fbpx
Сьогодні
12:59 26 Бер 2024

Знай більше: "НотаЄнота" запрошує освітян долучитися до проведення антифейкових ігор з протидії дезінформації

English version here

Проєкт "НотаЄнота" запускає освітній  курс з організації і проведення антифейкових ігор. До участі запрошуються вмотивовані освітяни та освітянки, представники і представниці бібліотек, громадських організацій, університетів третього віку Чернігівської, Київської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Сумської областей.

Про це інформує Рубрика.

У  чому проблема?

Згідно з опитуванням USAID-Internews щодо споживання медіа, яке тривало з 28 липня по 28 серпня 2023 року, 84% респондентів знають про існування дезінформації, 72% — вважають, що можуть її розпізнати. Лише 38%, які знають про існування дезінформації, вважають її нагальною проблемою в Україні. 57% аудиторії сприймають дезінформацію як ненагальну проблему, 4% відповіли, що їм важко сказати.

Про дезінформацію організатори запитувались щорічно з 2019 року. Актуальність цієї проблеми оцінюють більш-менш однаково всі 5 років: у межах 35–39%.Репрезентативна частина інтерв'ю — 1534 розмови. Дослідження робилися в Україні, у містах із населенням 50 тисяч і більше. Похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.

 Яке рішення?

150 відібраних учасників пройдуть освітній курс, отримають методичні розробки 5 антифейкових ігор "НотаЄнота", роздаткові матеріали для проведення ігор, а також  символ гри плюшевого єнота. Розробки ігор можна використати як під час уроків чи занять у школах та університетах, так і для позакласних заходів та подій у відкритих просторах, бібліотеках та громадських організаціях. 

Антифейкові ігри "НотаЄнота" командна гра для учасників, віком від 13 років. Її мета показати, як працюють фейки та дезінформація, на основі реальних кейсів навчити визначати ворожі впливи та протистояти маніпуляціям.

Освітній курс "НотаЄнота" включає в себе серію навчальних вебінарів із детальним аналізом завдань кожної гри, практичні лекції про те, як писати пости і робити фото і відеоконтент для соціальних мереж, а також зустрічі-вебінари про актуальні фейки та інформаційні атаки. Усі учасники, які успішно завершать освітній курс "НотаЄнота", отримають сертифікати (1 кредит ЄКТС або 30 год.), а також плакати із порадами з медіаграмотності та комікси з єнотом для подальшого використання в роботі і проведення  майбутніх заходів. 

Тривалість курсу: квітень-червень 2024 року. 

Як це працює?

Щоб успішно завершити програму потрібно:

  • відвідати навчальні вебінари щодо проведення ігор "НотаЄнота";
  •  організувати щонайменше 3 гри "НотаЄнота" до кінця червня 2024 року. 

30 кращих фахівців, які проведуть найбільшу кількість ігор або найбільш креативні ігри "НотаЄнота" до кінця весни, будуть запрошені взяти участь у конференції "НотаЄнота", яка відбудеться наприкінці програми у Києві.

Участь у програмі "НотаЄнота" це можливість отримати практичні знання та навички з організації та проведення антифейкових ігор, а також доступ до розробок ігор про фейки та маніпуляції, що допоможуть впроваджувати медіаграмотність та креативно розвивати критичне мислення серед учнів та студентів.

Попри те, що програма націлена на учасників та учасниць з Чернігівської, Київської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Сумської областей, долучитися до неї можуть й вмотивовані освітяни з інших регіонів України. Вони отримають онлайн-матеріали курсу, зможуть відвідувати гостьові лекції, а також взяти участь в розіграші ігрових наборів за умови проведення ігор. 

Участь у програмі безкоштовна. Щоб взяти участь у відборі заповніть форму https://bit.ly/3VztcBy  до 31 березня 21:00:.

Авторка антифейкової гри "НотаЄнота" фактчекерка, головна редакторка фактчекінгових проєктів "НотаЄнота" та "По той бік путінської брехні", викладачка Навчально-наукового інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Альона Романюк. 

Цей проєкт реалізується ГО "Центр аналізу інформації "Лакмус" за підтримки Фонду "Партнерство задля стійкості України", який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Нагадаємо, у Німеччині презентували книжку "Ukraine im Fokus: Propaganda erkennen, Fakten verstehen" ("Україна в фокусі, розпізнати пропаганду, зрозуміти факти".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: