fbpx
Сьогодні
13:55 25 Лют 2024

Уже пʼяту добу ЗАЕС функціонує з однією лінією живлення

English version here

Фото: DEFENSE EXPRESS

Запорізька атомна електростанція вже п'ятий день перебуває на одній лінії живлення електроенергією, унаслідок пошкодження лінії енергоживлення у результаті обстрілу.

Про це повідомляє пресслужба міністерства енергетики, пише Рубрика.

"На жаль, через складну безпекову ситуацію та відсутність стабільного допуску від військових для енергетиків вона залишається знеструмленою.

Відповідно, як і всі попередні дні, Запорізька АЕС залишається на одній лінії живлення. Однак енергетики роблять усе можливе для її відновлення", зазначили у пресслужбі.

Нагадаємо, що 21 лютого Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС), яка окупована росіянами, залишилася  на одній лінії електроживлення через знеструмлення високовольтної лінії електропередачі 330 кВ у Запорізькій області внаслідок бойових дій. 

Окрім того, експерти МАГАТЕ теж зафіксували потужні вибухи на Запорізькій атомній електростанції, яка тимчасово захоплена російськими терористами.

Як повідомляла Рубрика, у лютому МАГАТЕ провело ротації своїх місій на чотирьох українських атомних електростанціях. Агентство ООН з ядерної енергетики заявляє, що часті відключення електроенергії залишаються джерелом серйозного занепокоєння щодо ядерної безпеки на Запорізькій АЕС – найбільшій в Європі атомній електростанції.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: