fbpx
Сьогодні
11:09 16 Кві 2024

У Литві проживають 85 тисяч українських біженців, усі вони отримали статус тимчасового захисту, - міністр МВС Литви

85 тисяч українців, утікаючи від війни, знайшли прихисток у Литві та отримали статус тимчасового захисту. Уряд цієї країни сприяє інтеграції та адаптації біженців на усіх рівнях суспільного життя.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила міністр МВС Литви Аґне Білотайте, передає Рубрика.

"Наразі в Литві перебуває 85 тисяч українських біженців, і громадяни Литви відкрили їм не лише двері своїх домівок, а й свої серця. І я з самого початку особисто займалася реєстрацією українських переселенців, для того, щоб їм створити максимально комфортні умови у всіх сферах, а також надати можливість інтегруватися в трудовий ринок, щоб вони могли за бажанням працювати", – сказала Білотайте.

Вона додала, що українські біженці в Литві отримали статус тимчасово захисту і можуть абсолютно вільно користуватися послугами:

  • охорони здоров'я,
  • освітніх закладів, як шкіл, коледжів, так і садочків.

Маючи картку тимчасового захисту, для українців у Литві – безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

Вони отримують соціальні виплати, у тому числі з інвалідності. Багато литовців безкоштовно надали свої оселі численним сім'ям з України. Українці дуже легко адаптовуються та інтегруються в суспільство у всіх сферах життєдіяльності.

Зокрема, 304 тисячі євро буде виділено на витрати, заплановані в лютому 2024 року.

З них 160 тисяч євро підуть на забезпечення інституціонального соціального догляду, 130 тисяч євро – на одноразову допомогу на поселення для облаштування проживання в муніципалітеті та компенсацію за навчання дитини за програмою дошкільної та передшкільної освіти.

Ще 14 тисяч євро виділено на інституційний соціальний догляд, який надається згідно з порядком виділення соціальних послуг іноземцям, встановленим міністром соціального захисту і праці.

На початку цього року уряд Литви ухвалив рішення про виділення 4 млн євро на покриття витрат українців, які навчаються в Литві.

Нагадаємо, Міністерство освіти, науки та спорту Литви запропонувало продовжити на рік термін, протягом якого українським біженцям, які влаштувалися тут на роботу, не треба буде володіти литовською мовою. 

Допомога Литви Україні

Литва є одним із найактивніших союзників України від початку повномасштабного вторгнення росіян. Вона надає нашим захисникам військову допомогу, а також підтримує членство України в Євросоюзі та НАТО.

У січні Литва схвалила пакет довгострокової допомоги Україні на 200 мільйонів євро. Про це під час свого візиту до Києва заявляв президент Ґітанас Науседа.

А на початку квітня у Литві оголосили про плани закупити для української армії майже 3000 FPV-дронів. На ці потреби з литовського бюджету виділять 2 млн євро.

Також, Литва надасть Україні підтримку у відновленні енергетичної інфраструктури.

Варто зазначити, від початку повномасштабного вторгнення фінансова допомога Литви нашій державі склала понад 1 млрд євро.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: