fbpx
Сьогодні
14:20 23 Бер 2024

У світі 2,2 мільярда людей не мають доступу до чистої води, - ООН

Фото: ecotech.news

Майже 3,5 мільярда жителів Землі не мають доступу до засобів гігієни, а кожна друга людина у світі страждає від нестачі чистої води протягом кількох місяців на рік.

Про це повідомляє DW з посиланням на звіт Організації Об'єднаних Націй про водні ресурси у світі за 2023 рік.

У звіті наголошують, що у всьому світі 2,2 мільярда людей не мають доступу до чистої води, а близько 3,5 мільярда людей змушені щодня обходитися без засобів гігієни.

Згідно з даними дослідження кожна друга людина у світі страждає від нестачі води протягом кількох місяців на рік.

"У деяких частинах світу цей дефіцит води став радше правилом, ніж винятком. Ми знаємо наслідки такої ситуації: нестача води не тільки розпалює геополітичну напруженість, але й створює загрозу основним правам в цілому, наприклад, значно підриваючи становище дівчат і жінок", – сказала генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

У звіті також наводять цитати Цілей сталого розвитку ООН від 2016 року або досягнення універсального доступу до безпечної питної води, санітарії та гігієни в 140 країнах з низьким і середнім рівнем доходу, за оцінками, що це коштуватиме приблизно 1,7 трильйона доларів (1,5 трильйона євро) з 2016 по 2030 рік.

"Світова спільнота поставила перед собою амбітні цілі, зокрема щодо права людини на воду та санітарію. Однак із сьогоднішнього погляду цілі сталого розвитку водопостачання та санітарії зазнали невдачі", – додала Бурхардт.

Як зазначають у виданні, звіт був підготовлений на замовлення ЮНЕСКО та опублікований у Всесвітній день води – 22 березня.

"Зміна клімату, війни, конфлікти та інші кризи посилюють і без того нерівний доступ до води", – наголосила членкиня правління Німецької комісії ЮНЕСКО Улла Бурхардт.

Також додають, що хоча сільське господарство використовує понад дві третини води в усьому світі, конкуренція за водні ресурси походить переважно з промисловості та міських домогосподарств.

Варто зауважити, що щорічно 22 березня відзначається Всесвітній день води. WWF-Україна нагадує про важливість відновлення вільної течії річок.

Як повідомляла Рубрика, у 2024 році розпочався спільний проєкт Всесвітнього фонду природи Україна (WWF-Україна) та Басейнового управління водними ресурсами річок Прут та Сірет. Це буде масштабне дослідження для виявлення наявних перешкод для відновлення вільної течії річок в межах усього басейну.

Проєкт "Відкриті річки" реалізовують за підтримки європейської грантової організації "Open Rivers Program" і в рамках загальноєвропейського руху "Living Rivers Europe" ("Живі європейські річки").

Нагадаємо, у Дунайському пароплавстві почали створювати хаб із обслуговування суден та системою утилізації відходів, що забруднені нафтопродуктами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: