fbpx
Сьогодні
11:22 03 Бер 2024

Рішення для відбудови: в Україні завершили прокладання магістрального водогону із Запоріжжя до Марганця

Фото: Autostrada

Магістральний водогін на ділянці "Запоріжжя-Томаківка-Марганець" добудували й він готовий до запуску.

Про це повідомила група компаній Autostrada, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як відомо, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції. Тоді в Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Підрив росіянами Каховської ГЕС став найстрашнішим акордом зневоднення прифронтових територій. Тоді без води залишилися:

  • Кривий Ріг. 70% своїх потреб щодо води місто отримувало з Південного водосховища, яке водночас каналом наповнювалося з Каховського водосховища.
  • Нікополь. Після певного періоду відсутності води вона з'явилася в трубах, але каламутного кольору. Є інформація, що міська влада оперативно добудувала водопровід, щоб він діставав до річища Дніпра, але чиновники це не коментують.
  • Марганець і Покров. Припинили роботу водоканали у Покрові й Марганці.У ці міста підвозили воду залізничним та автомобільним транспортом.
  • Окуповані території. Інформації з окупованих населених пунктів, які перебували безпосередньо на березі Каховського водосховища, вкрай мало. 

Яке рішення?

Минулого року на ділянці Хортиця – Томаківка – Марганець розпочали закладати основу під фундамент 6 насосних станцій. Кожна з них буде обладнана чотирма насосами – двома основними й двома резервними. Всього на цій ділянці буде 24 помпи.

Фото: Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України

У компанії наголосили, що магістральний водогін є безпрецедентним масштабним проєктом і дуже важливим з огляду на гуманітарну катастрофу регіону внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС.

Спорудження об'єкта тривало протягом 7 місяців цілодобово.

Як це працює?

Як розповіли у компанії, на водогоні повністю зібрана мережа, протяжність якої 77, 9 км. Зокрема:

  • 6 насосних станцій,
  • 46 камер для стравлення повітря,
  • 47 камер для зливу води із системи,
  • 16 камер для перемикання потоку води в системі,
  • 3 камери лічильника,
  • 1 камера для розподілення потоку води між мережами.
водогін Запоріжжя - Марганець

Фото: Autostrada

Протягом лютого фахівці Autostrada прокачували воду між насосними станціями. Таким чином було перевірено, як система працює під середнім робочим тиском у 4 атмосфери. Окрім того, протестували її цілісність, здійснили промивку та стравлення повітря.

Повідомляють, що забір води здійснюватиметься із річки Дніпро в Запоріжжі. Потім звідси вона:

  • подаватиметься збудованою мережею до міста Марганець на насосно-фільтрувальну станцію,
  • очищуватиметься,
  • розходитиметься до споживачів вже існуючими мережами.
водогін Запоріжжя - Марганець

Фото: Autostrada

"Функціонування водогону поки що забезпечують дизельні генератори. Працювати на них постійно система не зможе. Тому чекаємо рішення щодо визначення балансоутримувача, передачі водогону на баланс та укладення договорів на забезпечення постійною напругою. Для цього збудовано нові лінії електропостачання до насосних станцій – довжиною 26 км", — наголосили у повідомленні.

У компанії запевнили, що після підключення повністю буде автоматизована робота водогону та проведені гідравлічні випробування.

водогін Запоріжжя - Марганець

Фото: Autostrada

"Відразу після приєднання системи до джерела постійного живлення буде подано воду абонентам – жителям Дніпропетровщини (Марганецької, Мирівської, Широківської, Томаківської громад та міста Нікополя), місцевим лікарням, школам, дитсадкам", резюмували там.

Нагадаємо, на деокупованій Херсонщині у селі Калинівське встановили нову водонапірну башту.

Варто додати, що в середині квітня 2022 року російські ракети поцілили у водогін, який постачав воду до одного з найбільших південних обласних центрів України — Миколаєва.

Якщо раніше до кранів миколаївців надходила одразу питна вода з Каховського водосховища, весною люди залишилися без жодної. З часом вдалося відновити постачання технічної води, втім зовсім непридатної для вживання в їжу навіть після численних кип'ятінь. Читайте про це у нашому матеріалі: "До останньої краплі: як Миколаїв пів року живе без питної води"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: