fbpx
Сьогодні
18:41 04 Бер 2024

Верховний суд США дозволив експрезиденту Трампу брати участь у виборах

Фото: ABC News

Верховний суд Сполучених Штатів ухвалив рішення, що Дональд Трамп може брати участь у внутрішньопартійних виборах у штаті Колорадо, скасувавши рішення найвищого суду цього штату. Це дає йому можливість бути висунутим як кандидат від Республіканської партії на виборах наступного президента країни.

Про це повідомляє CNN, передає Рубрика.

Верховний суд скасував рішення суду штату Колорадо, згідно з яким Трамп не мав права знову балотуватися через спробу зірвати вибори у 2020 році, на яких переміг Джо Байден.

Суд постановив, що верховний суд Колорадо помилково припустив, що штати можуть визначати, чи може кандидат брати участь у виборах відповідно до положення 14 поправки Конституції.

У постанові зазначено, що Конгрес, а не штати, повинен встановлювати правила застосування положення 14-ї поправки

"Сьогодні Верховний суд постановив, що колишній президент Дональд Трамп має бути включений до виборчого бюлетеня в Колорадо", – йдеться у повідомленні.

Рішення суддів Верховного суду США – найвищої судової інстанції країни – означає, що республіканські виборці штату Колорадо зможуть обрати Трампа в якості свого кандидата на президентських виборах цього року на праймеріз.

Це сталося напередодні "супервівторка" — найбільшого дня праймериз, коли вони відбудуться відразу у 15 штатах і на 1 території,

Рішення стало першим випадком, коли Верховний суд розглядав причетність Трампа до заколоту у Капітолії 6 січня 2021 року.

Зазначимо, що сам Трамп стверджував, що спроби заборонити йому балотуватися призведуть до "хаосу та безладу", якщо вони будуть успішними. Крім того, колишній президент США заперечував, що був учасником повстання, і стверджував, що 14-та поправка до Конституції не стосується посади президента.

Довідка

Нагадаємо, що Верховний суд Сполучених Штатів Америки розпочав розгляд справи про право колишнього президента Дональда Трампа знову обіймати посаду глави держави.

Як відомо, у липні 2022 року 45-ий президент США Дональд Трамп стверджував, що вже ухвалив рішення брати участь у президентських виборах 2024 року, але поки не знає, коли саме оголосить про початок кампанії.

Згодом у жовтні цього ж року спеціальний комітет Палати представників Конгресу США офіційно надіслав повістку до суду експрезиденту Сполучених Штатів Дональду Трампу. У такий спосіб Конгрес хоче змусити Трампа дати свідчення про штурм Капітолія під присягою та надати відповідні документи. Комісія наказує Трампу передати документи до 4 листопада та з'явитися особисто або онлайн в середині місяця.

6 лютого 2024 року суд США дозволив притягнути експрезидента Трампа до відповідальності у справі про спробу "скасувати" вибори. Оскільки експрезидент США Дональд Трамп не має президентського імунітету і може бути притягнутий до відповідальності за звинуваченнями у змові з метою скасування виборів 2020 року.

Коли відбудуться самі вибори?

Спершу дві провідні партії США мають визначитися зі своїми кандидатами на національних з'їздах. 15 липня 2024 року офіційно визначити свого кандидата мають республіканці, а 19 серпня — демократи. Після цього протягом осені 2024-го триватимуть дебати й агітація.

День виборів призначений на 5 листопада 2024 року. До 6 січня 2025-го голоси виборців мають бути офіційно підраховані в Конгресі, а 20 січня 2025 року відбудеться інавгурація обраного президента.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: