fbpx
Сьогодні
Відео 09:58 08 Тра 2024

Президент з нагоди Дня пам'яті: сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою

English version here

Фото: Офіс президента

8 травня, з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням, у якому порівняв дії нацистів із діями сучасних російських окупантів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву Глави держави.

Український лідер заявив, що світ не бачив загрози.

"Світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам'ятає Другу світову та дожив до наших днів, відчувають дежавю", наголосив Зеленський.

Як зауважив Президент, прикладом російського фашизму є підвал у селі Ягідне на Чернігівщині, де росіяни тримали цілий місяць тримали в підвалі все село.

"Ягідне, що пережило пекло рф, — лише один приклад. Одне село, але воно відображає всю суть путінського бачення світу. Справжні цілі. Заганяти під землю всіх, хто хоче жити вільно", — зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою.

"Злочини нацистів скоюються під російським прапором. Відмінність формальна. Новий вермахт, який вдерся в Україну, носить на рукавах двоголового орла.

Нові "Фау" — це "калібри" й "кинджали", новий Люфтваффе — МіГи й "сушки", нова свастика — "зетка", новий "Гітлер'югенд" — "Юнармія".

І якщо сучасний кремль походить на Третій рейх в усьому, то й кінець його має бути ідентичним. У новому Нюрнберзі. У місті Гаазі", — сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що як і в 1945 притягнути росію до відповідальності здатен зробити тільки об'єднаний вільний світ, об'єднаний в антипутінську коаліцію.

"Жителів села Ягідне тримали 27 днів. 30 березня 2022 року село було звільнене від рашистських окупантів. 19 квітня — розміноване нашими силами. Це символ того, що історія повторюється, і кожен, хто прийшов нищити нас, врешті-решт тікатиме з української землі", відзначив Зеленський.

Також Глава держави згадав про масований ракетний удар нациста путіна в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

"Понад 50 ракет і більш як 20 "шахедів" по інфраструктурі у Львівській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Івано-Франківській областях. Усі необхідні служби вже працюють на місцях, ліквідовуючи наслідки терору.

Весь світ має чітко розуміти, хто є хто. Весь світ не має права дати ще один шанс нацизму", підкреслив він.

Як писала Рубрика, 8 травня Україна спільно з країнами Європи та США вшановує хоробрість тих, хто боровся проти нацизму та всіх жертв Другої світової війни.

9 травня 2023 року відзначали також 78-му річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яку заведено називати Днем перемоги.

У зв'язку з триваючими дискусіями в українському суспільстві щодо того, яким датам слід надати належне визнання, Верховна Рада запропонувала зробити 9 травня Днем Європи, тим самим позбавивши його статусу Дня Перемоги й свята.

8 травня президент України Зеленський підписав указ про запровадження в Україні святкування Дня Європи 9 травня.

"Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних домішок. Саме 8 травня більшість народів світу згадують про велич перемоги над нацизмом. Саме 8 травня світ вшановує пам'ять усіх, чиї життя забрала війна. Саме 8 травня набув чинності Акт про беззастережну капітуляцію Вермахту", – сказав Зеленський.

Цього року ці дні знову відзначаються під час війни між Україною та росією, що триває, коли глобальна загроза російського фашизму знову становить явну та реальну небезпеку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: