fbpx
Сьогодні
17:29 08 Бер 2022

Україна вийшла з асоціації ЦВК країн Європи через відмову виключити звідки Росію та Білорусь

English version here

Центральна виборча комісія України виходить з Асоціації організаторів виборів країн Європи (ACEEEO), де залишаються виборчі органи Росії і Білорусі

Про це повідомляє ЦВК у Заяві про вихід з Асоціації, оприлюдненій у Фейсбуці.

Це сталося тому, що і Росію, і Білорусь відмовилися виключити.

Зазначається, що Комісія, усвідомлюючи необхідність захисту демократії від руйнування ще 27 лютого  звернулась до профільних міжнародних організацій та іноземних органів адміністрування виборів із закликом припинити співпрацю та виключити зі своїх лав виборчі інституції країни-агресора.

У ЦВК із жалем констатують, що за результатами голосування країн – членів АСЕЕЕО 4 березня 2022 року рішення про виключення виборчих органів Росії та Білорусі не було прийнято.

Натомість було призначене повторне голосування до 9 березня, але вже з питання зупинення членства цих органів у організації.

"Варто відзначити, що подальше перебування у складі цивілізованих інституцій представників країн-агресорів суперечить природі цих інституцій, місії АСЕЕЕО підтримувати належне врядування та демократію.

Відсутність реакції на попередні так звані президентські вибори в Білорусі, мовчазна згода на проведення виборів Росіїської Федерації на території України – у Криму, бездіяльність щодо актів агресії в Україні сьогодні є руйнівною силою для здобутків цивілізованого світу", наголосили у ЦВК.

Крім того, повідомляють, що 7 березня 2022 року про вихід з ACEEEO заявили Державна виборча комісія Республіки Польща та Державна виборча комісія Словенської Республіки.

Таким чином вони зреагували на ганебні результати голосування за виключення країн-агресорів зі складу АСЕЕЕО.

"Сьогодні про вихід оголосили Державна виборча комісія Республіки Хорватія та Центральна виборча комісія Литовської Республіки", наголошують у виборчій комісії.

ЦВК також закликає всіх інших членів – прихильників демократичних стандартів, зважаючи на ті звірства, які чинять представники агресора в Україні, не толерувати країну-терориста та прийняти рішення про вихід з Організації.

Водночас Комісія висловила вдячність за підтримку та прояв солідарності з Україною виборчих органів Польщі, Словенії, Хорватії, Литовської Республіки, інших країн, які підтвердили своєю позицією те, що псевдодемократії та тиранії не місце в цивілізованому співтоваристві.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: