fbpx
Сьогодні
20:10 14 Бер 2024

В Україні хочуть у бібліотеках створити простори для психологічної підтримки: у чому рішення

English version here

Шкільна бібліотека. У закладі хочуть перетворити її на сучасний цифровий центр

13 березня у МКІП відбулась зустріч представників Міністерства культури та інформаційної політики України та ЮНЕСКО щодо визначення етапів реалізації проєкту для працівників бібліотечних закладів "Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки".

Про це пише Рубрика, посилаючись на офіційний сайт Міністерства.

У чому проблема?

Бібліотеки – важливі елементи культурної інфраструктури будь-якого суспільства. У період війни книгозбірні стали ще й місцем розміщення гуманітарних пунктів, ЦНАПів та інших важливих для громад інституцій та структур.

Крім того, вкрай важливо створити у бібліотечних закладах по-справжньому доступне, безперешкодне і комфортне фізичне та інформаційне середовище.

Бібліотека повинна бути не місцем зберігання книг, а:

  • громадським центром,
  • простором для життя,
  • центром саморозвитку,
  • цікавих зустрічей, корисного проведення часу.

Яке рішення?

У МКІП відбулась зустріч представників Мінкульту та ЮНЕСКО щодо визначення етапів реалізації проєкту для працівників бібліотечних закладів "Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки".

Бібліотеки МКІП

Фото: МКІП

Ініціатива допоможе працівникам бібліотек опанувати техніки першої психологічної допомоги та окремі арттерапевтичні техніки.

Як це працює?

Для створення просторів психосоціальної підтримки у бібліотеках потрібно:

  • підвищити обізнаність працівників бібліотек про проблеми психічного здоров'я та техніки надання першої психологічної допомоги;
  • розвивати компетентності працівників бібліотек щодо використання окремих арттерапевтичних технік задля організації заходів з психоемоційного розвантаження для населення громади;
  • розповісти на рівні громади про бібліотечні простори, як про хаби психосоціальної підтримки;
  • підвищувати обізнаність людей громад-учасниць проєкту в питаннях психічного здоров'я, проводити спеціальні просвітницькі заходи.
Бібліотеки МКІП

Фото: МКІП

"Ми спробуємо реалізувати всі етапи цього проєкту вже у 2024 році", – наголошує старший координатор з питань освіти Бюро ЮНЕСКО в Україні Данієль Чутурич.

Ініціатива має охопити 15 бібліотек у 6 регіонах України.

Експерти створять спеціальні програми для тренерів, які навчатимуть працівників бібліотек технікам психосоціальної підтримки.

Бібліотеки МКІП

Фото: МКІП

Організація в бібліотеках простору для отримання громадянами психосоціальної підтримки запланована в межах проєкту МКІП "Мистецтво допомагати" Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Нагадаємо, що Український інститут книги запустив інтерактивну карту книжкової екосистеми України.

Окрім того, Міністерство культури та інформаційної політики України анонсувало, що пошкоджена військами рф бібліотека в Херсоні отримає від Німеччини нове обладнання для людей із порушенням зору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: