fbpx
Сьогодні
14:40 20 Вер 2023

В Україні понад 5 мільйонів українців проживають на забруднених мінами територіях

English version here

Фото: Фейсбук / Командування Об'єднаних Сил ЗС України

Від початку повномасштабного вторгнення росії площа забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами українських земель збільшилась до 174 000 кв. км, на цих територіях проживають понад 5 млн українців.

Про це під час брифінгу на тему "Засоби механізованого розмінування територій: типи, застосування, ефективність, кроки для збільшення національного потенціалу машин для розмінування територій" повідомив начальник управління протимінної діяльності Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони Олег Шуварський.

"З початку повномасштабного вторгнення РФ площа потенційно забруднених територій, які потребують обстеження на наявність ризиків від мін та вибухонебезпечних предметів, склала близько 174 000 км2.

На сьогодні Україна є однією з найбільш забруднених мінами держав у світі. Понад 5 мільйонів українців проживають на забруднених територіях і щодня відчувають мінну загрозу", – підкреслив Шуварський.

Як зауважив представник оборонного відомства, ситуація із забрудненням України – це виклик, з яким країни Європи не зіштовхувались з часів Другої світової війни.

Нагадаємо, що за даними ДСНС, об'єктивні терміни розмінування всієї території України можна буде спрогнозувати лише після закінчення війни. Проте першочергове розмінування, зокрема сільськогосподарських угідь, можна здійснити протягом 5 років.

Таку думку висловив у ефірі Українського Радіо начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС Сергій Рева.

"Як свідчить досвід виконання завдань на деокупованих територіях, за рік-два ми здійснюємо першочергові заходи на об'єктах критичної інфраструктури, дорогах загального користування в населених пунктах та переходимо вже до сільгоспугідь, які потрібно розміновувати, щоб аграрії розпочали свою роботу, щоб почалося відновлення нашої економіки", — зазначив посадовець.

Відмітимо, що Україна планує розмінувати 80% потенційно забруднених територій за 10 років.

Нагадаємо, що українська зернова асоціація (УЗА) створила міжнародний благодійний фонд. Він покликаний допомогти українським аграріям розмінувати свої поля та мати змогу знову сіяти й вирощувати зерно.

Також Рубрика писала, що Україна отримає від Японії 24 крани для розмінування територій.

Окрім того, Естонія надала українським рятувальникам партію допомоги для підводного розмінування.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: