ізоват", який виробляє 70% мінеральної вати в Україні, внаслідок удару одна людина поранена", – мер Житомира Сергій Сухомлин.

Також рашисти вдарили по Корбутівці під Житомиром – потрапили в гуртожиток

Будівлю повністю зруйновано, повідомляє мер Житомира. Інформація щодо кількості жертв уточнюється.

Люди в безпеці! Суспільне Житомир повідомляє: "Щойно прибули наші автобуси, які вивезли людей з Київщині та інших гарячих точок! Всі школи Житомира та дитячі садочки прийматимуть сьогодні вночі сотні дітей та дорослих, у яких "руський мір" відібрав шанс на нормальне життя! Годуємо, прихищаємо, захищаємо".

Закарпаття

Закарпаття розмістило у себе 500 тисяч вимушених переселенців.

"Понад півмільйона вимушених переселенців прибули на Закарпаття, рятуючись від війни та окупанта. Частина з них переїхала до Європи, а брешта знайшли притулок у нас", – зазначив голова ОВДА Віктор Микита.

2135

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: