fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 15:19 25 Бер 2024

Зруйнована бібліотека Гончара в Херсоні створила арт-укриття “Незламна бібліотека”: навіщо це рішення?

English version here

На відкритті безпечного бібліотечного простору зібралися представники бібліотеки ім. Гончара, херсонські поети, волонтери, представники влади та меценати

Херсонці нині мають небагато місць, де можна просто зібратися разом. "Рубрика" розповідає про проєкт, покликаний це змінити, який втілили в місті під постійними обстрілами. 

У чому проблема?

Щодня прифронтовий Херсон потерпає від обстрілів росіян, які гатять по місту з лівого берега Дніпра. Окупанти знищують підприємства, житло, лікарні, школи, бібліотеки. Гинуть мирні люди. Здається, тут просто немає безпечних місць, "прилетіти" може будь-куди та в будь-який час.

Але попри це Херсон стоїть мужньо, бореться та вірить в перемогу. А незламні херсонці адаптуються, працюють, підтримують один одного, реалізують нові ідеї та проєкти, щоб ніякі обстріли та страхи не могли зупинити розвиток рідного міста та й саме життя.

Яке рішення?

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара, що й сама постійно під прицілом окупантів, створила у Херсоні арт-укриття "Незламна бібліотека". 

Його мета — створення безпечного простору для містян. В арт-укритті можна читати книги, працювати в інтернеті, спілкуватися, відвідувати культурні та освітні заходи для дітей та дорослих. 

Як це працює?

Бібліотека +

Відвідувачка арт-укриття "Незламна бібліотека" малює 3d-ручкою

Ідея створення майданчика "Незламна бібліотека" народилася в Херсонській обласній бібліотеці ім. Олеся Гончара після спілкувався з постійними користувачами та мешканцями міста. А її реалізація стала можливою завдяки програмі "Дім Європи", що сприяє розвитку культури, креативних індустрій, соціального підприємництва, освіті та роботі з молоддю в Україні. Заявка на грант House of Europe, яку наприкінці минулого року подали гончарівці, стала однією з 15 переможниць серед 421 інших проєктів, націлених на збереження культурної спадщини України. 

Незважаючи на всі труднощі, з якими щоденно стикаються жителі прифронтового міста, команда бібліотеки знайшла в собі сили реалізувати задумане.

"Кропітка, але приємна робота завершилася. Наше арт-укриття "Незламна бібліотека" готове приймати відвідувачів. Чотири місяці ми готувалися, щоб порадувати херсонську громаду сучасним та потрібним бібліотечним простором. Віримо, що цей майданчик стане першим кроком на шляху відновлення культури Херсонщини", — говорять у бібліотеці.

Відкриття арт-укриття "Незламна бібліотека" відбулося 21 березня в приміщенні, розташованому у відносно безпечному спальному районі міста. 

Серед послуг в арт-укритті — бібліотека з новою українською літературою для дітей і дорослих та сучасна техніка, необхідна для роботи та дозвілля в умовах деокупованого міста. Ноутбуки, інтерактивні дошка та стіл, зарядна станція, старлінк, 3d-ручки та гаджети-помічники у вивченні іноземної мови — ось неповний перелік можливостей майданчика.

Тут мешканці херсонської громади зможуть  задовольнити свої культурні, інформаційні, освітні та соціально-побутові потреби. Крім того, цей простір буде майданчиком для інтелектуального спілкування, неформального навчання та реалізації інших громадських ініціатив. 

"Фенікс, який  відроджується з попелу"

Іноваційний для Херсонщини проєкт реалізували фахівці, які через російські обстріли втратили свою бібліотеку, але не склали руки й пішли далі. 

"На логотипі КЗ "Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара" зображений птах. За всі роки роботи у книгозбірні ніхто не знав, що саме це за птах. Але тепер я точно знаю, що то — легендарний фенікс, який  відроджується з попелу", — говорить авторка проєкту, заступниця директорки бібліотеки Оксана Шестакова.

Ініціативу підтримала місцева влада. Заступник голови Херсонської обласної військової адміністрації Володимир Клюцевський відзначив  важливість та необхідність подібних ініціатив для деокупованого міста. 

"Головна цінність нашого міста — це незламні та професійні люди. І цей проєкт є яскравим прикладом цього", — так про бібліотечний простір "Незламна бібліотека" висловився голова Дніпровської районної у місті Херсоні ради — Владислав Кондратов.

А це точно працює?

Хлопець випробує можливості інтерактивної панелі в арт-укритті

Одночасно "Незламна бібліотека" може приймати до 25 відвідувачів. Як розповіла авторка проєкту Оксана Шестакова, перший захід для херсонців відбудеться в п'ятницю, 29 березня. У програмі інтерактивна вікторина, знайомство з німецькою мовою за допомогою методики "театр Камішібай" та розмовний клуб англійської для жінок, що виховують дітей з інвалідністю. Усі активності — невипадкові. Саме про них просили майбутні відвідувачі.  

"Дуже чекаємо продовження арт-терапевтичних практик, пісочної терапії, бісероплетіння, читання з Кіміко, улюбленого інклюзивного театру", — каже херсонка Наталія Гайдай, родина якої до війни була серед постійних відвідувачів херсонської бібліотеки ім. Гончара. 

Відвідування простору відбуватиметься за попереднім індивідуальним записом, що мінімізує ризик скупчення людей в одному місці. Запрошення на культурно-просвітницькі заходи також відбуватиметься через закриті канали зв'язку, що також зводить нанівець витік інформації про подію.

Поки що це можна зробити через офіційну Facebook-сторінку бібліотеки Гончара, через приватні повідомлення. Пізніше буде створено Google-форму, яка розмістять на сайті та у соцмережах бібліотеки.

Нагадаємо, інтерактивну карту книжкової екосистеми України запустив Український інститут книги.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: