fbpx
Сьогодні
17:08 18 Кві 2024

Як залучити бізнес та публічних особистостей до багатомільйонного збору: рішення від фонду “Твоя опора”

Результат колаборації: універсальний реанімобіль за 8 мільйонів для Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Харківській області.

Наскільки важко на третій рік повномасштабної війни проводити багатомільйонні збори? Що робити, щоб залучати до них бізнес та публічних особистостей? Розповідає благодійний фонд "Твоя опора".

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Самоорганізація українців на початку повномасштабного вторгнення вражала. Люди самостійно збирали кошти на все: амуніцію, авто, продукти тощо. Тоді будь-який збір вдавалось закрити за лічені дні, якщо не години.

Проте сьогодні темпи залучення до зборів відчутно знизилися. Все складніше закрити той чи інший збір, на це йде значно більше часу. Як зазначають у БФ "Твоя опора", це пов'язано не стільки з тим, що українців менше донатять (бо дослідження показують зворотне), скільки зі значним збільшенням кількості зборів.

"Є показова статистика від Monobank, за якою українці у 2023 році задонатили через застосунок утричі більше, ніж роком раніше. Та це не скасовує факту, що часто навіть великі фонди стикаються з проблемою закрити проєкт – певні збори тривають доволі довго.

Тому, вважаю, одним з найефективніших методів виходу з такої ситуації є колаборації. Об'єднуючи наші зусилля, ми можемо досягати цілей швидше та ефективніше і, відповідно, допомогти більшій кількості людей", – говорить Валерія Татарчук, засновниця та генеральна директорка БФ "Твоя опора"

БФ "Твоя опора" за свою 10-річну історію зумів зміг побудувати партнерство з великою кількістю бізнесів, зірок, інсфлюенсерів, селебріті та блогерів. Завдяки таким колабораціям та співпраці було зібрано понад 639 млн. грн. Це дозволило допомогти більш як 137 тисячам людей. Такий підхід також релевантний й невеликим ГО та БФ. Головне – правильно підійти до ініціативи.

Яке рішення?

Відповідь на проблему – переймати досвід

Нещодавно БФ "Твоя опора" за підтримки української громадської організації ІСАР Єднання запустив для представників ОГС безплатний навчальний курс з практичними тренінгами і менторством.

Представники благодійних та громадських організацій дізнаються:

  • як залучати фінансову підтримку від бізнесу, партнерів та донорів;
  • як вибудовувати стратегію розвитку та ефективно управляти ресурсами;
  • як успішно керувати командою та залучати волонтерів;
  • як налагоджувати контакти, управляти репутацією та вести комунікацію так, щоб вирізнятись.

Основна мета курсу — дати чинним та майбутнім благодійникам практичні інструменти для ефективної роботи.

"За роки діяльності БФ «Твоя опора» ми впевнилися, що саме професійна та ефективна співпраця між фондом та бізнесом — це ключ до розв'язання важливих суспільних викликів. Одній благодійній організації, навіть дуже потужній, не під силу закрити всі потреби. Проте нам під силу поділитись своїм досвідом, зробити так, щоб професійних благодійників було більше", – зазначає Валерія.

Фото з тренінгу БФ "Твоя опора"

Обмеження, перепони, підводні камені

БФ "Твоя опора" вказує моменти, на які варто звертати особливу увагу при проведенні зборів

Масштаб

Якщо у вас невеликий фонд – спробуйте сконтактувати з підприємствами у вашому населеному пункту, пошукати, які відомі люди народились чи проживають у вас. Це не обов'язково мають бути блогери-мільйонники. Іноді людина з аудиторією 5-10 тисяч може допомогти збору більше, ніж людина з аудиторією понад 100 тис. Головне – її залученість в проєкт.

Ініціатива "Велике маленьке серце"

Кооперація

Не бійтесь звертатись до великих фондів за допомогою. Шукайте ті, які спеціалізуються на вирішенні тієї ж проблеми, що і ваш збір. Адже в такій справі головне допомогти тим, кому ви збираєте, а не прозвітувати, що ви закрили якусь ініціативу власними силами. Об'єднуватись – це важливо.

Комунікація

Навіть найкращий збір важливо правильно прокомунікувати. Тому перед пошуком партнерів детально пропрацюйте проблематику, цілі, пропишіть меседжі. Це дозволить вам чітко визначитися з цільовими аудиторіями. Чим більше людей з ЦА вас почують, тим більше шансів, що збір вдасться закрити у визначені терміни.

Отримати результат: як і чому це спрацювало

Учасники ініціативи для лікарні в Херсоні: Валерія Татарчук (засновниця та директорка БФ "Твоя опора"), Інна Мірошниченко (Президент ЕКО МАРКЕТ), гурт Kalush Orchestra

"Одним з чудових прикладів успішної калібрації є благодійна ініціатива щодо закупівлі водоочисних споруд для лікарні в Херсоні, яку ми нещодавно реалізували разом з партнерами – переможцем «Євробачення-2022» гуртом Kalush Orchestra та мережею магазинів ЕКО МАРКЕТ", – розповідають у фонді.

Така диверсифікація дозволила розширити канали збору коштів – задонатити на ініціативу можна було як на сайті благодійного фонду, так і на касах магазинів ЕКО МАРКЕТ. Крім того, була проведена активна медійна кампанія, в якій детально розповіли про ціль збору й закликали долучатися до нього.

"У результаті ми зібрали 1,8 млн грн, причому ⅔ суми вдалось акумулювати протягом останнього місяця зборів. І вже зовсім скоро в лікарні буде встановлено обладнання, завдяки якому заклад матиме безперебійний доступом до чистої питної води", додали у фонді.

Нагадаємо, що український бренд етнічного одягу Etnodim представив вишиванки, які присвятив країнам, що активно допомагають нашій державі.

Окрім того, компанія KIDDISVIT передала 1 500 000 грн через UNITED24 на відбудову гімназії в Дніпропетровській області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: