fbpx
Сьогодні
13:24 28 Бер 2024

Перемовини з Польщею та ЄС щодо розблокування кордону тривали понад 6 годин

English version here

Фото: Мінагрополітики

Мінінфраструктури повідомляє, що Україна, Польща та Євросоюз провели переговори у тристоронньому форматі щодо розблокування кордону та пошуку спільних позицій для вирішення кризи агроекспорту. Переговори тривали понад 6 годин.

Про це пише Рубрика з посиланням на Мінінфраструктури.

На міжміністерській зустрічі 27 березня були також представники профільних аграрних асоціацій Польщі та України.

З української сторони участь у переговорах взяли:

  • міністр агрополітики України Микола Сольський,
  • його заступник Маркіян Дмитрасевич,
  • заступник міністра економіки Тарас Качка.

З польської — міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський, заступник міністра Міхал Колодзейчак тощо.

За словами Сольського, "це була складна, але відверта" розмова між міністерствами та асоціаціями.

"Важливо, що попередньо вже обговорили варіанти вирішення, які незабаром будуть озвучені. Водночас питання складне для всіх сторін і потребує додаткового часу", — зазначив міністр.

Українська сторона представила польським колегам аналіз свого експорту у Польщу та інші країни ЄС. А також зміни, які відбуваються в агроекспорті з початку повномасштабного вторгнення, в тому числі завдяки роботі морського коридору.

У Мінагрополітики зазначають, що "ці цифри розвінчують негативну інформацію навколо українського агроекспорту".

Наразі перемовини ще не завершені, вони тривають і 28 березня. Окрім того, у Варшаві відбудуться українсько-польські міжурядові консультації на рівні прем'єрів обох країн.

Нагадаємо, 28 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та глава уряду Польщі Дональд Туск зустрілися у Варшаві. Вони обговорять ситуацію на кордоні, а також інші питання.

Що відомо про перекриття кордону з Польщею

Польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Вони блокували рух на шести напрямках — це пункти пропуску "Ягодин", "Устилуг", "Угринів", "Рава-Руська", "Шегині" та "Краківець".

Польські ЗМІ навіть писали, що Україна та Польща нібито ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. Проте в Мінвідновлення України заперечили інформацію про такі переговори.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Проте нещодавно фермери розблокували низку пунктів пропуску на кордоні з Україною. Хоча на інших напрямках триває блокада.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: