fbpx
Сьогодні
Фото 12:49 22 Бер 2024

На Харківщині запрацювали Центри життєстійкості, орієнтовані на допомогу сім'ям: навіщо це рішення

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

У територіальних громадах Харківської області запрацювали Центри життєстійкості – за моделлю "Життєстійкість+", яка орієнтована на допомогу сім'ям.

Про це повідомили у Представництві ЮНІСЕФ в Україні, передає Рубрика.

У чому проблема?

Наразі через війну багато викликів постали перед українськими громадами. А Центри життєстійкості є унікальними просторами територіальних громад, що створюються в рамках реалізації пілотного проєкту із впровадження комплексної послуги з формування життєстійкості.

Ці безбар'єрні середовища призначені для надання різноманітних соціальних послуг мешканцям.

Яке рішення?

Тому в Валківській і Кегичівській територіальних громадах Харківщини запрацювали Центри життєстійкості – за моделлю "Життєстійкість+", орієнтованою на допомогу сім'ям.

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

"Модель "Життєстійкість+" орієнтована на сім'ю та лежить в основі центрів, які ми відкрили сьогодні. Забезпечуючи як підвищення життєстійкості, так і додаткові соціальні послуги, такі як кризове втручання або денний догляд, центри слугуватимуть платформою для інтегрованого надання послуг. Завдяки такому комплексному підходу до підтримки сімей ЮНІСЕФ робить свій внесок у національні зусилля, спрямовані на запобігання розлученню сімей та забезпечення кращого догляду для кожної дитини", – зазначила заступниця голови Представництва Віра Мендонса.

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

Як це працює?

Зазначається, що Центри життєстійкості у Валківській і Кегичівській територіальних громадах у відповідь на виклики, що постали перед українськими громадами в умовах війни, відкрили Харківська обласна військова адміністрація спільно з Міністерством соціальної політики України та Координаційним центром з психічного здоров'я Кабінету міністрів за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

Цей крок є частиною Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" – ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

"Центри життєстійкості – це безбар'єрні майданчики, на базі яких надаватимуться різні соціальні послуги. До Центру можуть звернутися родини військових, полонених, безвісти зниклих, сім'ї загиблих військових, переселенці, люди з інвалідністю чи сім'ї, які виховують дітей з інвалідністю, та всі, кому потрібна психологічна допомога, підтримка, хто перебуває у складних життєвих обставинах. Крім цього, кожна громада може самостійно сформувати ряд додаткових послуг", — поінформував начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

Центри життєстійкості забезпечуватимуть психосоціальну підтримку, яка включатиме:

  • групове та індивідуальне консультування,
  • підвищення батьківських компетенцій,
  • послуги з соціального супроводу,
  • кризового втручання,
  • розв'язання конфліктів,
  • підтримку ветеранів.

Додатково з огляду на потреби кожної громади центри пропонуватимуть різноманітні послуги, як-от денний догляд за дітьми з інвалідністю.

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

Кожен центр має простори для надання індивідуальних та групових послуг, що спроєктовані із урахуванням доступності та комфорту для дітей та сімей. Головне їхнє завдання:

  • створити середовище, де кожна дитина та її родина зможуть отримати підтримку у кризових ситуаціях,
  • навчитися давати раду стресу та покращити стосунки в родині,
  • зрештою, якісно та корисно провести час.

Центри також можуть стати майданчиком для мешканців громади для спілкування та проведення спільних заходів, ініціатив та навчальних сесій.

Фото: надані Представництвом ЮНІСЕФ в Україні

Створення та функціонування центрів стали можливими завдяки фінансовій підтримці Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький державний банк розвитку KfW.

Зазначимо, що станом на 11 березня в пілотному проєкті Міністерства соціальної політики зі створення центрів життєстійкості взяли участь уже 143 громади по всій країні. Кожна територіальна громада України може долучитися до пілотного проєкту і створити такий простір. Єдина умова участі – виділити та утримувати приміщення.

Нагадаємо, у Вінницькій області стартувала пілотна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей.

Також повідомлялось, що в Україні розширюють надання безкоштовної психологічної допомоги для ветеранів та їхніх сімей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: