fbpx
Сьогодні
19:21 08 Бер 2022

Загроза українським ядерним об'єктам зберігається на найвищому рівні

English version here

Голова Держінспекції ядерного регулювання України Олег Коріков заявив, що українські ядерні об'єкти, як і раніше, перебувають під найвищою загрозою через дії російських окупантів

 За його словами, говорити про якісь результати дипломатичних зусиль МАГАТЕ та інших міжнародних організацій щодо покращення ситуації не доводиться, передає Інтерфакс-Україна.

«Вимушений констатувати, що поки що, попри активні ініціативи української сторони, на жаль, жодні дипломатичні зусилля МАГАТЕ та інших міжнародних партнерів не призвели до реальних результатів у зниженні чи усуненні військових ризиків на ядерних об'єктах України», – заявив Коріков у своєму відеозверненні у вівторок.

За його словами, на сьогоднішній день в Україні через військову агресію Росії створено ризики не тільки радіаційних аварій різного масштабу, втрати контролю над джерелами випромінювання, але й безпрецедентні ризики глобальної ядерної катастрофи.

Глава ГІЯРУ наголосив, що, здійснюючи цинічні та жорстокі вторгнення та подальші захоплення ядерних об'єктів, російські окупанти ігнорують міжнародно визнані принципи та вимоги безпеки, а також міжнародні зобов'язання самої Росії як члена ООН та МАГАТЕ.

Коріков нагадав, що згідно з резолюцією МАГАТЕ, «будь-який збройний напад і загроза ядерним об'єктам, призначеним для мирних цілей, є порушенням принципів Статуту ООН, міжнародного права та Статуту МАГАТЕ».

Глава ДІЯРУ назвав цинізмом демонстративний напад на Запорізьку атомну електростанцію в ніч проти 4 березня. Це сталося одразу після екстреного засідання Ради керуючих МАГАТЕ, на якому різко засудили російське військове вторгнення в Україну та було підкреслено неприпустимість захоплення та знищення атомної енергетики.

Коріков додав, що поряд із захопленням території Зони відчуження та проммайданчика Чорнобильської АЕС, а також проммайданчики ЗАЕС, де розташовані сім ядерних установок, артилерійські обстріли Харкова призвели до руйнування будівлі обласного онкологічного диспансеру, на території якого знаходяться високоактивні радіаційні джерела. «Джерело нейтронів», завантаженого 37 ядерними тепловиділяючими елементами.

«Військове захоплення ядерних установок, а також військові дії проти інших ядерних об'єктів та об'єктів з використанням джерел випромінювання на території України створюють безпрецедентні за своїми масштабами ризики з ядерної та радіаційної безпеки, а також щодо збереження ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та інших джерел випромінювання», – пояснив голова ядерного регулятора.

Коріков наголосив, що такі дії російських окупантів мають розглядатися як акти ядерного тероризму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: