fbpx
Сьогодні
11:17 28 Бер 2024

Обговорять кордон і не тільки: Шмигаль й Туск зустрілися у Варшаві

Фото: Телеграм / Шмигаль

У четвер, 28 березня, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та глава уряду Польщі Дональд Туск проведуть зустріч у Варшаві. Вони обговорять ситуацію на кордоні, а також інші питання.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на TNV24.

Зустріч Шмигаля і Туска відбудеться у канцелярії прем'єр-міністра Польщі, де відбудуться консультації двох сторін.

Як зазначають польські ЗМІ, на зустрічі йтиметься не лише про ситуацію в сільському господарстві та на польсько-українському кордоні, а й про:

  • спільне виробництво боєприпасів,
  • енергетику,
  • культуру.

Глава канцелярії прем'єр-міністра Ян Грабець зазначив, що у "найпроблемніших сферах" із середи тривають переговори та зустрічі окремих польських та українських міністрів.

Сьогодні, окрім очної зустрічі двох прем'єр-міністрів, також запланована зустріч делегацій обох урядів.

При цьому чиновник заявив, що не варто очікувати на прорив, наприклад, угоду про регулювання торгівлі сільськогосподарською продукцією між двома країнами.

Зустріч розпочалася під виконання гімнів України і Польщі на ганку будинку Ради міністрів Польщі.

Після зустрічі Прем'єрів відбудеться пленарна сесія української та польської делегацій. Після її завершення глави обох урядів зроблять заяву для ЗМІ.

Що відомо про перекриття кордону з Польщею

Польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Вони блокували рух на шести напрямках — це пункти пропуску "Ягодин", "Устилуг", "Угринів", "Рава-Руська", "Шегині" та "Краківець".

Польські ЗМІ навіть писали, що Україна та Польща нібито ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону для двосторонньої торгівлі товарами. Проте в Мінвідновлення України заперечили інформацію про такі переговори.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Проте нещодавно фермери розблокували низку пунктів пропуску на кордоні з Україною. Хоча на інших напрямках триває блокада.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: