fbpx
Сьогодні
08:58 22 Жов 2022

Справа про штурм Капітолія у США: Трамп отримав офіційну повістку до суду

Фото Reuters

Спеціальний комітет Палати представників Конгресу США офіційно надіслав повістку до суду експрезиденту Сполучених Штатів Дональду Трампу

Про це пише CNN.

Зазначимо, що Спеціальний комітет Палати представників Конгресу США розслідує штурм Капітолія 6 січня 2021 року.

У виданні повідомили, що у такий спосіб Конгрес хоче змусити Трампа дати свідчення про штурм Капітолія під присягою та надати відповідні документи. Комісія наказує Трампу передати документи до 4 листопада та з'явитися особисто або онлайн всередині місяця.

"Як показали наші слухання, ми зібрали переважну кількість доказів, зокрема й від десятків ваших колишніх призначенців і співробітників, що ви особисто організували та спостерігали за багатосторонньою спробою скасувати президентські вибори 2020 року і перешкодити мирній передачі влади", наголошують в повістці.

Адвокати Трампа заявили , що вони переглянуть повістку "і відповідним чином відреагують на цю безпрецедентну дію".

Незрозуміло, чи підкорятиметься Трамп повістці. Проте комітет цією дією дає зрозуміти, що хоче отримати інформацію безпосередньо від нього під час розслідування штурму. Трамп також може оскаржити повістку в суді.

The Washington Post пише, що колишнього радника президента Трампа Стіва Беннона за неповагу до Конгресу через відмову підкоритися повістці від комісії Палати представників вже покарали. Суд дав йому чотири місяці ув'язнення.

Що відбулося в Капітолії?

Раніше, 6 січня прихильники Дональда Трампа увірвалися в будівлю Конгресу США, де влаштували погром.

В Капітолії того дня почалося засідання Конгресу, де повинні були підрахувати голоси колегії вибірників і затвердити обраного президента – демократа Джо Байдена. Однак у зв'язку із запереченнями республіканців засідання Конгресу було перерване.

Водночас Трамп заявив, що не визнає свою поразку на президентських виборах і "ніколи не здасться".

Як повідомлялося, Байден відреагував на заворушення в Капітолії, а Трамп записав звернення до своїх прихильників.

Поліція змогла зачистити Капітолій, а в результаті сутичок постраждало понад 30 осіб, а ще 4 було убито.

Відомо, що внаслідок штурму загинули п'ятеро людей.

Серед яких четверо мітингарів та один поліцейський, були й поранені серед протестувальників і правоохоронців.

Події 6 січня стали приводом для оголошення Трампу імпічменту. Палата представників звинуватила тоді ще президента в "підбурюванні до повстання" й 13 січня проголосувала за цією статтею імпічменту.

Трамп став єдиним президентом США, якому імпічмент оголосили вдруге. Водночас Сенат не знайшов достатньо голосів для того, щоб засудити Трампа.

У межах федерального розслідування штурму Капітолія звинувачення висунули майже 600 людям.

Перший вирок у цій справі суд оголосив у липні 2021 року. Тоді 38-річного Пола Годжкінса засудили до восьми місяців позбавлення волі.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: