fbpx
Сьогодні
15:55 04 Кві 2024

Як організувати психологічно комфортне середовище для дитини в школі та відновити ресурс у вільний час: рішення від EdEra та Rakuten Viber

Ментальне здоровʼя дитини: як організувати психологічно комфортне середовище в школі та відновити ресурс у вільний час — рішення від EdEra та Rakuten Viber

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

За оцінками ЮНІСЕФ, 1,5 мільйона дітей мають ризики депресії, тривожності, посттравматичного стресового розладу та інших проблем психічного здоров'я через війну. Беззаперечно, сьогоднішні реалії негативно відображаються на психіці молодшого покоління: вони не тільки створюють нові "виклики" для емоційної рівноваги, а й загострюють почуття стресу у звичних ситуаціях. Зокрема це стосується навчального процесу, який і в мирні часи може викликати тривогу: через оцінки, стосунки з однолітками тощо. Обов'язком дорослих стає мінімізація стресу дитини там, де на це можливо вплинути. 

Яке рішення?

Експерти студії онлайн-освіти EdEra та команда Rakuten Viber пропонують освітянам і батькам наступні рішення, які допоможуть організувати психологічно-комфортне середовище для дитини в школі та поза нею:

  1. Поступово змінювати культуру оцінювання для того, щоб створити безпечний простір для школярів. 
  2. Залучати батьків до налаштування комфортної атмосфери для навчання. Внутрішні переживання дитини, ставлення до освітнього процесу вдома, стосунки з друзями-однокласниками — все це можливо відслідковувати та регулювати виключно за участі батьків. 
  3. Поглиблювати свої знання саме про психологічний комфорт у організації навчання.
  4. Дбати про позакласні активності, які допоможуть відновити емоційний ресурс дитини.

Як це працює?

  • Оцінювання: як уникнути екзаменаційної тривожності

Значним джерелом стресу для учнів є екзаменаційна тривожність – страх провалу на тестах і контрольних. Основною причиною є хибна культура оцінювання, яка ставить оцінку як самоціль. Натомість варто робити акцент на формувальному оцінюванні — не лише виставлені оцінок, а наданні постійного зворотного зв'язку: 

  • Домовтесь про навчальні цілі, вони мають бути конкретними та зрозумілими для всіх. Зніміть у дитини питання "Навіщо мені це вчити?"
  • Поясніть, що оцінювання — це лише інструмент для виявлення зон розвитку. Давайте можливість переробити завдання. Акцентуйте увагу дитини на прогресі, емоціях та викликах. 
  • Створіть для дитини безпечний простір, де цікаво пробувати та можна помилятись. 
  • Комфортна атмосфера для навчання: поради для батьків  

Навчальна атмосфера залежить від стосунків усіх учасників освітнього процесу. Індивідуальні переживання дітей та їх навчання вдома більше підвладні батькам. Як близькі можуть створити безпечний простір для навчання вдома:

  • Щирі питання — найкращий інструмент. Спілкуйтесь з дітьми про їх почуття. Замість питань про отримані оцінки, поцікавтеся, що дитина відчуває щодо них. 
  • Вигадайте спільні дії, які ви можете робити з дитиною, щоб налаштувати її на навчання. Наприклад, започаткуйте традицію обговорювати уроки в кінці дня чи розгадувати загадки зранку. 

Внутрішні стосунки між школярами регулювати важче. Щоб впливати на них, потрібна співпраця батьків з вчителями. Разом ви можете:

  • Стежити, чи немає в класі булінгу, фізичного та емоційного насильства. 
  • Спонукати дітей співпрацювати між собою, підтримувати вчителів, коли вони започатковують проєктні роботи та командні завдання.
  • Питати у дитини про стосунки з іншими учнями, дізнаватись чи не почувається вона відокремлено. Обговорювати з вчителями, як динаміка в класі впливає на вашу дитину.
  • Поглиблення знань: джерела інформації 

Для вчителів надання психологічної підтримки винесено в обов'язкові напрями підвищення кваліфікації. У цьому питанні постійно треба оновлювати та адаптовувати свої знання під нові фактори. Часто практики психологічної підтримки розглядаються в контексті інших тем, зокрема, вчителювання під час кризи.

 Батькам також варто навчатись психологічній підтримці дітей. Чим краще близькі обізнані у цьому, тим простіше зрозуміти як дитина почувається в школі (а це більша частина її часу). Для щоденних порад з відновлення емоційного ресурсу дитини, команда Rakuten Viber радить ТОП-3 канали:

  1. ЮНІСЕФ: спільнота для батьків: автори розповідають, як зберегти емоційну стабільність та здоровий сон, відволікти дитину від переживань тощо. 
  2. Психологічна підтримка: тут зібрані корисні поради як для батьків, так і для дітей. Наприклад, як управляти стресом, побороти постійну тривогу та інше. 
  3. БФ "Голоси Дітей": у групі публікують корисні поради, які допоможуть батькам знайти вихід з актуальних, життєвих ситуацій. До прикладу, як говорити про війну, розпізнати стрес у дитини та відновити сон. 
  • Позакласні активності: яких правил дотримуватись та які існують універсальні варіанти

85% підлітків зазначають, що мають хобі, а 48% підлітків пов'язують свої хобі та уподобання з самореалізацією. Саме гуртки та активності поза уроками можуть допомогти дітям приділяти час своїм захопленням та зростати в улюбленій справі.

Підбираючи гуртки, проговоріть з дитиною, що їй було б цікаво спробувати. Намагайтесь запропонувати як можна більше різних варіантів активностей. Щоб гуртки та позашкільна активність не ставали додатковим стресом, треба відмовитись від змагальності та зайвого навантаження.

Варто пам'ятати, що час поза уроками — це ще й спільні активності з батьками та близькими. Які є універсальні варіанти та яку користь вони приносять: 

  • Ігри на природі позитивно впливають на психологічний стан дитини, розвиток її творчості й уяви. 
  • Творча діяльність також може бути корисною для рефлексії емоцій та їх безпечного виплеску. 
  • Настільні чи словесні ігри пропонують можливість зблизитися, проговорити проблеми та страхи у ігровій формі. 

Навіть звичні речі можуть допомогти відновити ментальне здоров'я дитини, якщо залучати до них родину. Наприклад, сімейні обіди не просто сприяють кращому харчуванню, а також соціальному та емоційному здоров'ю як дітей, так і їхніх батьків.

Таким чином, ментальне здоровʼя та рівновага дитини однаково залежить від комфортного середовища в школі та вдома. Обмежити дитину від усього стресу неможливо, особливо в сучасних реаліях, на які батьки та освітяни вплинуть не здатні. Однак вищезазначені рішення допоможуть максимально сприяти відновленню емоційного ресурсу та збереженню рівноваги.

Нагадаємо, діти мають високий потенціал до відновлення. Як активувати цей потенціал, читайте докладніше в статті Рубрики "Як зберегти фізичне та ментальне здоров'я дитини під час війни: досвід провідних психологів".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: