fbpx
Сьогодні
16:41 22 Бер 2024

Всесвітній день води: WWF-Україна нагадує про важливість відновлення вільної течії річок

Фото: з відкритих джерел

Щорічно 22 березня відзначається Всесвітній день води. WWF-Україна нагадує про важливість відновлення вільної течії річок.

 Про це інформує Рубрика.

Вода — це основа Життя! 22 березня відзначають Всесвітній день води. Тема цьогорічного Дня води — "Вода для миру". Вода може створити мир, але її нестача спричинити конфлікт. Понад три мільярди людей по всьому світу залежать від водних ресурсів, що перетинають державні кордони!

Це можливість нагадати собі про важливість збереження цього безцінного ресурсу, який дарує нам життя, і сьогодні особливо гостро потребує захисту.

Один із напрямків роботи водної команди Всесвітнього фонду природи Україна (WWF-Україна) — відновлення вільної течії річок. Допомагають нам у цьому такі масштабні європейські проєкти як Open Rivers Programme та RESTORIVER.

Чому це важливо:

  •  Підтримка біорізноманіття. Неперервна течія річок забезпечує гармонійне середовище існування для великої кількості видів: риб, ракоподібних, земноводних, птахів та багатьох інших істот. Вільна течія підтримує здорову екосистему, забезпечуючи середовище для життя (оселеща), а також циркуляцію поживних речовин серед різних видів. Більше того, річки з'єднують різні екосистеми, що дозволяє тваринам мігрувати та знаходити їжу.
  • Штучні бар'єри порушують безперервну течію. Це призводить до гомогенізації (однотипності) середовища існування, що знижує біорізноманіття. Вони також створюють перешкоди для мігруючих видів риб, що має негативний вплив на їхню популяцію. Зокрема, Осетрові, які занесені до Червоної книги України та знаходяться на межі зникнення.
  • Річки, які не стримуються греблями або іншими штучними бар'єрами, природньо більш стійкі до змін клімату. Більше того, річкові басейни, яких оминув антропогенний вплив, також володіють здатністю до "самозахисту" від надзвичайних кліматичних подій.
  • Добрий екологічний стан. Вільнотекучі річки — це одна з вимог національного екологічного законодавства, а також євроінтеграційне зобов'язанням України як кандидата до вступу в ЄС.

Неперервні річки — це життєво важливі артерії нашої планети.

Як повідомлялось раніше, у 2024 році розпочався спільний проєкт Всесвітнього фонду природи Україна (WWF-Україна) та Басейнового управління водними ресурсами річок Прут та Сірет. Це буде масштабне дослідження для виявлення наявних перешкод для відновлення вільної течії річок в межах усього басейну. Проєкт "Відкриті річки" реалізовують за підтримки європейської грантової організації "Open Rivers Program" і в рамках загальноєвропейського руху "Living Rivers Europe" ("Живі європейські річки").

Нагадаємо, у Дунайському пароплавстві почали створювати хаб із обслуговування суден та системою утилізації відходів, що забруднені нафтопродуктами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: