fbpx
Сьогодні
18:01 27 Вер 2023

Ворог може створити умови для ядерного інциденту після деокупації ЗАЕС, – Галущенко

росія може створити умови, які призведуть до ядерного інциденту вже після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Про це міністр енергетики зазначив під час зустрічі з главою делегації Європейського Союзу, заступником Генерального директора з питань енергетики Єврокомісії Массімо Гарріба, у межах 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні, повідомляє Рубрика.

Галущенко звернув увагу партнерів на те, що ситуація довкола окупованої росіянами Запорізької АЕС є досить напруженою і становить потенційну загрозу для ядерної безпеки не тільки України, але і всього європейського континенту.

За словами міністра, на сьогодні практично не існує міжнародного досвіду і протоколів відновлення роботи АЕС після збройних конфліктів, тому ситуація на ЗАЕС є унікальною і потребує особливої уваги. Він також висловив занепокоєння, що росіяни можуть створити умови, які призведуть до ядерного інциденту вже після деокупації ЗАЕС. Аби не допустити цього, важливо організувати міжнародну місію, яка перевірить ситуацію на об'єкті і переконається у безпечності повернення АЕС в експлуатацію.

Очільник Міненерго наголосив, що, обстрілюючи об'єкти української енергетичної інфраструктури, які забезпечують електропостачання й інших атомних станцій, росія створює додаткові ядерні загрози для світу.

«Відповідні дії рф є ядерним тероризмом і вимагають рішучої реакції цивілізованого світу. Введення санкцій проти російської ядерної галузі і її усунення зі світових ринків стали реальністю завдяки розробці компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського НАЕК Енергоатом нового виду палива, яке зможе замінити російське в ректорах типу ВВЕР-440», – зазначив Галущенко.

Сторони обговорили напрямки співпраці для посилення енергетичної, ядерної та радіаційної безпеки європейського континенту.

За підсумками зустрічі сторони домовилися скоординувати зусилля у відмові від інших товарів, обладнання та послуг, які надаються компаніями російського ядерного комплексу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: