fbpx
Сьогодні
11:01 13 Лют 2024

Франція, Німеччина та Польща погодили спільний механізм протидії російській дезінформації та ботам

English version here

Фото: Telegram / SPRAVDI

Під час зустрічі міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі порушили питання про спільну протидію масштабним російським кампаніям дезінформації та впливу на громадську думку у Європі через скоординовані мережі ботів та тролів.

Про це повідомляє Spiegel.

Як повідомляють, Париж, Берлін та Варшава підозрюють, що особливо активні спроби можливі перед:

  • європейськими виборами,
  • під час Олімпійських ігор у Парижі.

Очільник МЗС Франції Стефан Сежурне заявив, що три столиці погодили спільний "попереджувальний механізм" для того, щоб чинити спротив операціям впливу.

Варто зауважити, що у Франції розкрили діяльність проросійської пропагандистської мережі, що складається з так званих "інформаційних порталів", які позитивно висвітлюють російське вторгнення в Україну та очорнюють українську владу.

Франція з літа 2023 року активно відстежувала керовані з Москви інформаційні операції у кількох європейських країнах, у тому числі спрямовані на французів, німців та поляків. У цьому помітили масове використання ботів та тролів.

Париж допускає, що це була лише підготовка до розгортання ще більшої кампанії перед європейськими виборами, щоб впливати на думку громадян і підірвати підтримку допомоги Україні.

У МЗС Німеччини також нещодавно виявили системну кампанію дезінформації, яка ведеться на користь росії у німецькомовному сегменті соцмережі Twitter (X).

Аналітики за цей місяць знайшли понад 50 тисяч акаунтів, які явно не належать реальним особам і залучені у скоординовані інформаційні кампанії німецькою мовою. В окремі дні від цих ботів було близько 200 000 твітів за добу. При цьому помітно, що їхня активність спадає у вихідні й дні, які у росії є святковими. 

Серед цих дописів дуже поширений наратив про те, що Німеччина нехтує інтересами свого населення, щоб підтримувати Україну. Боти від першої особи пишуть про те, що "вважають дивним, що уряд робить більше для інших країн, ніж своїх громадян".

Очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок зауважила, що росія може використовувати для розбрату у тому числі питання про те, хто з членів ЄС більше чи менше допомагає Україні.

"Ми не маємо цьому підігрувати. Підтримка України має продовжуватися не "у конкуренції", а разом. Наша єдність – це наша сила", – наголосила вона.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель також вважає, що вибори 2024 року – головна мішень для дезінформації та іноземного втручання.

"Одна з найбільш значущих загроз нашого часу – це не бомба, яка може вбити вас, а отрута, яка може колонізувати ваш розум", – зазначив Боррель у своїй програмній промові, представляючи публікацію другого щорічного звіту ЄС про дезінформацію.

Топ-дипломат ЄС вказав, що безпека – це більше не питання зброї, армії, а питання інформації, а також того, як люди отримують ідеї та факти, які згодом визначатимуть, як громадяни обиратимуть владу.

"Пам'ятайте, що неконтрольований шкідливий контент поширюється як рак і ставить під загрозу здоров'я демократії, але в нас є інструменти для ефективної боротьби з цією хворобою. В нас є потенціал, нам потрібно більше", – додав Боррель.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: