fbpx
Сьогодні
17:41 10 Бер 2024

Завдяки європейському проєкту "Відкриті річки" притоки Дунаю стануть вільнішими: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

У 2024 році розпочався спільний проєкт Всесвітнього фонду природи Україна (WWF-Україна) та Басейнового управління водними ресурсами річок Прут та Сірет. Це буде масштабне дослідження для виявлення наявних перешкод для відновлення вільної течії річок в межах усього басейну. Проєкт "Відкриті річки" реалізовують за підтримки європейської грантової організації "Open Rivers Program" і в рамках загальноєвропейського руху "Living Rivers Europe" ("Живі європейські річки").

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Річковий суббасейн Пруту і Сірету є транскордонним, більша його частина розташована переважно в Українських Карпатах.

Оскільки тут проживає близько мільйона людей,  спостерігається відчутне антропогенне навантаження одночасно з боку енергетики, різних галузей промисловості, сільського господарства та урбанізації.

Вважається, що річки, які мають безперервний потік від витоку до гирла, здатні підтримувати екосистему і краще відновлюватись. Також вільно текучі річки є запорукою покращення доброго екологічного стану масивів поверхневих вод, збільшення біорізноманіття, збереження оселищ, зменшення вразливості до кліматичних змін та зниження ризиків паводків та посух.

Здорові прісноводні екосистеми відіграють важливу роль у наданні суспільству широкого спектра послуг, включаючи очищення води, поглинання вуглецю, постачання їжі та захист від паводків і посух.

Яке рішення?

Спільний проєкт Всесвітнього фонду природи Україна (WWF-Україна) та Басейнового управління водними ресурсами річок Прут та Сірет розпочався у цьому році.

Це буде масштабне дослідження для виявлення наявних перешкод для відновлення вільної течії річок в межах усього басейну.

Як це працює?

Основний законодавчий акт ЄС, що регулює управління водними ресурсами, — Водна рамкова директива (ВРД), вимагає безперервності для всіх річкових водних об'єктів ЄС, оскільки це необхідно для підтримки досягнення "доброго" екологічного стану, але не вимагає обов'язково повної відсутності бар'єрів.

Україна імплементує Водну Рамкову Директиву ЄС. Вже підготовлено План управління для суббасейну Пруту та Сірету.

Однак процес євроінтеграції потребує більш активного залучення міжнародної технічної допомоги. Її, зокрема, і надаватимуть в рамках проєкту "Відкриті річки".

Комплексне обстеження дозволить виявити всі типи бар'єрів, що перешкоджають водному потоку в  річках Прут і Сірет. Після завершення обстеження буде складено перелік всіх видів перешкод на водотоках з описом їхнього стану на водотоках, включно з тими, які підлягають демонтажу.

Цей проєкт також є важливим кроком у забезпеченні сталого управління водними ресурсами з урахуванням потреб місцевих громад та довкілля. Важливою частиною проєкту "Відкриті річки" є взаємодія з місцевими громадами для  визначення їхніх потреб в екосистемних послугах.

Усунення перешкод на річках Прут і Сірет сприятиме досягненню їхнього доброго екологічного стану, що є одним із першочергових завдань загальноєвропейського проєкту "Відкриті річки".

Чому це важливо?

Річки Прут і Сірет є важливим оселищем для понад 77 видів риб, включаючи мігруючі (лосось дунайський, форель струмкова) та зникаючі види (стерлядь, ведмідь бурий, гольян, харіус, українська мінога).

Крім того, у межах басейнів розташована низка так званих осередків біорізноманіття, серед яких території та об'єкти природно-заповідного фонду України і території Смарагдової мережі.

Open Rivers Programнідерландський фонд-грантодавець, що фінансується благодійним фондом Arcadia. Напрямки роботи фонду Arcadia: захист природи, збереження культурної спадщини та сприяння доступу до відповідної інформації. З 2002 року Arcadia надала понад 1 мільярд доларів організаціям по всьому світу.

Нагадаємо, у Дунайському пароплавстві почали створювати хаб із обслуговування суден та системою утилізації відходів, що забруднені нафтопродуктами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: