fbpx
Сьогодні
13:31 04 Бер 2024

Безпекові угоди, які ми підписуємо з партнерами, діятимуть до вступу України в НАТО, – нардеп

English version here

Безпекові договори, які Україна підписує з країнами G7 у рамках домовленостей на Вільнюському саміті НАТО, діятимуть до вступу нашої держави до Альянсу

Про це наголосив в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

На сьогодні Україна підписала безпекові угоди вже з 5 країнами G7: Великою Британією, Німеччиною, Францією, а також у день другої річниці повномасштабного вторгнення та десятих роковин російсько-української війни – з Італією та Канадою. Залишилося з-поміж країн Великої Сімки досягнути домовленості з Японією та США.

Народний депутат зауважив, що Україна, на жаль, має сумний досвід Будапештського меморандуму, коли відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки. А в результаті одна з країн-гарантів сама стала агресором, а інші – відійшли в бік і допустили ту трагедію, яка сьогодні відбувається у нашій державі.

«Нинішні безпекові угоди наповнені конкретним змістом. Над цим працює Президент Володимир Зеленський та вся команда. Зокрема, йдеться про посилення військової допомоги вже сьогодні», – зазначив він.

Також парламентар привернув увагу до потужного неформального саміту, який Президент Франції Еммануель Макрон провів у Парижі, аби закликати європейські держави мобілізуватися після підписання безпекових угод та робити конкретні кроки.

«Першою серед держав поза G7 безпекову угоду з нами підписало Королівство Данія. І я хочу наголосити, що ця держава анонсувала передачу всієї своєї артилерії Україні. Цього року Данія надає нам 1,8 мільярда євро допомоги, а загалом до 2028-го року – 8,5 мільярдів євро. Окрім того, варто відзначити зусилля цієї держави у відбудові Миколаєва. У цьому напрямку триває потужна робота, і в обласному центрі відкрито навіть представництво Посольства Королівства. За все це слід подякувати народові Данії та особисто Премʼєр-міністерці Метте Фредеріксен», – акцентував політик.

Арсеній Пушкаренко відзначив, що у безпекових документах прописується конкретна всеосяжна військова допомога у повітрі, на землі та на морі у випадку повторної збройної агресії рф.

«Звичайно, присутня й політична частина. Насамперед це підтримка України на шляху до вступу в НАТО, посилення санкцій, докладання зусиль щодо передачі заарештованих суверенних активів росії на відбудову нашої держави. Важливо й те, що безпекові угоди є довгостроковими документами. Тож у випадку повторної агресії рф держави-гаранти будуть поряд, і нам не доведеться бути у ролі прохачів зброї по світу, а це буде частина письмових зобовʼязань партнерів. Адже, як наголошує Президент Володимир Зеленський, мир має бути справедливим, а Перемога – за Україною», – заявив він.

Народний депутат зазначив, що яскравим прикладом змістового наповнення підписаних договорів є допомога Канади та Італії. Нагадав, що цьогоріч Канада передає до 3 мільярдів макроекономічної та військової допомоги, а Італія впродовж 2 років повномасштабного вторгнення надала 8 пакетів допомоги і вже анонсувала продовження цієї підтримки. Також Арсеній Пушкаренко окремо відзначив особисту роль Прем'єр-міністерки Італії Джорджі Мелоні в тому, щоб Угорщина все ж таки погодилася розблокувати 50 мільярдів євро підтримки нашого бюджету на 4 роки в рамках програми Ukraine Facility.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: