fbpx
Сьогодні
22:22 24 Бер 2024

У Польщі пояснили, чому не збили ракету рф, яка перетнула кордон

Фото: Naked Science

Польське командування наголошує, що військові знали, що російська ракета, яка вранці пролетіла над Люблінщиною, поверне назад в Україну.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на RMF24.

"Українська протиповітряна оборона знає, що більшість російських ракет прилітає зі сходу або півночі; захисники менш схильні очікувати нападу із заходу. Тому Російська Федерація навмисно маневрує своїми ракетами таким чином, щоб вони робили коло і вражали цілі в Україні із заходу" – заявив речник Оперативного командування Збройних сил підполковник Яцек Горишевський.

Він наголосив, що польські військові знали, що російська ракета поверне назад в Україну.

Горишевський також пояснив, що рішення про те, що ракета не буде збита, було прийнято Оперативним командуванням ЗС.

"Рішення базувалося на інформації з наших радіолокаційних систем. Оцінка траєкторії, швидкості та висоти польоту ракети вказувала на те, що вона покине наш повітряний простір" – зазначив речник.

За словами підполковника Горишевського, спроба збити ракету становила б більший ризик для місцевих мешканців.

"Ракета важить понад дві тонни, з яких 400 кілограмів – бойове навантаження. Після того, як ракета буде збита, її уламки впадуть на нашу територію. Сюди ж потраплять і залишки ефектора, який використовувався для збиття самої ракети", – зазначив він.

Проте польський політолог і журналіст Марек Сієрант вважає, що російські ракети, які залітають на територію Польщі, треба збивати задля безпеки польських громадян і підтримки України.

Таку думку Сієрант в інтерв'ю "Радіо NV".

Експерт зауважив, що 39 секунд – це "трошки замало, щоб щось зробити з цією ракетою з технічної точки зору". Водночас він зазначив, що Польща поступово доходить "до певних рішень", а нинішній уряд реагує на подібні інциденти значно оперативніше, ніж попередній, який "відкладав їх в архів".

За його словами, росія шляхом таких провокацій вивчає алгоритми оборони країн НАТО, а також демонструє силу, мовляв, "ми можемо порушувати ваш простір і робити, що схочемо, а ви нам нічого не зможете зробити, бо ми завжди можемо сказати, що будемо бомбити мости в Німеччині або атакувати Литву чи Польщу, тому сидіть тихо і дивіться".

"Тут дуже просте питання: а що та ракета робила в нашій країні?… Коли вони залітають на нашу територію, то треба їх збивати, а не тільки говорити, що ми будемо допомагати Україні мілітарно і передавати деякі речі, щоб прискорити перемогу над ордою зі Сходу, але треба й збивати, тому що це теж допомагає Україні… Треба бути трошки більш радикальним, особливо на своїй території", – сказав Сієрант.

На його думку, жодні переговори чи виклик російського посла до МЗС Польщі нічого не дадуть, а Росія й надалі здійснюватиме подібні провокації.

Водночас польський політолог зауважив, що ані Польща, ані НАТО і ЄС не готові діяти різкіше, і причиною цього є західний менталітет, що "треба розмовляти, війна – це нещастя, давайте не провокувати Росію тощо".

Сієрант зауважив, що коли польська армія лише спостерігає, як на територію країни залітають російські ракети, це "деморалізує суспільство і деяких військових", а в людей виникає запитання, "чому ми реально боїмося збити російську ракету на власній території".

"Ми маємо на це право. Нічого не повинно потрапляти в наш повітряний простір. Більш того, ми маємо моральний обов'язок це робити (збивати російські ракети, – ред.), тому що Україна бореться за своє виживання. Не можна лише говорити, що ми допомагаємо, а коли летить ракета, яка, як ми розуміємо, зараз розвернеться і буде бомбити Львів чи інше місто, то будемо на це просто дивитися", – вважає польський політолог і журналіст.

Нічний обстріл України

Цієї ночі Росія вчергове атакувала Україну ракетами та дронами-камікадзе. Окупанти зі стратегічної авіації випустили 29 крилатих ракет, а також 28 "Шахедів". Сили ППО знищили 18 ракет та 25 дронів.

Водночас сьогодні російська ракета залетіла на територію Польщі, за тривогою була піднята авіація. Пізніше Міноборони заявило, що Польща збила б російську ракету, якби вона залетіла углиб території.

Через проліт ракети Польща викликала російського посла "на килим". Заступник глави МЗС Польщі Анджей Шейна заявив, що російські ракети вже втретє залітають на територію Польщі. Відомство розкритикувало Москву за "неприйнятні дії".

"У зв'язку з цим міністр Радослав Сікорський викличе для дачі пояснень посла Російської Федерації. Від цих пояснень та інформації залежать наші подальші дії", – сказав заступник міністра.

За його словами, російський посол повинен з'явитися до МЗС сьогодні або завтра у відповідності до дипломатичного протоколу.

Нагадаємо, що раніше російські ракети, запущені в бік України, вже порушували повітряний простір Польщі. Останній раз це відбулося 29 грудня 2023 року також у Люблінському воєводстві. Тоді ракета перебувала на польській територій менш ніж три хвилини.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: