fbpx
Сьогодні
13:14 06 Кві 2024

Від початку великої війни понад 13 тисяч дітей позбавлені батьківського піклування

English version here

Фото: З відкритих джерел

В Україні від початку повномасштабної війни статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, набули понад 13 тисяч дітей.

Про це 6 квітня заявила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Від початку повномасштабного вторгнення статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, набули більш як 13 тисяч дітей.

Це діти, які у різний спосіб залишилися сиротами або, наприклад, їх батьки в полоні чи російській тюрмі", – зазначила посадовиця.

Як зауважила Жолнович, в Україні щонайменше 4 тисячі дітей щороку залишаються без батьківського піклування.

Зазвичай такі діти до визначення органом опіки їхнього юридичного статусу потрапляють до сиротинців чи притулків. Але замість перебування у спеціальних закладах можлива альтернатива – проживання у родичів (бабусь, дідусів, тіток тощо).

За словами міністерки, раніше держава на період визначення цього статусу, що може займати до пів року часу, не надавала рідним виплати на утримання дітей. Тепер це зміниться.

"Нещодавно уряд ухвалив рішення про надання допомоги дітям, які тимчасово позбавлені батьківського піклування", – додала міністерка.

Нагадаємо, що в Україні уряд прийняв рішення запровадити нову тимчасову допомогу "Дитина не одна" на дітей, які залишилися без батьківського піклування, у розмірі 2,5-3,5 прожиткового мінімуму.

Підставами можуть бути випадки, коли батьки або один з батьків:

  • помер або загинув (а інший з батьків не виконує своїх обов'язків);
  • перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;
  • перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;
  • перебуває у полоні держави-агресора;
  • позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором.

Також виплату може оформити представник прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу, в якому тимчасово перебуває дитина.

Окрім того, Кабмін вніс деякі зміни щодо правил усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що дає тепер можливість менше часу чекатимуть неповнолітнім на свої нові родини.

Також Уряд збільшив обсяг державної соціальної допомоги дітям загиблих добровольців.

Як писала Рубрика, з початку повномасштабного вторгнення рф в Україні постраждало майже 1806 дітей, серед них – 537 загиблих неповнолітніх: отримали поранення різного ступеня тяжкості понад 1269 дітей.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: