fbpx
Сьогодні
14:25 05 Бер 2024

В окупованому Криму росіяни провели обшуки у домівках 10 кримських татар

English version here

російські силовики в тимчасово захопленому Криму, а саме у Бахчисараї та Джанкойському районі, 5 березня провели обшуки у будинках 10 кримських татар.

Про це у Телеграмі повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець, пише Рубрика.

"Сьогодні на світанку російські силовики увірвалися в будинки 10 кримських татар у Бахчисараї та Джанкойському районі. Серед них — релігійні діячі та активісти громадського обʼєднання "Кримська солідарність", – зазначив він.

За даними Лубінця, незаконні обшуки провели в помешканнях:

  • Рустема Османова,
  • Азіза Азізова,
  • Мемета Люманова,
  • Мустафи Абдураманова,
  • Ремзі Куртнезірова,
  • Ваїта Мустафаєва,
  • Алі Мамутова,
  • Арсена Кашки,
  • Енвера Халілаєва,
  • Нарімана Аметова.

Фото: Телеграм / Лубінець

Омбудсмен поінформував, що колишній імам Куртнезіров — літній чоловік і має інвалідність другої групи.

"У нього ішемічна хвороба серця, цукровий діабет, права сторона тіла — неробоча. Під час обшуку йому стало зле: сильно піднявся тиск, довелося викликати швидку. Однак Ремзі Куртнезірова разом з іншими забрали до так званого "Управління ФСБ Криму" в Сімферополі", – заявив Лубінець.

За його словами, Офіс уповноваженого з прав людини отримав інформацію від кримських адвокатів, що попередньо всім десятьом кримським татарам інкримінують статтю "організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації".

Він наголосив на тому, що росія вкотре зухвало нехтує нормами міжнародного гуманітарного права.

"Незаконні обшуки та затримання цивільних на тимчасово окупованій території є злочином проти людяності для національних та міжнародних механізмів правосуддя. Справжня мета окупанта — знищити будь-які прояви опору та солідарності в українському Криму", – заявив омбудсмен.

Лубінець переконаний, що світова спільнота має активізувати зусилля та посилити тиск на РФ для припинення нею грубих порушень прав людини в Криму та негайного і безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України.

Ситуація в окупованому Криму

Нагадаємо, у 2014 році відбулася російська окупація півострова Крим, після чого там зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини, більша частина стосувалася кримських татар.

Загалом у тимчасово окупованому Криму за 2017-2023 роки зафіксовано 9 006 порушень прав людини, з них майже 6,4 тисячі – щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Як повідомлялося, вранці 29 лютого в тимчасово окупованому Старому Криму Феодосійського району представники так званого "центру е" незаконно провели обшуки в будинках активістів Ленура Якубова, Ізета Сайфулліна, Ідріса Юрдамова та Шевкета Кіямова з села Журавки. Окупаційний "суд" призначив Ленуру 14 діб арешту.

Згодом стало відомо і про затримання кореспондента "Кримської солідарності" Алі Сейтаблаєва.

Представництво Президента в Криму закликало міжнародне товариство відреагувати і засудити системні переслідування мусульман в окупованому Криму і вимагає негайного припинення переслідування релігійних діячів мусульманської спільноти.

А 6 лютого в тимчасово захопленому Криму спецслужби російської федерації провели обшук у редакторки журналу "Ненкеджан" Зери Бекірової.

Як повідомлялось, в  тимчасово захопленому Криму силовики російської федерації викликають на "профілактичні бесіди" громадян, які є фігурантами сфабрикованих справ про так звану дискредитацію армії рф.

Нагадаємо, нещодавно, у тимчасово захопленому Криму затримали адвоката Олексія Ладіна. Він захищав українських полонених та політв'язнів у російській федерації.

Окрім того, політв'язня із тимчасово захопленого Сімферополя Асана Янікова, засудженого на 15 років ув'язнення, і Рустема Сейтхалілова, засудженого до 14 років ув'язнення, етапували із СІЗО Новочеркаська до російських в'язниць.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: