fbpx
Сьогодні
10:46 06 Бер 2024

Уряд пропонує створити військові адміністрації в Криму: навіщо це рішення

Фото: Фейсбук Рефата Чубарова

Кабінет міністрів вніс до Верховної ради проєкт щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній республіці Крим та місті Севастополі, запропонувавши створити військові адміністрації та наділити її повноваженнями.

Про це пише Рубрика, посилаючись на проєкт №11064.

У чому проблема?

Український Крим окупований уже 10 років. Його захоплення російськими військовими в лютому 2014 року стало початком війни росії проти України.

За десять років окупації росія перетворила Крим на суцільний військовий плацдарм, де відбуваються масові злочини проти жителів Криму, зокрема:

  • вбивства,
  • насильницькі зникнення,
  • політично мотивовані переслідування,
  • посягання на інші основні свободи, включаючи свободу висловлення думок,
  • свободу релігії або переконань.

"Десять років тимчасової окупації Криму не зламали волю кримськотатарського народу і значної частини жителів Криму різних національностей. Вони залишаються вірними Українській державі і відданими своїй землі, здійснюючи ненасильницький спротив російській окупації", наголошував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Яке рішення?

Як зазначають в пояснювальній записці, відповідно до українського законодавства, Автономна республіка Крим та місто Севастополь є тимчасово окупованими російською федерацією з 20 лютого 2014 року.

Кабінет Міністрів нагадує, що звільнення усіх територій України та відновлення повної лінії державного кордону як на суші, так і на морі за словами президента Володимира Зеленського, є стратегічним пріоритетом сил оборони України в протидії збройній агресії рф.

Як це працює?

Не визнаючи тимчасову окупацію рф частини території України, пропонують внести зміни до закону "Про правовий режим воєнного стану" в частині створення військових адміністрацій на території АРК та міста Севастополі.

А також наділення їх відповідними повноваженнями з метою виконання функцій держави.

Таким чином, буде створений відповідний механізм відновлення публічної влади на тимчасово окупованих пф територіях.

"При цьому, датою припинення повноважень органів державної влади (і голів місцевих державних адміністрацій, і працівників адміністрацій, і посадових осіб органів місцевого самоврядування та інших) внаслідок тимчасової окупації визначено 27 лютого 2014 року", зауважили в документі.

Нагадаємо, що російські силовики в тимчасово захопленому Криму, а саме у Бахчисараї та Джанкойському районі, 5 березня провели обшуки у будинках 10 кримських татар.

Ситуація в окупованому Криму

Нагадаємо, у 2014 році відбулася російська окупація півострова Крим, після чого там зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини, більша частина стосувалася кримських татар.

Як повідомляли, 29 лютого в тимчасово окупованому Старому Криму Феодосійського району представники так званого "центру е" незаконно провели обшуки в будинках активістів Ленура Якубова, Ізета Сайфулліна, Ідріса Юрдамова та Шевкета Кіямова з села Журавки. Окупаційний "суд" призначив Ленуру 14 діб арешту.

Згодом стало відомо і про затримання кореспондента "Кримської солідарності" Алі Сейтаблаєва.

А 6 лютого в тимчасово захопленому Криму спецслужби російської федерації провели обшук у редакторки журналу "Ненкеджан" Зери Бекірової.

Як повідомлялось, в  тимчасово захопленому Криму силовики російської федерації викликають на "профілактичні бесіди" громадян, які є фігурантами сфабрикованих справ про так звану дискредитацію армії рф.

Нагадаємо, нещодавно, у тимчасово захопленому Криму затримали адвоката Олексія Ладіна. Він захищав українських полонених та політв'язнів у російській федерації.

Окрім того, політв'язня із тимчасово захопленого Сімферополя Асана Янікова, засудженого на 15 років ув'язнення, і Рустема Сейтхалілова, засудженого до 14 років ув'язнення, етапували із СІЗО Новочеркаська до російських в'язниць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: