fbpx
Сьогодні
22:20 06 Лют 2024

Суд США дозволив притягнути експрезидента Трампа до відповідальності у справі про спробу "скасувати" вибори

Фото: ABC News

Експрезидент США Дональд Трамп не має президентського імунітету і може бути притягнутий до відповідальності за звинуваченнями у змові з метою скасування виборів 2020 року. Йдеться про федеральну справу про штурм Капітолія 6 січня 2021 року.

Таке рішення одноголосно ухвалив суд у Вашингтоні (США), повідомляє Рубрика, посилаючись на BBC.

Трамп заявляв у цій судовій справі, що він має імунітет від кримінальних звинувачень за дії, які, на його думку, належать до його обов'язків президента.

"Ми не можемо прийняти твердження колишнього президента Трампа про те, що президент має необмежену владу вчиняти злочини, які нейтралізували б найбільш фундаментальну перешкоду виконавчій владі — визнання та реалізацію результатів виборів", — написала колегія апеляційного суду у складі трьох суддів у своєму висновку.

Судді наголосили, що для цілей цієї кримінальної справи "колишній президент Трамп став громадянином Трампом", який має такі ж права на захист, як і будь-який інший обвинувачений.

Зазначається, що на слуханні судді — двоє призначених демократів і один республіканець — скептично поставилися до аргументів колишнього президента.

Одна з них, суддя Флоренс Пан, припустила, що імунітет дозволить президентові продавати державні таємниці або замовляти вбивство політичного конкурента, не турбуючись про кримінальне переслідування.

Очікується, що Трамп оскаржить це рішення, а це означає, що справу врешті-решт може передати до Верховного суду, де консерватори мають більшість 6-3.

Спеціальний прокурор США Джек Сміт звинуватив 77-річного Трампа у змові з метою скасування перемоги Джо Байдена на виборах 2020 року та вчиненні шахрайства, щоб залишитися на посаді.

Наразі Дональду Трампу висунуто 91 кримінальне звинувачення за трьома справами. Його звинувачують у виплаті 130 тисяч доларів порноактрисі Стормі Деніель, підриві виборів 2020 року та у неправомірному розпорядженні секретною інформацією після того, як він залишив посаду.

У 2024 році суд розпочне розглядати ще одне обвинувачення щодо колишнього президента США – на цей раз стосовно штурму Капітолія.

Варто зазначити, що за результатами попередніх підрахунків голосів та опитувань, Дональд Трамп став лідером республіканських кокусів у штаті Айова, де відбулися перші голосування з обрання єдиного кандидата від Республіканської партії на виборах президента США.

Коли відбудуться вибори в США?

Спершу дві провідні партії США мають визначитися зі своїми кандидатами на національних з'їздах. 15 липня 2024 року офіційно визначити свого кандидата мають республіканці, а 19 серпня — демократи. Після цього протягом осені 2024-го триватимуть дебати й агітація.

Увечері 15 січня Дональд Трамп з рекордним відривом переміг на перших праймеріз (або передвиборах) республіканців у штаті Айова. Але попереду ще ціла низка праймеріз в інших штатах.

День виборів призначений на 5 листопада 2024 року. До 6 січня 2025-го голоси виборців мають бути офіційно підраховані в Конгресі, а 20 січня 2025 року відбудеться інавгурація обраного президента.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: