fbpx
Сьогодні
17:26 19 Бер 2024

Україна та Естонія розпочали переговори щодо укладення двосторонньої безпекової угоди

English version here

Фото: Офіс Президента

На виконання Спільної декларації G7 про підтримку України розпочато переговори з Естонією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

Українську делегацію, відповідно до указу Президента України, очолює керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак. Сьогоднішні переговори провів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

Україна та Естонія розпочали переговори щодо укладення двосторонньої безпекової угоди

Фото: Офіс Президента

Естонську делегацію очолює заступниця міністра закордонних справ Кюлліке Сілласте-Еллінг.

«Важливо укласти сильні безпекові угоди з усіма країнами Балтії, які надають нам величезну – у співвідношенні до свого ВВП – допомогу. Оскільки Естонія, Латвія та Литва також межують з агресором, наші безпекові зобов'язання однозначно мають бути обопільними», – наголосив Ігор Жовква.

Сторони розпочали роботу над проєктом угоди та узгодили графік подальших переговорів.

Що відомо про підписання угоди про безпекові зобов'язання з країнами G7

Як відомо, більшість двосторонніх угод між Україною і партнерами, які приєдналися до рамкової декларації G7, ще на етапі переговорів.

Однак вже 12 січня під час візиту до Києва прем'єра Британії Ріші Сунака підписали першу фіналізовану угоду – між Україною та Сполученим Королівством.

Варто додати, що угода України та Великої Британії стала неприємним сюрпризом для росії. Українська влада обіцяє цьогоріч москві ще більше подібних сюрпризів.

Також Україна та Данія домовилися розпочати переговори щодо безпекових зобов'язань у рамках "Спільної декларації про підтримку України".

16 лютого Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали угоду про співробітництво між країнами у сфері безпеки.

Глава держави Володимир Зеленський та французький лідер Емануель Макрон підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки для України – вона діятиме 10 років.

У Львові Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Данією та Україною.

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністерка Італії Джорджа Мелоні підписали двосторонню безпекову угоду. Підписання документу відбулося в другі роковини повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, який перебуває в нашій країні з візитом. Під час зустрічі лідери підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою.

Загалом, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, близько 30 країн готові підписати з Україною безпекові угоди на зразок британської.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: