fbpx
Сьогодні
12:44 23 Бер 2024

В Україні спростили процедуру усиновлення: як працює це рішення

Кабінет Міністрів вніс деякі зміни щодо правил усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що дає тепер можливість менше часу чекатимуть неповнолітнім на свої нові родини.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики, пише Рубрика.

У чому проблема?

За даними Національної соціальної сервісної служби України, станом на осінь 2023 року усиновлення очікували 15 697 українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А кандидатів в усиновителі на той момент було майже в 10 разів менше.

Через те, що дітям у закладах опіки не приділяють належної уваги, багато вихованців дитячих будинків та інтернатів мають діагноз "затримка психічного розвитку". А ще вони фактично ізольовані від іншого світу. 

Відповідно, багато позбавлених батьківської опіки дітей так і не можуть адаптуватися до дорослого життя.

Багато українців бажають усиновити таких діток, але сам процес був дуже довгим і загалом триває в середньому близько року.

І багатьом громадянам він може видатися занадто довгим, складним, бюрократичним та незрозумілим. Та найважче витримати цей період діткам, які вже знають, що їх заберуть у таку бажану родину, а насправді доводиться чекати місяці.

Яке рішення?

Тому Кабінет Міністрів вніс деякі зміни щодо правил усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що дає тепер можливість менше часу чекатимуть неповнолітнім на свої нові родини.

Як це працює?

  • Родина, яка хоче усиновити дитину, зможе її забрати додому ще до вироку суду.

Це можливо за умови, якщо сім'я або один з усиновлювачів отримали позитивний висновок від райдержадміністрації або виконавчого органу міської або районної у місті ради про доцільність усиновлення і відповідність інтересам дитини.

  • Довідка про проходження курсів, як виховувати дитину-сироту, тепер дійсна 2 роки.

Раніше її термін становив 1 рік.

  • Майбутні усиновлювачі, прийомні батьки та опікуни отримуватимуть її вдвічі швидше.

Раніше це займало 10 робочих днів, а тепер лише 5. Після закінчення навчання установа, яка його проводила, надішле довідку електронною поштою і зателефонує до служби у справах дітей.

  • Служби у справах дітей тепер зможуть знаходити сім'ї для дітей, які потребують усиновлення, не лише у своєму місті, а й по всій області.

Кандидати на усиновлення отримуватимуть запрошення на зустріч, коли з'являтиметься дитина, яка може їм підійти. Служби у справах дітей з різних регіонів зможуть бачити інформацію про дітлахів, які потребують усиновлення, в інших областях.

"Більше дітей і більше потенційних усиновлювачів матимуть шанси зустріти одне одного", – кажуть в міністерстві.

  • Оформити опіку над дитиною, якщо хтось із подружжя несе військову службу, стало простіше.

Відповідно до нових правил, обидва з подружжя повинні мати висновок про стан здоров'я. Той, хто служить, може подати його протягом 15 календарних днів після повернення зі служби.

  • Також взяти дитину під опіку зможуть й хрещені батьки.

Однак тепер з новою вимогою – людина має бути хрещеною мамою чи татом ДО моменту набуття дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Таким чином недобросовісні люди не матимуть можливості використати цю ситуацію у меркантильних цілях, стверджують у Міністерстві.

  • Родини (сім'ї родичів, знайомих, а також прийомні й дитячі будинки сімейного типу), які тимчасово прийматимуть до себе дитину, отримуватимуть грошову допомогу навіть якщо вона ще не має статусу сироти або не позбавлена батьківського піклування.

Нагадаємо, що в Україні через "Дію" можна буде подати заявку на "усиновлення" дітей.

Окрім того, у Міністерстві соціальної політики представили тизер єдиної державної онлайн-платформи про усиновлення та сімейне виховання дітей "Україна для кожної дитини". Запуск ресурсу передбачений на початку 2024 року.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: