fbpx
Сьогодні
20:49 27 Бер 2024

Посли ЄС ухвалили продовження "торговельного безвізу" для України, але є уточнення

Постійні представники ЄС ухвалили сьогодні продовження дії так званих автономних заходів торгівлі (торговельного безвізу) для України на наступний рік з єдиним уточненням щодо умов застосування захисних обмежень.

Про це Укрінформу повідомили в Бельгійському головуванні в ЄС, цитує Рубрика.

«Посли щойно ухвалили новий компромісний текст, що був запропонований Головуванням. Цей компроміс залишається незмінним у порівнянні з текстом, що був ухвалений тиждень тому під час тристоронніх переговорів, з одним доповненням: визначений період (середнього обсягу торгівлі між ЄС і Україною – ред.) для активації захисного механізму буде розширений на друге півріччя 2021 року. Європейська комісія також дещо посилить формулювання у власній декларації», – повідомили у Бельгійському головуванні в ЄС.

Як зазначив представник бельгійського уряду, переговори, що відбулися сьогодні з пошуку цього дуже делікатного балансу між продовженням допомоги для України та захистом внутрішнього ринку ЄС, продемонстрували «відмінний дух компромісу» між країнами-членами ЄС.

Згідно з повідомленням, оскільки погоджений текст відрізняється від того, що був ухвалений разом із Європейським парламентом минулого тижня, Бельгійське головування ЄС буде знову виносити погоджений текст на додаткове ухвалення Європейським парламентом.

«Ми розуміємо, що зможемо дізнатися більше від Європарламенту після великодніх вихідних. При цьому ми переконані, що досягнутий компроміс є кроком у напрямку, що передбачений переговорним мандатом Європейського парламенту. Ця робота має просуватися дуже швидко, щоб ми отримали зелене світло від Європейського парламенту та забезпечили вчасне продовження дії автономних заходів торгівлі (з Україною) з 6 червня», – повідомили в Бельгійському головуванні в ЄС.

Раніше Рубрика повідомляла, що 27 березня посли двадцяти семи країн Європейського Союзу в черговий раз спробують схвалити продовження угоди про безмитну торгівлю з Україною. Це буде вже третя зустріч представників країн ЄС після того, як тиждень тому з Європарламентом було попередньо узгоджено компроміс. Однак потім відхилили через спротив групи країн на чолі з Польщею та Францією.

Що відомо про торгівлю ЄС з Україною під час повномасштабного вторгнення

Нагадаємо, ще 2 травня 2023 року Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів з України після тиску з боку п'яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.

Своєю чергою польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", закриття кордонів від напливу агропродовольчої продукції з-за меж ЄС та захист тваринництва в Польщі. А також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Проте Єврокомісія запропонувала продовжити лібералізацію торгівлі з Україною, тобто звільнення України від мит, ще на один рік — до червня 2025 року.

7 березня комітет Європейського парламенту розглянув цю пропозицію, але вирішив, що до неї треба внести ще правки. Зокрема, євродепутати закликали посилили гарантії для аграріїв ЄС у разі «сплеску» української продукції. Отже, пропозиція повернулася на етап переговорів.

Польські ж фермери почали блокувати тепер пропускні пункти на кордоні з Німеччиною та Словаччиною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: