fbpx
Сьогодні
11:55 13 Січ 2024

В Офісі Президента після угоди з Британією заявили, що росію очікує більше сюрпризів цього року

Фото: ОПУ

Угода України та Великої Британії, підписана у Києві у п'ятницю, 12 січня, стала неприємним сюрпризом для росії. Українська влада обіцяє цьогоріч москві ще більше подібних сюрпризів.

Як інформує Рубрика, про це заступник голови Офісу Президента Ігор Жовква розповів в етері телемарафону, анонсувавши укладання ще кількох аналогічних домовленостей цього року.

За його словами, за подіями у Києві уважно слідкували у багатьох столицях світу і, безумовно, дуже уважно – у москві.

"Окрім того, що ця угода несе конкретний практичний зміст, вона і про наративи. Увесь минулий рік нам говорили про те, що світ нібито відвернувся від України, що нібито забули про Україну, що "почалися події на близькому сході – вже точно ніхто не згадає про Україну", про те, що "відвернулися найближчі партнери". Але бачимо, що відбувається на 12-й день нового року. І те, що відбулося, це був неприємний сюрприз для країни-агресора. І країні-агресору обіцяємо ще більше подібних сюрпризів у цьому році", – зазначив Жовква.

Він висловив упевненість, що ця домовленість стане прикладом для інших країн і спонукатиме їх до укладання подібних угод з Україною.

"Деякі країни вже передали тексти подібних угод Україні. І переговірна делегація України опрацьовує відповідні тексти. Впевнений, що протягом найближчого часу кількість таких угод лише зростатиме", – заявив заступник керівника ОП.

За його словами, цей документ готувався певний час.

"Офіційно у двосторонній угоді – не меморандумі, наголошу, а угоді – фіксується як існуючий рівень безпекової допомоги Британії для України, так і вказана цифра на 2024 рік", – поінформував він.

Жовква пояснив, що меморандум не є зобов'язальним документом для підписантів:

"Це радше висловлення намірів. Наприклад, у Вільнюсі була укладена базова декларація, і у цій декларації було сказано, що наступний етап – це угода. Угода – це вже політично зобов'язальний документ для країн, які його підписали".

Заступник керівника Офісу Президента наголосив:

"Тому два підписи двох лідерів свідчить що закладене в угоді – точно буде виконане".

Візит Ріші Сунака до України 12 січня

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибув до Києва 12 січня, щоб надати черговий пакет військової допомоги для України на 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

Результатом зустрічі із президентом Володимиром Зеленським стало підписання угоди на 10 років у сфері безпеки між Україною та Великою Британією. Така угода буде закріплювати підтримку, яку Британія надаватиме Україні і далі.

Крім того, передбачається щорічна додаткова допомога упродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії.

Також у документі наголошується, що учасники угоди продовжать шукати шляхи подальшого зміцнення довгострокових відносин.

Крім того, Ріші Сунак виступаючи у Верховній Раді України заявив, Лондон ніколи не покине Україну в біді.

Також Володимир Зеленський заявив, що  12 січня настав той день, коли "історія Європи змінилась". Це сталося завдяки тому, що Україна та Велика Британія уклали "безпрецедентну" безпекову угоду.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: