fbpx
Сьогодні
15:33 24 Кві 2024

Новий Рамштайн: формат надання допомоги Україні зміниться

English version here

Фото: Міноборони

У поточному році формати надання допомоги Україні країнами-партнерами модифікуються у "Рамштайн 2.0".

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони України.

Варто зазначити, що українське оборонне відомство створило Офіс підтримки коаліцій, який забезпечуватиме стійке та системне управління військовою допомогою, що надається союзниками.

Як нагадують у міністерстві, формат коаліцій був заснований ще у 2023 році. Відтоді створили 8 коаліцій, серед яких:

  • коаліція авіаційних спроможностей;
  • коаліція протиповітряної й протиракетної оборони та інші.
Коаліції Рамштайн

Фото: Міноборони України

Відтепер завданням Офісу підтримки будуть:

  • забезпечення координації та планування роботи у рамках коаліцій спроможностей;
  • забезпечення взаємодії між коаліціями;
  • аналіз стану комунікацій з країнами-партнерами.
Коаліції Рамштайн

Фото: Міноборони України

Як розповідають у відомстві, новий формат надання допомоги полягатиме у тому, що відтепер союзники допомагатимуть не на індивідуальній основі, а у коаліційному форматі, відповідно до сформованої потреби.

"Міністерство оборони закликає всі країни активізувати свої зусилля у відбитті російської агресії і приєднатись до тієї коаліції, яка найбільше відповідає можливостям кожної з них у наданні військової допомоги Україні", підкреслюють у Міноборони.

Нагадаємо, що наступне засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") відбудеться у п'ятницю, 26 квітня.

Що відомо про коаліції

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що Норвегія та Велика Британія для підтримки України створили морську коаліцію. Зазначають, що нове об'єднання постачатиме кораблі та інші транспортні засоби українським захисникам для ведення бойових дій на морі.

Окрім того, Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів та систем радіоелектронної боротьби, до якої будуть приєднуватись інші країни-союзники.

Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна бере участь у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотних літальних апаратів.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для УкраїниДо них долучилася і Данія.

Останнім часом країни-партнери України обговорюють збільшення кількості бортів, які будуть передані Повітряним силам ЗСУ: як тільки будуть вирішені всі технічні питання, Київ отримає винищувачі F-16.

Також під час засідання Контактної групи з питань оборони України (UDCG) 19 вересня міністри оборони України, Естонії та Люксембургу провели стартову зустріч нової ІТ-коаліції у рамках "формату Рамштайн". До них приєдналася Ірландія.

А вже у квітні-травні поточного року зможе розпочати роботу з очищення Чорного моря від мін спільна протимінна група у складі Болгарії, Румунії та Туреччини, яка входить до коаліції розміновування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: