fbpx
Сьогодні
Фото 11:50 05 Лют 2024

На Вінниччині стартувала пілотна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей: як працює це рішення

English version here

Фото: facebook.com/ZabolotNAtalia

У Вінницькій області стартувала пілотна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей.

Про це у Фейсбуці повідомила перший заступник начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна, пише Рубрика.

У чому проблема?

Адаптація ветеранів війни є складною та багатоаспектною проблемою, тому потребує комплексного підходу, а також співпраці між урядом, громадськістю та власне ветеранами. З

важаючи на велику кількість ветеранів, яка очікується після війни, державі дійсно важливо ретельно планувати і виконувати програми їх адаптації та соціалізації. Це допоможе зменшити можливі проблеми і забезпечити гідне та якісне життя ветеранів, а також їхніх сімей.

Яке рішення?

На Вінниччині запрацювала пілотна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей.

Фото: facebook.com/ZabolotNAtalia

"12 родин ветеранів із Вінниччини стали першопрохідцями нової соціальної послуги. Пілотування послуги соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей здійснено Міністерством соціальної політики України, Товариством Червоного Хреста України спільно з Вінницькою обласною військовою адміністрацією", – написала перший заступник начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

Як це працює?

За словами Наталії, упродовж семи днів захисники:

  • адаптувалися до цивільного життя,
  • налагоджували міжособистісні стосунки зі своїми рідними,
  • вчилися боротися з власними страхами,
  • також відновлювали своє фізичне здоров'я.

Фото: facebook.com/ZabolotNAtalia

"Саме члени родин повинні були бути поруч у цей важливий та складний етап. До того ж увесь час з людьми працювала мультидисциплінарна команда. До неї увійшли фахівці Червоного Хреста та найкращі психологи й соціальні працівники області, які напередодні пройшли командне навчання від ТЧХУ", – уточнила посадовиця.

Заболотна зазначила, що фахівці проводили із отримувачами послуги як групові, так і індивідуальні заняття. Вони навчали їх навичок саморегуляції, а також працювали з особистими потребами кожного учасника.

Застосовували і таку форму соціальної роботи, як сімейні наради.

Фото: facebook.com/ZabolotNAtalia

Завдяки підтримці МВС послуга надавалась на базі санаторію "Південний Буг", що дозволило забезпечити комфорт та якісний відпочинок, а також додаткові послуги з оздоровлення та реабілітації учасників.

У першому родинному заїзді до санаторію взяли участь 12 сімей із семи громад області, у яких чоловіки-ветерани із важкими пораненнями, травмами.

Фото: facebook.com/ZabolotNAtalia

Основні витрати з реалізації пілотування взяло на себе Товариство Червоного Хреста України. Оплату праці обласної команди фахівців (психологів та соціальних працівників) здійснили за кошти обласного бюджету.

В ОВА запланували реалізацію цієї програми для усіх громад, які підтримають її проведення.

Вони фінансуватимуть тижневе перебування у санаторії ветеранів та членів їх сімей, а обласний бюджет – витрати, пов'язані з роботою обласної команди фахівців.

Наразі низка громад області вже передбачила у своїх бюджетах витрати на зазначені потреби.

Фото: facebook.com/ZabolotNAtalia

Заболотна наголосила, що послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей не завершується перебуванням у санаторії. Далі ці родини "підхоплять" соціальні працівники у громадах, які продовжать розпочату роботу із соціальної адаптації цих сімей за планом та рекомендаціями, які їм нададуть обласні фахівці.

Позаяк саме в громаді мають супроводжувати ці родини на всіх наступних етапах:

  • отриманні освітніх послуг,
  • медичного обслуговування,
  • ментального здоров'я,
  • реабілітації,
  • працевлаштування тощо.

Довідка

Мінсоцполітики пілотує проєкт послуги соціальної адаптації для ветеранів та членів їх сімей. Ця послуга складатиметься з двох етапів: програма соціального відновлення в санаторному чи рекреаційному закладі та соціальна адаптація у громаді. Наразі до пілотування залучені три області – Полтавська, Черкаська та Вінницька.

Нагадаємо, людям, які втратили зір, доводиться вчитись жити по-новому і заново опановувати елементарні побутові навички. Як у цьому їм допомагає громадська спілка "Сучасний погляд" читайте у матеріалі "Рубрики".

Також повідомлялось, що в Україні розширюють надання безкоштовної психологічної допомоги для ветеранів та їхніх сімей.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: