fbpx
Сьогодні
14:58 16 Кві 2024

В Україні створили Корпус демінерів, який налічує 5000 фахівців: для чого це рішення

English version here

Процес розмінування поля. На Херсонщині вже розмінували близько 100 тисяч гектарів, але це — лише 15% від усієї території. Фото має ілюстративний характер. Джерело: vikna.tv

В Україні створили Корпус демінерів: для цього залучили виконувати завдання на деокупованих територіях 5000 тисяч фахівців.

Про це розповів начальник Головного управління протимінної діяльності Міноборони Руслан Берегуля під час брифінгу у Military Media Center.

У чому проблема?

Через російське вторгнення в Україну та активні бойові дії наша країна забруднена вибухонебезпечними предметами. Деякі аналітики називають Україну найбільш замінованою країною у світі.

Від початку повномасштабного вторгнення росії площа забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами українських земель збільшилась до 174 000 кв. км, на цих територіях проживають понад 5 млн українців.

Найбільш замінованими, за даними ДСНС, є Київська, Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Херсонська області та Донбас. Щоб очистити ці території, потрібно мінімум 10 років.

Наприкінці лютого 2024-го начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергій Рева розповів, що фахівцям із розмінування вдалося зменшити потенційно забруднену вибухонебезпечними предметами територію на 18 тисяч кв. км. Наразі вона сягає 156 тисяч кв. км, тобто близько 25% від загальної площі держави.

Яке рішення?

В Україні створили Корпус демінерів: для цього залучили виконувати завдання на деокупованих територіях 5000 тисяч фахівців.

Як це працює?

"Корпус демінерів фактично створений. На сьогодні до нього долучились підрозділи Міноборони та ЗСУ, які виконуватимуть завдання на деокупованих територіях. Вже створені 1000 груп розмінування", – сказав Берегуля.

Як зауважив він, на сьогодні ці підрозділи вже працюють у Миколаївській, Херсонській та Харківській областях.

Однак, з його слів, поки є складність – не вистачає достатньої кількості автомобільної, спеціальної техніки та обладнання.

"Ми працюємо з нашими іноземними партнерами, які доєднались до Коаліції з розмінування. Завдяки нашій спільній роботі найближчим часом слід очкувати надання нам матеріально-технічної допомоги. Завдяки чому ми доукомплектуємо підрозділи, що входять до Корпусу демінерів", – сказав Берегуля.

Нагадаємо, що в Україні представили вже третю модель вітчизняної машини для розмінування, яка не поступається кращим західним аналогам.

Окрім того, нещодавно на полігоні випробували легку машину розмінування DOK-ING MV-4, зібрану і частково локалізовану в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: