fbpx
Сьогодні
16:10 29 Лют 2024

УІК запустив інтерактивну карту книжкової екосистеми України: навіщо це рішення

Фото: ubi.org.ua

Інтерактивну карту книжкової екосистеми України запустив Український інститут книги.

Про це повідомили на сайті інституту, пише Рубрика.

У чому проблема?

Сьогодні читання книжок перестало бути головним способом відпочинку й отримання знань. Воно все більше поступається динамічнішим каналам інформації, зокрема інтернету.

Проте науковці дотримуються протилежної точки зору.

Щоб навчитися думати, експерти радять молодому поколінню частіше відкладати смартфони та брати в руки книгу.

Вміння мислити самостійно, шукати та аналізувати інформацію, знаходити власні рішення розв'язання проблем та формулювати переконливу аргументацію в дебатах, дискусіях, обговореннях — сьогодні цінуються надзвичайно високо.

А для тих, хто долучається до аналітичного та експертного середовища, — це першочергові навички.

І одним із ключових факторів розвитку інтелектуального потенціалу є читання.

Яке рішення?

Тому Український інститут книги (УІК) запустив інтерактивну карту книжкової екосистеми України.

 Це зручний і корисний інструмент, що містить багато інформації про місця і події, які потрібні читацькій аудиторії.

Як це працю?

"Набуття звички читання як щоденної практики є вкрай важливим завданням державної політики України, адже це впливатиме не лише на формування читацької грамотності та якість здобуття освіти, а також на розвиток критичного мислення, самореалізацію українців та розвиток людського потенціалу загалом", — ідеться в повідомленні.

Зазначається, що інтерактивна мапа книжкової екосистеми України сприятиме популяризації читання та наблизить книгу до українського читача.

"Підтримка і розвиток читання є неможливими без розвитку книжкової екосистеми України, її розбудова та підтримка є одним із пріоритетних завдань Стратегії розвитку читання на період до 2032 року "Читання як життєва стратегія" та операційного плану її реалізації у 2023-2025 роках, затвердженими Кабінетом Міністрів України 03 березня 2023 року", — нагадують в інституті.

Інтерактивна мапа – це зручний і корисний інструмент, що містить багато інформації про місця та події, які потрібні читацькій аудиторії.

У першому шарі зібрана інформація про книгарні України.

Найближчим часом на мапу додадуть шари з літературними музеями та книжковими фестивалями.

На сьогодні на карті відмічено 447 книжкових магазинів, а з самою картою можна ознайомитись за посиланням.

Створила інтерактивну мапу за допомогою інструментів Google Maps студентка Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Катерина Плевако.

Робота над концепцією та реалізацією проєкту здійснювалася під керівництвом провідної фахівчині відділу промоції читання Українського інституту книги Віри Карасьової.

Співробітники інституту планують періодично оновлювати дані на мапі, тому команда Українського інституту книги буде вдячна, якщо ви знайдете ще не позначені книгарні й надішлете цю інформацію на електронну пошту: [email protected] (у темі листа просять зазначати "Інтерактивна мапа").

Нагадаємо, що німецький Goethe-Institut оголосив про старт проєкту для бібліотек.

Окрім того, в Міністерстві культури та інформаційної політики відбувся круглий стіл, на якому презентували напрацювання зі створення Національної електронної бібліотеки України.

Також повідомлялось, що у Київській області започаткували проєкт, у межах якого будуть безоплатно роздавати книги бібліотекам.

А у Києві на Дарниці відкрили безбар'єрний бібліохаб. Це нове місце розташування Центральної бібліотеки імені Г. Квітки-Основ'яненка, яку заснували ще у 1947 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: